Πλοία και μαχητικά F-16 αναμένεται να στείλει στις αμέσως επόμενες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Πρόκειται για μια κίνηση που ερμηνεύεται ως  απάντηση και επίδειξη ισχύος  της ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου.

Οπως αναφέρουν στο Sigmalive ειδικευμένοι σε θέματα ασφάλειας, η συγκεκριμένη παράνομη ενέργεια ενδέχεται να επηρεάσει και πτήσεις της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) καθώς και της Βασιλικής Βρετανικής  Royal Air Force  που εκτελεί πτήσεις από το Ακρωτήρι με τα 2 Typhoon FGR.4  εναντίων του Ντάες  στο Baghuz.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι μία από τις Ναυτικές Δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου που θα εκτελεί συνεχείς περιπολίες  για να διασφαλίζουν  ότι οι παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας δεν θα διακόψουν την εμπορική ναυτιλία και τους διεθνείς ναυτικούς νόμους στην περιοχή κατά την διάρκεια της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται με γοργό βαθμό η αναβάθμιση των  στρατιωτικών σχέσεων  Κύπρου-Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία ενδιαφέρεται για την κατασκευή ναυστάθμου στη ναυτική βάση στο Μαρί, και για εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, και σε επικείμενη υπογραφή μεγάλης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού.