Ηθελα να γνώριζα πώς αντέδρασε η συμπαθής κυρία με το λευκό Toyota Starlet που τυχαίως βρέθηκε στους στενούς δρόμους των Δελφών ανάμεσα στη θωρακισμένη συνοδεία των μαύρων και λευκών θηριωδών τζιπ του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ (φωτογραφία). Η κυρία αυτή σίγουρα θα αγχώθηκε, γνωρίζοντας ότι κάποιο σημαντικό πρόσωπο επέβαινε στα τζιπ που βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά της. Γιατί και στους Δελφούς, στο Οικονομικό Φόρουμ, ο αμερικανός πρεσβευτής κινήθηκε, όπως άλλωστε το συνηθίζει εδώ στην Ελλάδα, σαν σταρ του Χόλιγουντ…

■■■

Ηταν, βλέπετε, ο τρόπος που περπατούσε, που χαιρετούσε, που μιλούσε ο αμερικανός πρεσβευτής, τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή, για παράδειγμα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και στελέχη που παράγουν την στέβια στην Ελλάδα. Μίλησε για τα πάντα, επιχειρώντας να στηρίξει ελληνικές θέσεις, όπως για παράδειγμα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, για τους δύο στρατιωτικούς που συνέλαβαν οι Τούρκοι στον Έβρο, ακόμα και το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Exxonmobil. Όπως το συνηθίζει, μίλησε με καλά λόγια πάλι για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν επίσης οι προνομιακές προσκλήσεις που πιστεύεται ότι έλαβε και που δεν τις έλαβαν πολλοί από τους υπόλοιπους που μετείχαν στο Φόρουμ, όπως το prive δείπνο (με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας των επιχειρηματιών) που έγινε στο ξενοδοχείο «Αμαλία» ή η κλειστή δεξίωση στο ίδιο ξενοδοχείο που τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος.

Ο Κοτζιάς και ο Πρόεδρος

Και αφού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω να παρατηρήσω και τούτο που συνέβη στους Δελφούς: Τα μεγάφωνα του Συνεδρίου προανήγγειλαν την άφιξη του Προέδρου, όχι όμως έτσι απλά αλλά συνόδευαν την προαναγγελία με διάφορα συνθήματα του τύπου «αιέν αριστεύειν» και άλλα πατριωτικά. Ανοίγει όμως η πόρτα και αντί να εμφανιστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε χαριεντιζόμενος ο Νίκος Κοτζιάς. Τέτοια υποδοχή δεν την περίμενε. Τι άλλο παρατήρησα;

■■■

Οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια φιλική συζήτηση με τον πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Μαλιά, που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Του έδωσε το χέρι και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία». Εκείνος που σχεδόν περνούσε απαρατήρητος είναι ο συριζαίος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κώστας Δουζίνας. Κανείς δεν του έδινε σημασία αν και καθηγητής σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Και τέλος μπορεί οι «φουσκωτοί» του αμερικανού πρεσβευτή να  ήταν παντού, αλλά την παράσταση (σε θέματα ασφαλείας) την έκλεψαν οι  ελληνίδες αστυνομικίνες. Πανέμορφες, κομψές και ευγενικές.

Η Φώφη ρίχνει το γάντι στον Αλέξη

Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει συγκέντρωση σε όποια πόλη της Ελλάδας θέλει παράλληλα με τη Φώφη Γεννηματά απηύθυνε ο διευθυντής του γραφείου της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Οθωνας. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αναθαρρήσει από την προσέλευση του κόσμου στις συγκεντρώσεις της κυρίας Γεννηματά στις οποίες, όπως υποστηρίζουν, προσέρχονται πρόσωπα που είχαν να εμφανιστούν από το 2012. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά αν η δυναμική που υπάρχει στις συγκεντρώσεις αυτές δεν αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις, τότε θα φαντάζει μαγική εικόνα.

Ο Δραγασάκης, ο Πιτσιόρλας και ο ΟΒΙ

Καλόν θα ήταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, ήτοι οι κ.κ. Δραγασάκης και Πιτσιόρλας, να κάνουν έναν έλεγχο (έστω και ρουτίνας) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τον ΟΒΙ, ο οποίος – στα χαρτιά τουλάχιστον – είναι φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Οικονομίας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι η διοίκηση του ΟΒΙ, ενός οργανισμού της Γενικής Κυβέρνησης, φαίνεται, κατά τους βουλευτές της ΝΔ, πως δεν τηρεί τους κανόνες καλής διοίκησης.

■■■

Αρχικά μου καταγγέλθηκε ότι τα ηγετικά στελέχη του ΟΒΙ, τα οποία έχουν στενές επαφές με τον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ», δίνουν έργα με αναθέσεις σε ημετέρους και δαπανούν «διάφορα ποσά». Δεν το πίστεψα και προσπάθησα να επικοινωνήσω με την ηγεσία του ΟΒΙ για να διασταυρώσω τις καταγγελίες αυτές της ΝΔ, πλην όμως στάθηκε αδύνατον. Δεν έβγαιναν στα τηλέφωνα.

■■■

Ετσι για να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες επισκέφθηκα τη Διαύγεια του ΟΒΙ προσπαθώντας να τεκμηριώσω το αληθές ή μη των πικρόχολων αναφορών. Με μια πρώτη ματιά διαπίστωσα πως οι κατηγορίες δεν είναι στον αέρα. Μόνον το τελευταίο μήνα ο ΟΒΙ (όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση) έχει δώσει αναθέσεις ύψους 46.743 ευρώ σε δικηγορικά γραφεία για την παροχή νομικών υπηρεσιών. Αυτό συνέβη παρά το ότι ο Οργανισμός διαθέτει αυτοτελές νομικό τμήμα και παρά το ότι μόλις προσφάτως η ηγεσία του ΟΒΙ – σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ – φέρεται πως τροποποίησε το οργανόγραμμα του οργανισμού για να διορίσει σύμβουλό του έναν δικηγόρο. Με μια πλάγια ματιά διαπίστωσα πως αντίστοιχες αναθέσεις έχουν γίνει προς λογιστικά γραφεία και προς άλλους, παρά το ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμά του ο ΟΒΙ διαθέτει άρτια στελεχωμένη οικονομική διεύθυνση. Τι άραγε συμβαίνει, διερωτάται η αντιπολίτευση. Χαριτολογώντας θα έλεγα στους δύο υπουργούς να διερευνήσουν εάν τα «golden boys» του Οργανισμού διαθέτουν (κάτι που προσωπικά δεν το πιστεύω) και… χρυσές πιστωτικές που πληρώνονται από τον ΟΒΙ, αντίστοιχες με αυτές που είχαν κάποτε οι διοικητές μεγάλων ΔΕΚΟ και τραπεζών…

Η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Με σταθερό βήμα η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου οδεύει όπως όλα δείχνουν (εκτός εάν υπάρξουν άλλες εξελίξεις) προς κάποιας μορφής συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα τι είδους συνεργασία είναι αυτή ουδείς ακόμα γνωρίζει και πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αποδέχθηκε την πρόσκληση να είναι ομιλητής στην «εκδήλωση Κατσέλη», στην οποία θα δώσει το παρών και ο Αλέξης Τσίπρας. Το ζητούμενο είναι πότε θα γίνει ο φημολογούμενος αρραβώνας. Στη ΔΗΜΑΡ θα ήθελαν να γίνει μετά τις ευρωεκλογές για να προσπαθήσουν πρώτα να διερευνήσουν κατά πόσο ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς μπορεί να κατέλθει αυτόνομα στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Το εγχείρημα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, το ζητούμενο δεν είναι να συγκεντρώσεις τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων αλλά το ποσοστό που θα πάρεις. Κερδίζει, έτσι, έδαφος η σκέψη να γίνει η συνεργασία πριν από τις ευρωεκλογές, γιατί αν η κάλπη βγάλει ποσοστό περί το 1% για τη ΔΗΜΑΡ, τότε ακόμα και οι συμβολισμοί που θα έχει μια τέτοια συνεργασία θα πάνε περίπατο.

Το δίδυμο και οι πειραματισμοί στη ΔΕΠΑ

Σε αντικατάσταση του κατηγορούμενου σήμερα για κακουργηματική απιστία Θόδωρου Κιτσάκου, ο Γιώργος Σταθάκης τοποθέτησε τον Δεκέμβριο 2017 στην πολύπαθη ΔΕΠΑ το δίδυμο των κ.κ. Δότση-Τζώρτζη. Από νωρίς ξεκίνησαν οι γκρίνιες και τα αλληλοκαρφώματα προκαλώντας στην αγορά θυμηδία αλλά και απογοήτευση για ακόμη μία αποτυχημένη τοποθέτηση-τακτοποίηση ημετέρων. Μετά την ψυχρολουσία της περιόδου Κιτσάκου, σήμερα η κερδοφόρος ΔΕΠΑ και οι θυγατρικές της βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση. Η διοίκηση του ομίλου σιωπά και αναζητά εύσχημους τρόπους να αποφύγει τα ερωτήματα των εργαζομένων για τις σκοπιμότητες της απαξίωσης και διάλυσης μίας υγιούς εταιρείας εν όψει μάλιστα ιδιωτικοποίησής της. Το δίδυμο Δότση-Τζώρτζη συνεχίζει να δηλώνει άγνοια για τους υπουργικούς χειρισμούς στη βάση «εμείς εντολές παίρναμε». Στο Υπουργείο όμως παραπέμπουν στη διοίκηση για τις σχετικές αποφάσεις της αρμοδιότητάς της, όπως προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, συμβάσεις με συμβούλους και άλλα ενδιαφέροντα προς διερεύνηση … από την επόμενη όμως διοίκηση.

Πώς τσίκνισε ο Κουτσούμπας

Με εκλεκτή παρέα από το χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού, πέρασε την Τσικνοπέμπτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε φιλικό σπίτι. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Μηλιός με τη σύζυγό του, ο οποίος θυμίζω σε πρόσφατη συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα είχε δηλώσει «μετά τον συμβιβασμό και την ουσιαστική διάλυση του τμήματος της Αριστεράς που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ, κρίνω ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος και η στήριξη στο ΚΚΕ», ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, η Λυδία Αγγελοπούλου μεσόφονος της Λυρικής, ο Σταμάτης Μπερής τενόρος. Την παρέα συμπλήρωναν και δύο υποψήφιοι δήμαρχοι ο Νίκος Σοφιανός υποψήφιος στην Αθήνα και η Λούλα Καρατζά υποψήφια στο Χαλάνδρι και ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο νεαρός Χρήστος Κασίμης ο οποίος είχε εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ στο Χαλάνδρι και τώρα κατεβαίνει με το ΚΚΕ.