Αποφασιστικό μήνυμα για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι την Δευτέρα θα στείλει επιστολή στο ΕΛΚ με την οποία θα ζητήσει να ανασταλεί η συμμετοχή του FIDESZ, του κόμματος του Αυστριακού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, στο ΕΛΚ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ προβληματικό» τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Και προανήγγειλε: «Τη Δευτέρα θα στείλω γράμμα που θα ζητεί αναστολή της συμμετοχής του FIDESZ στο ΕΛΚ, ώσπου να επιλυθεί το θέμα. Δεν μπορεί πια να είναι μέλος του ΕΛΚ. Να του δώσουμε χρόνο βάζοντάς το σε αναστολή και, αν δεν αλλάξει θέση, δεν έχει θέση στο ΕΛΚ».

Με αφορμή έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου Timbro που κατέταξε την Ελλάδα δεύτερη σε λαϊκισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ουγγαρία, ο πρόεδρος της ΝΔ καυτηρίασε την ανοχή των Ευρωπαίων -και δη των σοσιαλιστών- απέναντι στις πρωτοφανείς πρακτικές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στην ίδια κατηγορία των επικίνδυνων λαϊκιστών τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Θα περίμενα την ίδια ευαισθησία που δείχνουν για τον Όρμπαν να τη δείχνουν και για τον Τσίπρα και τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τις ρυθμιστικές αρχές. Φαίνεται να έχουν ερωτευθεί τον κ. Τσίπρα».