Με το ντοκιμαντέρ «Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης / Marianne & Leonard: Words of Love» του Νικ Μπρούμφιλντ, Άνοιξε την Παρασκευή το βράδυ στο Ολύμπιον το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που εφέτος γιορτάζει τα 21α γενέθλιά του. Η ταινία τον μεγάλο έρωτα του Λέοναρντ Κοέν με την νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέν, έναν έρωτα που βρίσκεται πίσω από τραγούδια και που τους ένωσε για πάντα. Το ταξίδι έμπνευσης ξεκινά την δεκαετία του 1960 από την Ύδρα όπου έζησαν μαζί για δέκα χρόνια και μένει αθάνατο μέσα τα τραγούδια όπως το «So Long Marianne» και το «Bird on the Wire» που ο Κόεν έγραψε για εκείνη. Επίσης η κοινή ζωή τους «έντυσε» το οπισθόφυλλο του άλμπουμ Songs from a Room.

Από κάποια στιγμή και μετά η πορεία της Ιλέν και του Κόεν ήταν διαφορετική όμως η βαθιά τους αγάπη δεν χάθηκε ποτέ. Όταν η Ιλέν αρρώστησε το 2016, ο Κοέν την αποχαιρέτησε, με τον δικό του(ς) τρόπο και ο ίδιος πέθανε 4 μήνες αργότερα.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Νικ Μπρούμφιλντ παρουσιάζει εδώ μια ιστορία που νιώθει πολύ προσωπική. Ο ίδιος έτρεφε για τη Μαριάν Ιλέν βαθιά αγάπη. Την γνώριζε από το 1968 όταν βρέθηκε στην Ύδρα ως νεαρός φωτογράφος. Έγινε φίλος της, αλλά και εραστής της. Μοιραία έκανε ένα ντοκιμαντέρ που κλείνει μέσα του τον παλμό μιας σχέσης ζωής.

Οι αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας της πλατείας Αριστοτέλους και εκείνες του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης (Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης) θα φιλοξενήσουν τις προβολές του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί ως την Κυριακή 10 Μαρτίου. Θέματα όπως (ενδεικτικά) τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η μνήμη, η πολιτική, το φαγητό καθώς και τα παιδιά μοιρασμένα 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού από όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές).

Προβολές θα γίνουν επίσης στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Συκεών.

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα αποχαιρετήσει εφέτος το κοινό του με ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί με αξιοθαύμαστο τρόπο τη δύναμη της γυναίκας: στο «Maiden» ο Άλεξ Χολμς αφηγείται το χρονικό ενός παράτολμου θαλάσσιου άθλου γένους θηλυκού που συνέβη το 1989: ένα αποκλειστικά γυναικείο πλήρωμα συμμετείχε στον αγώνα ιστιοπλοΐας «The Whitbread Round the World Race», τον πιο επώδυνο του είδους στον κόσμο. Οι κίνδυνοι, πολλοί. Τα ρίσκα, πολλαπλά. Πέρα από τη θάλασσα, αυτές οι γενναίες γυναίκες έπρεπε να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια: το θεσμοθετημένο σεξισμό, τον χλευασμό από τα ΜΜΕ, τις εσωτερικές αμφιβολίες, αλλά και τη βαθιά υποτίμηση των συναθλητών τους. Μια δοκιμασία-πρόκληση και μαζί μια κινηματογραφική αλληγορία για το θάρρος και την αυταπάρνηση, που αποθεώνει το μεγαλείο της γυναικείας θέλησης