H φραστική επίθεση που δέχθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Αττικής Απ. Κατσιφάρας από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που του φώναζαν «έξω οι Συριζαίοι», είναι ασφαλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αντανακλά, ωστόσο, τα συναισθήματα της βάσης του ΚΙΝΑΛ για τον ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν ξεκάθαρα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βάση θέλει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με το κόμμα που κυβερνά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή δεν είχε κανένα πρόβλημα να απευθύνει νέο προσκλητήριο στην Κεντροαριστερά για συμπαράταξη απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Κι απέναντι στη ΝΔ που πλέον την εντάσσει στον ακροδεξιό χώρο και γι’ αυτό ζητεί συμμαχίες.

Όμως, είναι και ξεκάθαρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων στηρίζουν το ΚΙΝΑΛ και κυρίως η ηγετική του ομάδα απορρίπτει μετά βδελυγμίας το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα και ζητά ακόμη πιο σκληρή στάση. Είναι δεδομένο ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και τα στελέχη θα εντείνουν την πολεμική ρητορική τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουμε πόλεμο με αυτόν που θέλει να μας διαλύσει. Πρέπει να γίνουμε ισχυροί χτυπώντας τον εχθρό προκειμένου να είμαστε και δυνατοί για να κάνουμε αντιπολίτευση και στη ΝΔ αν αυτή έρθει στην εξουσία», λένε ξεκάθαρα.

Η τακτική των ίσων αποστάσεων φαίνεται, όμως, κυρίως η κριτική εστιάζεται στα ψεύτικα διλήμματα που θέτει συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας και στις απέλπιδες προσπάθειες που κάνει για να αλώσει την Κεντροαριστερά.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ, αλλά και από τους Δελφούς  ζήτησε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, για να βάλουμε φρένο στις στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός ζητά από όλους αυτούς να υποκύψουν στη δική του ηγεμονική παρουσία και ταυτόχρονα να ξεχάσουν μια τετραετία κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την Κεντροαριστερά προκειμένου να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά ή στην καλύτερη περίπτωση με τη λαϊκή δεξιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενό του για τις ευρωεκλογές ανέφερε ότι «αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα η συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να ομονοήσουν σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους, για μία σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα».

Τώρα το θυμήθηκαν;

Τώρα θυμήθηκαν δηλαδή την στρατηγική προτεραιότητα στην Κουμουνδούρου, τώρα που αδειάζουν οι δεξαμενές ψηφοφόρων και οι κεντρώοι αναζητούν νέες πολιτικές στέγες.

Ο Τσίπρας ποντάρει στο γεγονός ότι αυτή η μερίδα των ψηφοφόρων δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να ψηφίσει Μητσοτάκη, είναι απογοητευμένος από το Κίνημα Αλλαγής και μέχρι την τελευταία στιγμή θα αμφιταλαντεύεται. Πιστεύει ότι μπορεί να τους βάλει στο «μαντρί» της Κουμουνδούρου παίζοντας το παιχνίδι του μεγάλου ηγέτη και μεταρρυθμιστή που μπορεί να ηγηθεί του μετώπου κατά της επέλασης της Δεξιάς.

Οι διαχωριστικές γραμμές και ο διχαστικός λόγος που επιλέγει ο πρωθυπουργός θα εντείνονται όσο περνά ο χρόνος και θα θυμίζει τις εποχές των «πράσινων» και των «γαλάζιων» καφενείων. Ακριβώς στον διχασμό και στο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου αφενός να «αρπάξει» κι άλλα στελέχη της Κεντροαριστεράς κι αφετέρου να πείσει τους αναποφάσιστους κεντρώους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση απέναντι στη Δεξιά.

Κάτι που προφανώς δεν μπορούν να δεχθούν στο ΚΙΝΑΛ. Και γι’ αυτό βγήκε αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα η Φώφη Γεννηματά να μιλήσει για έναν απελπισμένο πρωθυπουργό.

«Το μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς που επικαλείται υπάρχει στην Ευρώπη και εκφράζεται από το ΕΣΚ και μπροστάρης είναι ο Φρανς Τίμερμανς και με όλα αυτά ο κ. Τσίπρας δεν έχει απολύτως καμία σχέση. Πρόκειται για πραγματικό θράσος όταν είναι οι εκφραστές του λαϊκισμού και όταν συγκυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια με την Ακροδεξιά και εξακολουθούν να στηρίζονται σε ακροδεξιούς βουλευτές για να παραμείνουν στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο γιατί πλησιάζουν εκλογές και είναι πολύ κοντά στην ήττα του. Δεν έχει επιχειρήματα ώστε να υποστηρίξει το κυβερνητικό έργο του γιατί έχει αποτύχει παντού. Γι΄αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να φορέσει προ των εκλογών προσωπείο και να παριστάνει τον Κεντροαριστερό».

Γίνεται ξεκάθαρο ότι η γραμμή που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες είναι η ολομέτωπη επίθεση στον Τσίπρα και η απόκρουση του σχεδίου άλωσης του ΚΙΝΑΛ.

Αλλωστε, στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν, όπως αναφέρει και το Βήμα της Κυριακής, ότι δεν πέτυχε τίποτε ο Τσίπρας με το ρεσάλτο που επιχειρεί κι ότι οι… γέφυρες έπεσαν πολύ νωρίς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δ. Χόνδρου, το συνέδριο του Κινήματος θα δείξει και τον τελικό σχεδιασμό: «Υπάρχουν στελέχη που εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένα. Ο πόλεμος μόλις άρχισε. Οι πραγματικές μάχες, ουσίας και εντυπώσεων, είναι  αυτές που έρχονται. Τα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξουν, σε κλίμα πόλωσης, είναι πολλά και κάποια από αυτά, όπως τα οικονομικά των κομμάτων, κρύβουν παγίδες και δυσκολίες για τη Χαριλάου Τρικούπη…».

Μέχρι το συνέδριο

Οπως αναφέρει το Βήμα: Τις επόμενες τριάντα ημέρες, μέχρι και τη διεξαγωγή του συνεδρίου, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη καλούνται, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, να φέρουν εις πέρας έναν σχεδιασμό με δύο βασικούς στόχους.

Να αποδομήσουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα ως κυρίαρχου παίκτη στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να αναδείξουν το Κίνημα Αλλαγής ως «τον πραγματικό προοδευτικό πόλο» του πολιτικού συστήματος, αξιοποιώντας το συνέδριο του Μαρτίου. Το ταμείο που θα γίνει στις αρχές Απριλίου θα δείξει την αφετηρία από την οποία το Κίνημα Αλλαγής θα ξεκινήσει την κούρσα της μάχης των ευρωεκλογών και πιθανότατα και των εθνικών εκλογών.