«Τάγματα εφόδου» αποδοκίμασαν την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη στην Πτολεμαΐδα, όπως η ίδια δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην κρατική τηλεόραση, και ζήτησε από το πολιτικό σύστημα και τους δημοσιογράφους να μην ξεπλένουν τέτοιους ανθρώπους, ενώ χαρακτήρισε κατάπτυστη την ανακοίνωση, για το ίδιο θέμα, των αστυνομικών της Κοζάνης.

Αυτοί που πήγαν στην Πτολεμαΐδα πήγαν «για πόλεμο» τόνισε η κυρία Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια συζήτησης σε εκπομπή της ΕΡΤ με καλεσμένους την ίδια και τον τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ και πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα της οικονομίας και οι πολιτικές εξελίξεις.

Η κα Γεροβασίλη περιέγραψε όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδήγησε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Για όσα είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και απαντώντας σε σχόλιο του Μάκη Βορίδη για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε για να τα μειώσει διότι όπως είπε γνώριζε πως «δεν είναι το πιο χρήσιμο μέτρο για την οικονομία και τη ζωή των πολιτών».

«Εφαρμόσαμε τη συμφωνία και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε όλα όσα έπρεπε και μπορούσαμε για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους εταίρους για τους στόχους, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το δικό της μείγμα πολιτικής.

«Σήμερα υλοποιούμε όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το 2018 που δεν ήταν προεκλογική χρονιά» είπε η κα Γεροβασίλη και διαβεβαίωσε ότι η συζήτηση για τις 120 δόσεις για ασφαλιστικά ταμεία και εφορία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Εκτίμησε ότι αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη νομοθέτησή της.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα θα ξανανοίξει, τώρα να έρχεται κάποιος να το πουλάει ότι θα μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα γιατί είναι ωραίος δεν είναι καλό.

»Ακούσαμε τον κ. (Μάνφρεντ) Βέμπερ που ήρθε και το είπε για να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, εάν ήθελε ας ασκούσε τις πιέσεις του στον κ. Σόιμπλε» κατέληξε στο σχόλιό της, αναφερόμενη στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο της κάτω Βουλής της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης καυτηρίασε τη στάση του Πιέρ Μοσκοβισί που ως αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν όρισε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και, όπως είπε, ξαφνικά σήμερα ο απερχόμενος επίτροπος ήρθε να δηλώσει πως διαφωνεί. «Ολη αυτή η συζήτηση δεν έχει πραγματικό περιεχόμενο» και «δεν έχει αποτέλεσμα», έκρινε.

Η πραγματική οικονομία

Επιμένοντας στα ζητήματα της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας, η κα Γεροβασίλη τόνισε πως όσα υλοποιούνται σήμερα από την κυβέρνηση, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η στεγαστική πολιτική, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κατώτατος μισθός είναι το βασικό πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φτάσουμε το 2022, με όσα έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, στους φορολογικούς συντελεστές που ήμασταν το 2014» αντέτεινε από την πλευρά του ο Μ. Βορίδης και πρόσθεσε «εκείνο που δεν ενδιαφέρει καθόλου την κυβέρνηση είναι ποιος είναι ο τρόπος να μεγεθύνει την οικονομία για να έχουμε πραγματική ανάκτηση εισοδημάτων και όχι επιδόματα».

Οι εξελίξεις στην Κύπρο

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τα κοιτάσματα, η κα Γεροβασίλη είπε πως πέραν του γεγονότος των σημαντικών κοιτασμάτων της περιοχής για τα ενεργειακά αποθέματα της ευρύτερης περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα) και την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική για κοινό όφελος υπάρχει και η γεωστρατηγική σημασία καθώς, όπως είπε, «γίνεται πλέον καθοριστικός ο ρόλος της Κύπρου» που μετατρέπεται σε «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η συνεργασία μπορεί να έχει αμοιβαίο όφελος αλλά στο πλαίσιο του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους. «Η Κύπρος αποκτά ένα πλεονέκτημα ακόμα και για την επίλυση του Κυπριακού» υπογράμμισε η κα Γεροβασίλη.

Στις δυο διαστάσεις που προκύπτουν από το σημαντικό κοίτασμα στην Κύπρο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας πως η μια διάσταση αφορά αποκλειστικά τους εμπορικούς όρους της γεώτρησης και η δεύτερη διάσταση αφορά την Τουρκία, η οποία φαίνεται να χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος, γυρνώντας με αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή στο Κυπριακό.

Ο δημόσιος τομέας

Η κα Γεροβασίλη και ο κ. Βορίδης έξαλλου διαφώνησαν και για την κατάσταση του δημόσιου τομέα, με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη να υπεραμύνεται των προσπαθειών της κυβέρνησης να κρατήσει το δημόσιο όρθιο μετά από τις χιλιάδες απολύσεις των μνημονίων των προηγούμενων ετών.

Απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Βορίδη περί φωτογραφικών προσλήψεων, υπογραμμίζοντας πως η ίδια ως υπουργός προχώρησε το πρόγραμμα της αξιολόγησης.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις αλλά επιθυμεί λειτουργικό δημόσιο, φιλικό προς τους πολίτες.

Η ασφάλεια των πολιτών

Εντονη αντιπαράθεση υπήρξε και για τα ζητήματα ασφαλείας και τη λειτουργία των φυλακών. Ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί δεν λειτουργούν οι φυλακές τύπου Γ ´, με την κα Γεροβασίλη να απαντά πως δεν θα λειτουργήσουν ποτέ αυτές οι φυλακές όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Οι δυο πολιτικοί αντιπαρατέθηκαν και για τον νόμο Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών.

Για την εγκληματικότητα, η υπουργός είπε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν περισσότερες προσαγωγές αλλά η σημερινή κυβέρνηση κάνει περισσότερες συλλήψεις με αποτέλεσμα να τιμωρούνται οι παραβάτες.

Ο κ. Βορίδης επέμεινε στην μικροεγκληματικότητα και το «άβατο των Εξαρχείων» με την κα Γεροβασίλη να απαντά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα Εξάρχεια , η κα Γεροβασίλη είπε ότι η κατάσταση θα αλλάξει καθώς γίνεται συντονισμένη δουλειά από την ΕΛ.ΑΣ. και τόνισε πως δεν υπάρχουν άβατα.

Για την αστυνομική αυθαιρεσία, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως κάθε περιστατικό διερευνάται μέχρι τέλους. Για τον τραγικό θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, τόνισε πως η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και ακολούθως το πόρισμα πήγε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ