• Αναζήτηση

Συναγερμός στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit

Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα το «άτακτο διαζύγιο» της ΕΕ με τη Βρετανία – Τι θα γίνει με τα προϊόντα

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα εφόσον τελικά η Βρετανία οδηγηθεί σε άτακτο Brexit στο τέλος Μαρτίου.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε όλα τα τελωνεία της χώρας, περιγράφει τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω των δασμών που θα πρέπει να επιβάλλονται στα προϊόντα και εμπορεύματα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο.

Σε περίπτωση «άτακτου» Brexit τα προϊόντα και τα εμπορεύματα που θα εισέρχονται στη χώρα μας από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία θα θεωρούνται από τον Απρίλιο ως προερχόμενα από τρίτη μη κοινοτική χώρα και, ως εκ τούτου, θα υποβάλλονται σε πρόσθετους τελωνειακούς ελέγχους και θα υπόκεινται σε δασμούς.

Επιπλέον, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές θα μπορούν να ζητούν εγγυήσεις για ενδεχόμενη ή υφιστάμενη τελωνειακή οφειλή από τους εισαγωγείς των προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών, όπως αναφέρει το money-money, θα είναι να ακριβύνουν σημαντικά τα εισαγόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα προϊόντα και εμπορεύματα. Το κόστος εισαγωγής και διακίνησής των προϊόντων αυτών στη χώρα μας θα αυξηθεί σημαντικά τόσο εξαιτίας των πρόσθετων χρονοβόρων διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου στις οποίες θα υπαχθούν τα προϊόντα αυτά όσο και εξαιτίας της επιβολής εισαγωγικών δασμών.

Ακόμη και τα προϊόντα που θα παραγγέλλουν ηλεκτρονικά μέσω internet Έλληνες καταναλωτές από εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα καθυστερούν να φθάσουν στα χέρια τους (εξαιτίας των πρόσθετων τελωνειακών ελεγκτικών διαδικασιών στις οποίες θα υποβάλλονται), ενώ θα καταστούν ακριβότερα λόγω της επιβολής των εισαγωγικών δασμών.

Την ίδια στιγμή, το σύνθημα της καμπάνιας του υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της προγραμματισμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, που απευθύνεται τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε επιχειρήσεις είναι «Brexit, η Ελλάδα ετοιμάζεται».

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε αντιστοιχία με τις Βρυξέλλες αλλά και άλλα κράτη μέλη, εγκαινίασε ειδική ιστοσελίδα, που παρέχει οδηγίες τόσο για Έλληνες που μένουν ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Μεγάλη Βρετανία όσο και για Βρετανούς που διαμένουν ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk