Η πρώτη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού στη Σιγκαπούρη είχε σημάνει το τέλος μιας εποχής όπου η Βόρεια Κορέα έβγαινε από τη διεθνή απομόνωση και έθετε, θεωρητικά τουλάχιστον, τα θεμέλια για τη σταθεροποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η αλλοτινή συγκρουσιακή σχέση έμπαινε σε νέες βάσεις και το ραντεβού για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας δινόταν μέσα σε κλίμα αμοιβαίας αβροφροσύνης.

Εκτοτε πολλά έχουν ειπωθεί από τις δύο πλευρές, όμως λίγα έχουν γίνει επί της ουσίας καθώς δεν σημειώθηκε καμία πραγματική πρόοδος όσον αφορά τον δηλωμένο στόχο για εγκατάλειψη του βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ. Σήμερα το διακύβευμα για τους δύο ηγέτες είναι υψηλό σε αυτή τη δεύτερη σύνοδο που ξεκινά στο Ανόι του Βιετνάμ, όμως οι προσδοκίες (πρωτίστως για την αμερικανική πλευρά) είναι χαμηλές.

Ο αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν τρέφουν αυταπάτες, εξάλλου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως σχολιάζουν οι «Financial Times», έχουν προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι το καθεστώς του Κιμ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πυρηνικό του πρόγραμμα και δεν θα διαπραγματευθεί τα βασικά του συμφέροντα.

Αγοράζει χρόνο

Αναλυτές προεξοφλούν ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής θα είναι μια επανάληψη της πρώτης. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης θα επιδιώξει οικονομικές παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, νέες ευκαιρίες για εμπόριο και διπλωματία για άρση των κυρώσεων που πνίγουν τη χώρα του και ίσως εξασφαλίσει από τον Τραμπ την υπογραφή ανακοινωθέντος για τον επίσημο τερματισμό του κορεατικού πολέμου. Ως αντάλλαγμα όμως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τίποτε περισσότερο από ασαφείς διαβεβαιώσεις – για καταστροφή λόγου χάρη ορισμένων πυρηνικών του εγκαταστάσεων – αγοράζοντας έτσι περισσότερο χρόνο για να επεκτείνει το βαλλιστικό του πρόγραμμα.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας μπορεί να αναγκαστούμε να βρούμε έναν νέο τρόπο για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας και τα ανώτατα συμφέροντα του κράτους για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο» ήταν η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια του πρωτοχρονιάτικου τηλεοπτικού μηνύματος, η οποία δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Από την άλλη, «η ομάδα του Τραμπ είναι οδυνηρά ανίκανη» σχολιάζουν οι «New York Times»: «Η Γερουσία δεν έχει ακόμη διορίσει αναπληρωτή υπουργό για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπιέγκουν, μολονότι χαίρει σεβασμού από όλα τα κόμματα, έχει εργαστεί για τον συγκεκριμένο φάκελο μόνον έξι μήνες».

Τα σχέδια Τραμπ

Μέχρι σήμερα, η Βόρεια Κορέα έχει απομακρύνει τις αμερικανικές αιτιάσεις για απογραφή των πυρηνικών της όσο και για τη δημιουργία ομάδων εργασίας πριν από τη σύνοδο στο Ανόι. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί μία σημαντική παράμετρος. Ο Τραμπ θα επιχειρήσει να πετύχει μια εντυπωσιακή συμφωνία με τον Κιμ προκειμένου να γυρίσει το κλίμα εν αναμονή της επικείμενης έκθεσης του ειδικού ανακριτή Μιούλερ και της κατάθεσης στο Κογκρέσο του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κοέν για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του ’16. Και υπό αυτή την έννοια, οι υποχωρήσεις που θα κάνει ενδέχεται να είναι μεγάλες.

Ολα αυτά είναι προς όφελος της Πιονγκγιάνγκ. Ακόμη και αν δεν ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να κερδίζει και ο λόγος είναι απλός, συμπληρώνουν οι «New York Times»: «Ο βορειοκορεάτης ηγέτης έχει μια στρατηγική που οι Αμερικανοί δεν έχουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή από τη Βόρεια Κορέα. Αλλά ο Κιμ έχει ένα πραγματικό σχέδιο να καταστήσει τον κόσμο ασφαλή για τη Βόρεια Κορέα». Και όπως φαίνεται και σε αυτή την αναμέτρηση, θα παίξει σκληρή μπάλα.