Αναγνωστοπούλου : Στην περίπτωση άτακτου Brexit υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Τα μέτρα που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit παρέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.

Τα μέτρα που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit παρέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου στη διάρκεια ειδικής ημερίδας.

Σε χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εργασιών, στο υπουργείο Εξωτερικών, της ενημερωτικής εκδήλωσης για τις συνέπειες ενός «άτακτου» Brexit στον τομέα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η κ. Αναγνωστοπούλου ξεδίπλωσε το πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την περίπτωση της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ειδικότερα, προσδιορίζοντας τα νομοθετικά, επιχειρησιακά, διοικητικά ή άλλα τεχνικά μέτρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχει γίνει εκπόνηση στοχευμένου σχεδίου δράσης εκτάκτου ανάγκης, που θα συντονίσει τις δράσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων επεξεργάζονται ήδη τα τεχνικού, διοικητικού ή άλλου χαρακτήρα μέτρα, που θα πρέπει να υιοθετηθούν σε περίπτωση no deal και πως το σχέδιο δράσης θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή, εφόσον προκύψει no deal, στο τέλος Μαρτίου 2019. Επίσης, επισήμανε πως έχουν προβλεφθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διατάξεις για τα δικαιώματα πολιτών, για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και για άλλα συναφή θέματα. Το βασικό σχέδιο νόμου για τα θέματα που θα προκύψουν από την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, προανήγγειλε.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα για το Brexit brexit.gov.gr , η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για πολίτες και επιχειρηματικούς, οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς και θα ανανεώνεται με νέες πληροφορίες τακτικά.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε πως έχει σχεδιαστεί η άμεση ενίσχυση του προξενικού γραφείου, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν για τους Έλληνες πολίτες.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως έχει προβλεφθεί η ενίσχυση προσωπικού σε τελωνεία και αστυνομικές υπηρεσίες στα σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Αρχές και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η ενημέρωσή τους θα είναι συνεχής εφόσον κριθεί αναγκαίο, αναλόγως και των πολιτικών εξελίξεων. Ξεκαθαρίζοντας τι σημαίνει αποχώρηση «χωρίς συμφωνία» για τις επιχειρήσεις και τις εμπορικές συναλλαγές, η κ. Αναγνωστοπούλου εκτίμησε πως οι εμπορικές σχέσεις μας, τουλάχιστον προσωρινά ή μέχρις ότου συμφωνηθεί κάποια άλλη διευθέτηση, θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, χωρίς προτιμησιακό καθεστώς.

Τέλος, αναφερόμενη στη διαδικασία εξόδου, τόνισε ότι «παρακολουθούμε τη διαδικασία με προβληματισμό» και τη χαρακτήρισε μία εξέλιξη χωρίς νικητές και με απρόβλεπτες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται, πως η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδίωτης διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕ) και την Enterprise Greece, με θέμα «No Deal Brexit: Προετοιμασία ελληνικών επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς Συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk