Το στίγμα της αμυντικής πολιτικής της χώρας έδωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων» τόνισε και διαμήνυσε πως αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. «Το κάνουμε στο απόλυτο» διαβεβαίωσε.

Στόχος είναι η χώρα μας, κατέστησε σαφές ο κ. Αποστολάκης, να συνεχίσει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και διάδρασης.

Μιλώντας την τρίτη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην αμυντική πολιτική της χώρας μας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας.

«Εφαρμόζουμε μια αμυντική πολιτική αρχών που στοιχειοθετείται στα εξής: συντηρούμε ισχυρές και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις για την υλοποίηση του δόγματος άμυνας και αποτροπής» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας.

Επίσης, επισήμανε πως οι ένοπλες δυνάμεις συμβάλλουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος.

«Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, παγκόσμιας γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, αφού έκανε λόγο για ένα δύσκολο γείτονα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλητικές ενέργειες της στο χώρο του Αιγαίου αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία.

«Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποφυγής εντάσεων. Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης που δόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως συμφώνησε με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στη Σύνοδο Άμυνας του ΝΑΤΟ να προγραμματιστεί στο προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που ελήφθησαν.

Εστιάζοντας στο χώρο των Βαλκανίων, ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.

«Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε, καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των ενόπλων της δυνάμεων, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Στην κατεύθυνση αυτή, δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει υπηρεσίες που ήδη προσφέρει στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, αλλά και κάθε άλλη δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωσή της στις νατοϊκές δομές.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως «επιδίωξη είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)