Τουλάχιστον 48 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν, όταν μέλη των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επιθέσεις σε τρεις επαρχίες του Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες, Παρασκευή.

Η μία επίθεση των Ταλιμπάν, στη νότια επαρχία Χελμάντ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 στρατιωτικοί και να τραυματιστούν άλλοι 16, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι μάχες, που διήρκεσαν 17 ώρες, τερματίστηκαν αφού οι 20 ένοπλοι και βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Κάρι Μοχάμαντ Γιούσουφ Αχμάντι, απέρριψε την επίσημη εκδοχή των Αρχών, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση συνεχιζόταν.

Ανάρτησε παράλληλα φωτογραφίες πολλών στρατιωτών στο Twitter, που άφησε να εννοηθεί ότι τους πήραν ομήρους οι δράστες της επίθεσης.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Νωρίτερα, μια πηγή δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως τουλάχιστον 10 στρατιώτες και ένας πολιτικός υπάλληλος των ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν και ότι οι Ταλιμπάν πήραν ομήρους τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες.

Η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν διαβεβαίωσε ότι δεν ενεπλάκησαν στις εχθροπραξίες άνδρες της δύναμης των ΗΠΑ ή του συμφώνου και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός στελεχών τους.

Εξάλλου, τουλάχιστον 25 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε δύο επαρχίες του βόρειου Αφγανιστάν, όπου εξαπολύθηκαν επίσης επιθέσεις από τους Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον 14 στελέχη τους σκοτώθηκαν στην επαρχία Φαριάμπ, σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Ναντίρ Σαΐντι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Στις επιθέσεις στη Φαριάμπ εναντίον τουλάχιστον πέντε σημείων ελέγχου τραυματίστηκαν επίσης άλλοι 12 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ίδιον αξιωματούχο.

Στην επαρχία Σαρ ι Πουλ, επίσης στο βορρά, έντεκα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και ακόμη 7 τραυματίστηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ενέδρα των Ταλιμπάν, δήλωσε ο Νουρ Αγά Νούρι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Οι νέες πολύνεκρες επιθέσεις εξαπολύθηκαν 24 ώρες πριν αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν στην Ντόχα αρχίσουν τον έκτο γύρο συνομιλιών με απεσταλμένους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη να εξευρεθεί πολιτική λύση και να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)