Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν με αφορμή την τροπολογία Χαρίτση για το «σπάσιμο» ορισμένων δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Σερβίων – Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου). Σε κάποιους …άνοιξε η όρεξη και ζητούν «σπάσιμο» δήμων στις εκλογικές τους περιφέρειες αλλά σε κάποιους άλλους το αντίθετο, όπως στην περίπτωση της Φωτεινής Βάκη, η οποία διαφωνεί με τον διαχωρισμό του δήμου Κέρκυρας. Επικαλούμενη το πρόβλημα με τα απορρίμματα που αντιμετωπίζει το νησί, εξέφρασε την ανησυχία της ότι το «σπάσιμο» των δήμων θα δώσει τη δυνατότητα να εκφραστούν με μεγαλύτερο ποσοστό «ακροδεξιά σκουπίδια», όπως τα χαρακτήρισε, στο νότιο τμήμα του νησιού.

«Η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί.  Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν θα επιθυμούσα το σπάσιμο των δήμων να δώσει δυνατότητα να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση στο νότιο κομμάτι του νησιού», είπε.

Σε αντίθεση με την κυρία Βάκη, η οποία είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι βουλευτές του κόμματος εγείρουν αιτήματα για «σπάσιμο» σε δήμους των νομών όπου εκλέγονται.

Μεταξύ αυτών ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία. Ο ίδιος διαμαρτύρεται γιατί δεν εισακούστηκε το αίτημα για την ανασύσταση των δήμων Αλικαρνασσού, Ζαρού, Ρούβα και Τυμπακίου.

Όπως είπε, «είναι κακό σε ένα νομοσχέδιο για την Υγεία να υπάρχει  τροπολογία η οποία προκαλεί κακό» και τόνισε ότι επί πολλούς μήνες επιτροπές πολιτών «επέμειναν και εξέφραζαν δίκαια αιτήματα  για την αυτονομία των δήμων, αλλά αγρόν ηγόρασαν στο υπουργείο Εσωτερικών, ούτε έκαναν τίποτα». «Έναν χρόνο παλεύω για το Τυμπάκι.  Για την ιστορικότητα του δήμου. Έναν χρόνο φωνάζω ότι για να είναι βιώσιμος και παραγωγικός πρέπει να μείνει μόνος του και μας λέει τώρα σε δυο μήνες ή τρεις. Δηλαδή τι θα γίνει σε 2-3 μήνες; Και βάζει δήμους με επιλογές που είναι αμφιλεγόμενες. Να ευαισθητοποιηθεί ο υπουργός που τώρα λείπει. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω τέτοια τροπολογία», δήλωσε ο κ. Μιχελογιαννάκης.

Την δυσφορία του εξέφρασε και ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασύσταση του δήμου Φερών. «Από το 2013 υπάρχει η άποψη τεκμηριωμένη αλλά δυστυχώς δεν ελήφθη υπόψη», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσω της επιτροπής επαναξιολόγησης θα δούμε τι θα κάνουμε και με αυτό τον δήμο».

Χθες βράδυ εξάλλου στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού έθεσε ζήτημα για τον δήμο Γορτυνίας, «έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη».

«Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο», είπε ο κ. Παπαηλιού. Και εξέφρασε την προσδοκία ότι «η σύσταση της επιτροπής επανεξέτασης της διοικητικής διαίρεσης ΟΤΑ πρώτου βαθμού, του γνωμοδοτικού οργάνου προς τον υπουργό Εσωτερικών, θα επιτρέψει στο μέλλον την επανεξέταση των διοικητικών ορίων του συγκεκριμένου δήμου για την προσφορότερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων».