Νέα διαδήλωση, για τέταρτο κατά σειρά Σάββατο, διοργανώνεται στις 2 Μαρτίου στο Μαυροβούνιο, με αίτημα να μπει τέλος στη διακυβέρνηση του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς που διαρκεί 30 έτη – είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στην Ευρώπη σήμερα. Το περασμένο Σάββατο 10.000 άτομα είχαν πραγματοποιήσει πορεία στην πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα, και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να αποχωρήσει ο Τζουκάνοβιτς.

Στόχος των διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα ήταν και η κρατική τηλεόραση, καθώς συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά της γραφεία στην Ποντγκόριτσα προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο στις 7.30 το απόγευμα, όταν ξεκινάει το κύριο δελτίο ειδήσεων.

Οι Μαυροβούνιοι κατεβαίνουν στους δρόμους από τις 2 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρωτοβουλία ομάδας περισσότερων από 30 ακτιβιστών πολιτών που δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα. Η ομάδα αυτή ονομάζεται Αντίσταση-97000 και ανάμεσα στα μέλη της είναι διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, ενώ τη στηρίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κυριότερα αιτήματά τους είναι η παραίτηση του προέδρου Τζουκάνοβιτς, για τον οποίο επί χρόνια υπάρχουν υπόνοιες για διαφθορά, και του πρωθυπουργού Ντούσκο Μάρκοβιτς.

Παραπληροφόρηση

Η Αντίσταση-97000 ανάρτησε στο Facebook ότι η κρατική τηλεόραση δεν είναι «μια δημόσια υπηρεσία αλλά προπαγανδίζει το κόμμα» και «παραπληροφορεί» το Μαυροβούνιο επί 30 χρόνια.

Το περασμένο Σάββατο οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία παρά τον πολύ άσχημο καιρό και τους θυελλώδεις ανέμους που προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και σε σπίτια σε όλη τη χώρα. «Χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν συνθήματα για την ελευθερία των κυβερνητικών θεσμών και για να μπει ένα τέλος στην 30ετή θητεία του Τζουκάνοβιτς» αναφέρει δελτίο Τύπου της Αντίστασης-97.000. Τα 10.000 άτομα που κατέβηκαν στους δρόμους της Ποντγκόριτσα μπορεί να μην ακούγονται πολλά, είναι όμως σημαντικός αριθμός, αν αναλογιστούμε ότι ο συνολικός πληθυσμός του Μαυροβουνίου είναι περίπου 610.000 άτομα. Ο Τζουκάνοβιτς – επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου που κάποτε ήταν παρακλάδι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας – κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας επί τρεις δεκαετίες. Διετέλεσε πρωθυπουργός το 1991-1998, πρόεδρος το 1998-2002, ξανά πρωθυπουργός διαφόρων κυβερνήσεων το 2003-2016 και επανεξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Μάιο. Τρεις φορές έχει παραιτηθεί από την πολιτική σκηνή, και τις τρεις έχει σύντομα επιστρέψει.

Ο Τζουκάνοβιτς οδήγησε το Μαυροβούνιο στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006 (είναι η τελευταία από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που ανεξαρτητοποιήθηκε) και η εξουσία του ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο. Η κυβέρνησή του είχε στείλει στρατό στην Κροατία και συμμετείχε στην πολιορκία του Ντουμπρόβνικ (1991-1992), το οποίο βομβάρδισε προκαλώντας πολλές ζημιές στην αρχιτεκτονικά όμορφη αυτή κροατική πόλη.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου έχουν πάψει να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2016, επικαλούμενοι παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία και απαιτώντας νέες εκλογές. Το Ιούνιο του 2018 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Μέτωπο, επέστρεψε στη Βουλή αλλά τα μικρότερα κόμματα συνεχίζουν να την μποϊκοτάρουν. Βουλευτής από τα κόμματα αυτά δήλωσε στο Balkan Insight ότι οι παρατυπίες στις εκλογές και οι πιέσεις προς ψηφοφόρους ή προς μέσα ενημέρωσης στη χώρα είναι οι κυριότεροι λόγοι του μποϊκοτάζ.

Παραμένει αμετακίνητος

Αναφερόμενος σε άλλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στη Σερβία και στην Αλβανία, όπου ο κόσμος επίσης κατεβαίνει στους δρόμους απαιτώντας περισσότερη δημοκρατία (στη Σερβία από τον Νοέμβριο) είπε: «Τα αιτήματα του κόσμου στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα και στα Τίρανα αφορούν την υπεράσπιση των αξιών της ΕΕ και της κοινής λογικής». Ενώ οι πολιτικοί σύμμαχοι του Τζουκάνοβιτς έχουν προ πολλού αποσυρθεί από την πολιτική και μερικοί έχουν ήδη μπει στα βιβλία της Ιστορίας, ο ίδιος δεν δίνει κανένα δείγμα ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή – παρά τα δυνατές φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί από το εξωτερικό και από γειτονικές βαλκανικές χώρες. Εντός του Μαυροβουνίου, ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν «Εμείς είμαστε το κράτος», ο Τζουκάνοβιτς παραμένει αμετακίνητος και απαντάει ότι ο κόσμος έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τους διαδηλωτές, αλλά προσθέτει ότι οι διαδηλώσεις είναι υποκινούμενες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις ΜΚΟ και ξένες δυνάμεις. Δηλώνει επίσης ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι σε εκείνους που τον εξέλεξαν.