Ηταν σκοτεινά στο σπίτι όπου την κρατούσαν. Τα παράθυρα ήταν καλυμμένα ώστε κανείς να μην μπορεί να δει μέσα. Αρχικά οι λαθρέμποροι την έβαζαν να μαγειρεύει για άλλους μετανάστες που έφθαναν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια μέρα όμως την πήραν σε ένα δωμάτιο στον δεύτερο όροφο, την κλείδωσαν και άρχισαν να τη βιάζουν.

Ηταν το καλοκαίρι του 2014 και η Μέλβιν, μια 36χρονη μητέρα τριών παιδιών είχε μόλις ολοκληρώσει το ταξίδι της από τη γενέτειρά της Γουατεμάλα, διασχίζοντας τον ποταμό Ρίο Γκράντε με μια σχεδία προτού οδηγηθεί σε ένα σπίτι στο Τέξας στη συνοριακή πόλη των 143.000 κατοίκων Μακ Αλεν, στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε.

Για εβδομάδες σε εκείνο το κλειδωμένο δωμάτιο, οι άνδρες που είχε πληρώσει για να την οδηγήσουν στην ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών τη νάρκωναν με χάπια και κοκαΐνη, χωρίς να της επιτρέπουν ούτε να κάνει μπάνιο: «Πιστεύω ότι από τότε που με έβαλαν σε αυτό το δωμάτιο με σκότωσαν. Μας βίαζαν τόσες φορές που δεν μας έβλεπαν πια ως ανθρώπινα όντα» δηλώνει σήμερα η κακοποιημένη γυναίκα στους «New York Times».

Στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι νεαρές μετανάστριες πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα περιστατικά τις περισσότερες φορές δεν αναφέρονται, δεν διερευνώνται και δεν διώκονται. Ακόμη και σήμερα που οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο μιλούν ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποστεί, την ίδια ώρα πολλές άλλες αισθάνονται ανίσχυρες.

Οι ιστορίες είναι πολλές, όλες σαν επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Γυναίκες χωρίς χαρτιά, ρισκάρουν επιχειρώντας το επισφαλές ταξίδι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ονειρεύονται να ξεφύγουν από τη βία και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Οταν φθάνουν όμως στις συνοριακές πόλεις, πολλές φορές πέφτουν στα νύχια των λαθρεμπόρων. Τις χτυπούν και όταν τους αντιστέκονται τις δένουν με χειροπέδες σε κρεβάτια και τις εξαναγκάζουν στην πορνεία.

Εχοντας μιλήσει με αξιωματούχους της επιβολής του νόμου, ομοσπονδιακούς δικαστές και εισαγγελείς, αστυνομικούς σε Τέξας, Νέο Μεξικό, Αριζόνα και Καλιφόρνια, η αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι καταγεγραμμένες υποθέσεις είναι γύρω στις 100. Στην πραγματικότητα όμως όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι ο αριθμός των γυναικών που έχει υποστεί βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση, ή εξαναγκασμό σε πορνεία, είναι ανυπολόγιστος.

Tον περασμένο Ιανουάριο ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα για να πείσει για την αναγκαιότητα της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό: «Μία στις τρεις γυναίκες δέχεται σεξουαλική επίθεση στο επικίνδυνο ταξίδι» ανέφερε, παραλείποντας ωστόσο να πει ότι η βία κατά των μεταναστριών δεν συμβαίνει μόνο στη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και αφότου φθάσουν στην υποτιθέμενη ασφάλεια της χώρας.

Τον περασμένο Ιούλιο μια 23χρονη γυναίκα από την Ονδούρα ανέφερε στις αμερικανικές αρχές ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά μέσα σε ντουλάπα κρεβατοκάμαρας από λαθρέμπορο που βοήθησε αυτήν και την αδελφή της να περάσουν στην πόλη Μίσιον του Νότιου Τέξας.

Τον επόμενο μήνα ένας αξιωματούχος κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση κατά ενός τετράχρονου κοριτσιού, κόρης μιας γυναίκας από τη Γουατεμάλα που δεν είχε χαρτιά.

Την απείλησε δε ότι θα την απελάσει αν καταγγείλει το περιστατικό. Το 2017 οδηγός βίασε στην Αριζόνα γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ δύο φορές στη διάρκεια του ταξιδιού προς την Αμερική, λέγοντάς της ότι θα την εγκαταλείψει στην έρημο αν του αντισταθεί.

Το 2016 δύο ανήλικα κορίτσια που έφθασαν στη χώρα βιάστηκαν από συνοριακό υπάλληλο, ο οποίος τις ανάγκασε να γδυθούν ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να τις ηρεμήσει καθώς έκλαιγαν ασταμάτητα, προσφέροντάς τους σοκολάτες, πατατάκια και μια κουβέρτα. Τα κορίτσια κατήγγειλαν το περιστατικό και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Οι «New York Times» πήραν συνέντευξη από οκτώ μετανάστριες από την Κεντρική Αμερική, οι οποίες βιάστηκαν κατ’ εξακολούθηση μεταξύ 2013 και 2016. Μέχρι και σήμερα έχουν εφιάλτες, κατάθλιψη και ορισμένες έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Οι περισσότεροι από τους θύτες τους δεν εκδιώχθηκαν ποτέ, ούτε ταυτοποιήθηκαν.

Μια 45χρονη γυναίκα από την Ονδούρα δήλωσε ότι και εκείνη φυλακίστηκε σε σπίτι που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο οίκο ανοχής στο Μακ Αλεν: «Νέο κρέας» δήλωσαν οι λαθρέμποροι καθώς την οδηγούσαν μαζί με άλλες μετανάστριες στο σπίτι. Αρχικά προσπάθησε να αντισταθεί στους βιαστές της. Της έδεσαν τα πόδια και τα χέρια πίσω από την πλάτη και τις επόμενες ημέρες άρχισε το μαρτύριό της.