Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι η έκθεση της  Κομισιόν δεν θα περιέγραφε την ελληνική οικονομία με ρόδινα χρώματα. Αναγνωρίζει μεν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, αλλά παράλληλα επισημαίνει μια σειρά καθυστερήσεις και προβλήματα που εγκυμονούν κινδύνους.

Οι πιο σοβαρές ενστάσεις και ανησυχίες καταγράφονται για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη, τις 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ταμεία και εφορία, το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αλλά και τις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Είναι προφανές ότι τα περιθώρια για την κυβέρνηση στενεύουν, αν θέλει να πάρει το ένα δις ευρώ από τις επιστροφές  κερδών των κεντρικών τραπεζών και κυρίως να μη διαμορφώσει ένα  αρνητικό κλίμα ενόψει της νέας εξόδου στις αγορές. Για αυτό και έσπευσε  χθες να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμουμε τους τραπεζίτες για να ξαναδιαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αν το πλαίσιο που συμφωνήθηκε είναι συμβατό με τις ενστάσεις της Κομισιόν θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες .

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση καλλιεργεί συνεχώς προσδοκίες στις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που χρωστούν σε εφορία και ταμεία, η έκθεση αναφέρει ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα  ενημερώθηκαν ότι η κυβέρνηση δεν «προτίθεται στο εγγύς μέλλον να αναθεωρήσει τους μηχανισμούς ρύθμισης  οφειλών για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη». Το τι προτίθεται να κάνει θα το μάθουμε προφανώς από κάποια  επόμενη  ενημέρωση της Κομισιόν.

Όπως σαφώς προκύπτει από την έκθεση το κυβερνητικό αφήγημα ότι μετά το τέλος του μνημονίου, η Ελλάδα αποφασίζει μόνη τα του οίκου της, ουδόλως ισχύει. Οποιαδήποτε απόφαση με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις περνά από τον έλεγχο και την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Είναι  ξεκάθαρο επίσης τόσο από την έκθεση προόδου, όσο και από τη μελέτη για τις μακροοικονομικές ισορροπίες, ότι η κατάσταση της οικονομίας παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη. Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, τα κόκκινα δάνεια, η ανεργία, η γήρανση του πληθυσμού και το μεταναστευτικό, αποτελούν απειλητικές νάρκες στα θεμέλια της οικονομίας.

Οι ανησυχητικές αυτές επισημάνσεις ,επιτείνονται από το προεκλογικό κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί. Οι πολωτικές συγκρούσεις, οι καιροσκοπικές μικροκομματικές σκοπιμότητες απειλούν για μια φορά ακόμα να υπονομεύσουν ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια .Με ορατό τον κίνδυνο  να επιβεβαιωθεί και πάλι ότι τα προβλήματα της χώρας, δεν είναι πρωτίστως οικονομικά, αλλά πολιτικά…