Θλίψη σε όλο το δημοσιογραφικό κόσμο παγκοσμίως έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη και φυσικά δεν μπορούσε να μην υπάρξει αντίδραση και από τον πολιτικό κόσμο.

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θάνατο του μεγάλου φωτορεπόρτερ και από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ένας πολύ σημαντικός φωτογράφος έφυγε σήμερα από τη ζωή ο άνθρωπος που απαθανάτισε τις πιο δύσκολες στιγμές της προσφυγικής κρίσης και κινητοποίησε ένα κλίμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που αποτελεί βασικό στοιχείο των δικών μας αξιών και ιδανικών. Ας ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα αυτό μέσα από τη δράση μας και τη δουλειά μας».

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Α. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τη δουλειά του έδειξε πως μοιάζει η ανθρωπιά και τι σημαίνει αυτή να χάνεται. Ο φωτογραφικός φακός του απαθανάτισε τη θλίψη, τον πόλεμο, τη δυστυχία και μαζί την ελπίδα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπενθύμισε και τα λόγια του Γιάννη Μπεχράκη όταν δέχτηκε, ως επικεφαλής των φωτορεπόρτερ του Reuters, το βραβείο Πούλιτζερ σημειώνοντας στην ανάρτηση του: «Δείξαμε στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει και ο κόσμος έδειξε ότι ενδιαφέρεται. Η ανθρωπιά υπάρχει ακόμη». Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Μπεχράκης δέχθηκε την υψηλότερη των διακρίσεων, το βραβείο πούλιτζερ, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης».

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέροντας χαρακτηριστικά σε δήλωση του: «Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε πρόωρα, άφησε όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο, καλλιτεχνικό και φωτοειδησεογραφικό, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Με τον φακό του κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τον κόσμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μέσα από την οικουμενική ματιά του ένα έργο-παρακαταθήκη που αποτυπώνει το ανθρώπινο δράμα αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πανανθρώπινων αξιών. Ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις, τις οποίες έλαβε, ήταν και το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης, ως επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters.

Η Βουλή των Ελλήνων είχε την τιμή να περιλάβει φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη στην έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης», με θέμα τον ξεριζωμό των προσφύγων, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016, ακολουθώντας στη συνέχεια μια μεγάλη διαδρομή εντός και εκτός της Ελλάδας. Στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του Γιάννη Μπεχράκη εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε από την πλευρά του: «Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σπουδαιότερους φωτορεπόρτερ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Οι εικόνες του δεν ήταν ποτέ απλά το συνοδευτικό μιας ανταπόκρισης. Ήταν η αποτύπωση της κίνησης της ιστορίας, σε μια ακίνητη στιγμή. Μια στιγμή στη Λιβύη, το Ιράν, τη Σιέρρα Λεόνε, τη Βαγδάτη, το Σαράγεβο, τη Γάζα, το Κομπάνι. Εκεί που μέσα στη φρίκη γεννιέται η δύναμη για μια καλύτερη ζωή στα πρόσωπα των κυνηγημένων, στα καραβάνια των προσφύγων. Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Γιάννη Μπεχράκη, έναν λειτουργό της ενημέρωσης, έναν άνθρωπο που το έργο του είναι πολύτιμη παρακαταθήκη στον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη».

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σπουδαιότερους φωτορεπόρτερ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.Οι εικόνες…

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος στις Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019

Με μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook αποχαιρέτισε το Γιάννη Μπεχράκη και ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Δεν είναι μόνο το Πούλιτζερ. Είναι η αλήθεια της ματιάς του. Τα πρώτα κλικ τα έκανε στους δρόμους της Αθήνας στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εποχές που αν δεν είχες τη φωτογραφία, δεν είχες το ρεπορτάζ. Ξενύχτια πάνω από το σκάνερ που αναμετέδιδε τις συχνότητες της αστυνομίας. Ε-1 ήταν η έκρηξη. Ε-10 ήταν το πτώμα. Α-100 ο Αττικάρχης. Αποκωδικοποιούσαμε και τρέχαμε.

Ο Μπεχράκης γρήγορα ξεχώρισε και έφυγε για πολέμους. Γυρνούσε, όμως, στο ρεπορτάζ και μας έλεγε ιστορίες. Μιλώ για τη δεκαετία του ’90. Και μετά, όποτε χρειαζόμασταν καμία φωτογραφία στους «Πρωταγωνιστές» μεσολαβούσε στο Reuters και την παίρναμε.

Τον ξαναείδα στη Μυτιλήνη, τότε στα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Ζωσμένος με τις μηχανές του. Τις έπιανα στα χέρια μου με δέος. Χαμογελούσε. Ήταν πάντα λιγομίλητος. Και τώρα πέθανε. Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα με αυτό το 2019. Πολύ αγριεμένο μπήκε. Τον Γιάννη; Στα 58 του; Εκτός αν ο παράδεισος θέλει και αυτός τον φωτορεπόρτερ του. Αχ ρε Γιάννη».

Τώρα έμαθα ότι ο Γιάννης Μπεχράκης πέθανε. Ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ του κόσμου πέθανε. Και δεν είναι…

Δημοσιεύτηκε από Σταύρος Θεοδωράκης στις Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019

Τα λόγια του ίδιου του Γιάννη Μπεχράκη χρησιμοποίησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακή Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος για να τον αποχαιρετίσει, ενώ θύμισε τη βράβευσή του από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον Φεβρουάριο του 2016.«Έχω ψώνιο με την δουλειά μου, έχω ψώνιο με το να πιστεύω ότι αυτό που κάνω έχει ουσία και γι’ αυτό έχω ταχθεί, έχω δώσει όλη μου τη ζωή» είχε δηλώσει τότε ο Γιάννης Μπεχράκης. «Στην εκδήλωση που διοργανώσαμε, ο Γιάννης Μπεχράκης μας τίμησε όχι μόνο με την παρουσίαση του έργου του αλλά και με την φιλία του», δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτσος. «Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια. Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια. Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στην Σιέρρα Λεόνε. Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ’ επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν’ αλλάξει την στάση του», σημείωσε και εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη.

Το μεγάλο φωτορεπόρτερ αποχαιρέτισε με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη, ενός από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Ο Γιάννης Μπεχράκης, με το ιδιαίτερο βλέμμα του, την ικανότητα και το θάρρος του, κάλυψε κορυφαία γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από το Αφγανιστάν, την Αφρική, την Τσετσενία, ως τον σεισμό στο Κασμίρ, την «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο, το προσφυγικό στην Ελλάδα. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Ρόιτερς που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Πιστός στη δύναμη της εικόνας, ταγμένος στην υποχρέωση της αποκάλυψης της αλήθειας στον κόσμο, δημιούργησε εικόνες οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα έργα τέχνης, αλλά και μαρτυρίες για τη σύγχρονη ιστορία. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».