Ανησυχητικό κι προβληματικό χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «χρησιμοποιεί το Brexit ως δικαιολογία για να αρνηθεί σε 70.000 Έλληνες της Μ. Βρετανίας το δικαίωμα ψήφου» από τον τόπο διαμονής τους στις ευρωεκλογές.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Brexit ως δικαιολογία για να αρνηθεί σε 70.000 Έλληνες υπηκόους το δικαίωμα ψήφου από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές. Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν το έχει πράξει. Σε μια δημοκρατία, ο περιορισμός των δικαιωμάτων ψήφου είναι πολύ προβληματικός», υπογραμμίζει με μήνυμά του στο twitter o Μάνφρεντ Βέμπερ.

Manfred Weber

@ManfredWeber

It is worrying that the Greek Government is using Brexit as an excuse to refuse 70,000 Greek nationals the right to vote from the UK in the EU elections. No other EU country has done that. In a democracy, limiting voting rights is very problematic. https://greekcitytimes.com/2019/02/14/uk-greeks-cant-vote-in-uk-for-eu-elections/ 

UK Greeks can’t vote in UK for EU elections — Greek City Times

Greek citizens residing and working in the United Kingdom who wish to vote in the European elections will have to travel to neighbouring European Union countries in order to vote, the Greek Embassy…

greekcitytimes.com

135 people are talking about this

Κόντρα ΝΔ – κυβέρνησης για το ζήτημα

Για το ζήτημα νωρίτερα άσκησε επίθεση στην κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία.

Όπως ανέφερε στην αρχική της ανακοίνωση η ΝΔ «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στερεί παράνομα από τους 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές».

«Με απλά λόγια: η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διακινδυνεύει μέχρι και την εγκυρότητα των Ευρωεκλογών απλώς και μόνο επειδή κρίνει ότι έτσι τη συμφέρει. Η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι προφανής για έναν πολύ απλό λόγο: Ακόμη και στην περίπτωση που τελικά το Brexit πραγματοποιηθεί κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία, αυτό σε τίποτα δεν την εμποδίζει να προχωρήσει κανονικά στη σύσταση εκλογικών τμημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλωστε ήδη κάνουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη» πρόσθετε η ΝΔ.

Απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις, σε κοινή ανακοίνωση τους το υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών, τόνιζαν ότι «η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διαστρεβλώνει σκανδαλωδώς την πραγματικότητα σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές».

«Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι το θέμα της ψήφου των συμπατριωτών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε, ως ερώτηση, από τον εκπρόσωπό της στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της 22ας Φεβρουαρίου και απαντήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών – αυτονοήτως – θετικά» αποσαφηνίζοντας εκ νέου ότι «οι συμπολίτες μας που διαμένουν, εργάζονται ή σπουδάζουν εκεί θα πάρουν μέρος στις προσεχείς Ευρωεκλογές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Υπογράμμιζαν επίσης ότι «αν και η δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία περιορίζεται από την υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία μόνον στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις οποίες θα πάψει να ανήκει η Μεγάλη Βρετανία μετά την 29η Μαρτίου 2019, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας μετά το ΕΣΕΠ πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του BREXIT».

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι «η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι η σχετική ανακοίνωση της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, στην οποία αναφέρεται, είναι προγενέστερη της αναγγελίας των σχετικών μέτρων και απλώς προσπαθεί για μία ακόμη φορά να παραπληροφορήσει».

Η ανταπάντηση της ΝΔ δεν άργησε, χαρακτηρίζοντας «κωμικοτραγική την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ».

Όπως αναφέρει η ΝΔ «αφού τα δύο υπουργεία ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αμέσως μετά ομολογούν ότι προσπαθούν να το λύσουν».

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και τώρα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μετά την καταγγελία της ΝΔ ότι το ΥΠΕΞ εμποδίζει παράνομα τους 70.000 Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές προφανώς για να μην τη μαυρίσουν στις κάλπες, τώρα μιλά αορίστως για την κατάρτιση μιας νομοθετικής ρύθμισης» αναφέρει επίσης η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και καταλήγει:

«Αν όντως ο κ. Κατρούγκαλος σκοπεύει να επιτρέψει στους Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις Ευρωεκλογές, τότε γιατί η ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας που τους το απαγορεύει υπάρχει ακόμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ; Και, κυρίως, ποιος έδωσε εντολή να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση και με ποιο κίνητρο, όταν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπουν κανονικά στους πολίτες τους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους;».