Η ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα νότια  της Κύπρου, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και για την οικονομία αλλά και για το μέλλον της μεγαλονήσου. Με επιμονή και συνέπεια, παρά τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις η κυπριακή ηγεσία επέμεινε στην προσπάθεια της να αναζητήσει το φυσικό πλούτο που κρύβεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της (ΑΟΖ) και σήμερα δικαιώνεται.
 Υπάρχει βέβαια μακρύς δρόμος ακόμα για να καταστεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα. Υπάρχουν επίσης οι γεωστρατιωτικές επιδιώξεις της Άγκυρας, που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα. Ωστόσο η συμμετοχή μεγάλων διεθνών εταιριών στην έρευνα, αλλά και  οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν αισιοδοξία ότι η προσπάθεια τελικά θα καρποφορήσει.
 Σε αντιδιαστολή με την κυπριακή ηγεσία, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τις συνήθεις πρακτικές της. Διαρκείς καθυστερήσεις, ιδεοληψίες, έλλειψη σχεδιασμού αλλά και πολιτικής βούλησης, έχουν μεταθέσει τις καλένδες τις έρευνες  για ανακάλυψη υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων. Αν και η ίδια εταιρεία που έκανε τις έρευνες στην Κύπρο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της μαζί με τα ΕΛΠΕ για  έρευνες στα οικόπεδα  νότια της Κρήτης, επί της ουσίας τίποτε δεν έχει γίνει.
 Αν και τα συγκεκριμένα οικόπεδα είχαν προκηρυχθεί από το 201  ,σχέδια συμβάσεων είχαν καταρτιστεί,τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το μόνο που έκαναν από τότε, ήταν να πετούν τη μπάλα στην εξέδρα. Προφανώς η εκμετάλλευση παρομοίων κοιτασμάτων, ούτε εύκολη, ούτε απλή είναι. Με πρόσχημα τους υπαρκτούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις αντιδράσεις διαφόρων παραγόντων ξορκίζουν κάθε προσπάθεια για έρευνα.
 Το διακύβευμα όμως και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.Μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε φροντίσει μεν για την καλύτερη δυνατή περιβαλλοντική προστασία,αλλά παράλληλα να συνεκτιμήσει τις  τεράστιες οικονομικές προοπτικές που θα δημιουργούσε η πιθανή ανακάλυψη ενός κοιτάσματος.
 Η κυβέρνηση του Σύριζα όμως προτιμά να βλέπει τις ευκαιρίες να χάνονται ή να μετατίθενται σε ένα άγνωστο μέλλον, από το  να πάρει τις αποφάσεις που προωθούν το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.Γιατί μπορεί η Κύπρος να είναι λίγα μίλια μακριά, αλλά οι νοοτροπίες απέχουν δυστυχώς παρασάγγες…

ΤΟ ΒΗΜΑ