«Κουρδιστάν δεν έχουμε, έχουμε το Αιγαίο μας και τη Μεσόγειο μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή, επικρίνοντας το φιλοκουρδικό κόμμα επειδή, όπως είπε, μιλάνε για Κουρδιστάν στην Τουρκία.

Σε μια ακόμη κίνηση που αποτυπώνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα μετά την ανακοίνωση του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκο» της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς ισχυροποιεί όχι μόνο την οικονομική, αλλά και τη θέση της Κύπρου στη γεωπολιτική σκακιέρα, ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις ιδιαίτερα προκλητικές το τελευταίο διάστημα δηλώσεις.

Σε ομιλία του στο Όρντου της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στο φιλοκουρδικό κόμμα, είπε ότι χωρίς να ντρέπονται μιλάνε για Κουρδιστάν, ενώ τους κάλεσε να πάνε να ζήσουν στο βόρειο Ιράκ όπου εκεί έχει Κουρδιστάν.

«Τί λέει χωρίς να ντρέπεται; Λέει Κουρδιστάν; Υπάρχει στην Τουρκία περιοχή που να λέγεται Κουρδιστάν;  Θα σου πω εγώ ποιες περιοχές έχουμε» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να συνεχίσει:

«Έχουμε την ανατολική Ανατολία μας, έχουμε τη νοτιο-ανατολική Ανατολία μας, έχουμε τη Μαύρη Θάλασσά μας, έχουμε τη Μεσόγειο μας, έχουμε τη κεντρική Ανατολία μας, έχουμε το Αιγαίο μας, έχουμε τη θάλασσα του Μαρμαρά μας. Αν θέλεις, πήγαινε στο βόρειο Ιράκ, εκεί υπάρχει Κουρδιστάν. Άντε στο καλό, πήγαινε στο καλό. Να πας και να ζήσεις εκεί».

Η σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με εταιρείες κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, οι οποίες πλέον έχουν οικονομικά συμφέροντα στο νησί τα οποία οφείλουν να υπερασπιστούν, στενεύουν τα περιθώρια κινήσεων για την Τουρκία. Πόσο μάλλον, που σύμφωνα με τα στοιχεία, το υπέδαφος της Κύπρου φαίνεται να έχει ακόμη «αρκετό ψωμί» που μπορούν να εκμεταλλευτούν.

Ερώτημα πάντως παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα το προσεχές διάστημα, τη στιγμή που έχει προαναγγείλει ότι θα στείλει νότια της Κύπρου και τα δύο πλωτά γεωτρύπανα που διαθέτει, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που αποτελεί ισχυρή δήλωση προβολής ισχύος αλλά και παρουσίας στην περιοχή.