Κυπριακό: Πρόταση Αθήνας για συνομιλίες εγγυητριών δυνάμεων

Η Αθήνα φέρεται να πρότεινε στα Ηνωμένα Έθνη να αρχίσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις τις συζητήσεις για τον ρόλο τους στην εφαρμογής συμφωνίας στο Κυπριακό

Να αρχίσουν συζητήσεις οι αποκαλούμενες «εγγυήτριες δυνάμεις» με αντικείμενο το ρόλο τους στη στη διαδικασία εφαρμογής μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, φέρεται να πρότεινε η Αθήνα στα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, κατατέθηκε η εισήγηση, στέλνοντας εν πολλοίς το μπαλάκι στο γήπεδο της Άγκυρας.

Η πρόταση αυτή ήταν και απάντηση στην κ. Λουτ, η οποία ισχυρίσθηκε στη συνάντηση πως «τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δεν θέλουν εξελίξεις στο Κυπριακό σε αυτή τη φάση», όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Την ίδια ημέρα, ως γνωστό, στη Λευκωσία συναντήθηκαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης άνοιξε το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Η τουρκική πλευρά φάνηκε έτοιμη να συζητήσει το θέμα, επιμένει ωστόσο, στα βέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ακιντζί φέρεται να έχει πει στον Πρόεδρο πως ακόμη και δυο-τρεις αρμοδιότητες να έχει η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να έχουν τη «θετική ψήφο».

Ο Ν. Αναστασιάδης, όπως επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος» παρουσίασε επιγραμματικά την ιδέα του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως πρέπει να διασφαλίζεται η μία κυριαρχία, διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια και να έχει η χώρα μια φωνή στην Ε.Ε. και διεθνώς. Περαιτέρω, ανέφερε πως δέχεται τη «θετική ψήφο» σε θέματα που επηρεάζονται οι Τουρκοκύπριοι, χωρίς να αναφερθεί ειδικά. Επίσης, φέρεται να είπε στον Ακιντζί πως πρέπει να συμφωνήσουν στον χάρτη της Γενεύης, σημειώνοντας πως οι δύο περιοχές θα έχουν «διοικητική αυτονομία».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk