Θυμάστε εκείνη τη ζεστή ημέρα του προηγούμενου Ιουνίου, 22 του μηνός, που ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) έκανε αυτή τη γεμάτη στόμφο και οίηση εμφάνιση στο Ζάππειο Μέγαρο, φορώντας γραβάτα (δανεική από τον Δ. Τζανακόπουλο) για να «επικοινωνήσει» το ότι επέλυσε το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους; Ε, λοιπόν, σας έχω νέα…

nnn

Θα ήθελα πρωτίστως να σας ενημερώσω πως για την εκδήλωση αυτή, που πιθανότατα να συμπεριληφθεί στα προεκλογικά σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ, η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού την έβγαλε στο… τζάμπα! Τι εννοώ; Η ενοικίαση του Περιστυλίου του Ζαππείου Μεγάρου για τη πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης κοστίζει 3.000 ευρώ την ημέρα. Και τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στην Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται και συντηρεί το Μέγαρο, το οποίο ο εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας άφησε κληρονομιά στο ελληνικό κράτος.

nnn

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, η οποία εκδόθηκε 229 ημέρες μετά την πανηγυρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε αποδεκτό αναδρομικά το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού για τη δωρεάν παραχώρηση του Περιστυλίου.

nnn

Δηλαδή, εάν αληθεύουν όλα αυτά, η φιέστα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον εντυπωσιακό χώρο του Περιστυλίου του Ζαππείου Μεγάρου έγινε σε βάρος των… κορόιδων, ήτοι σε αυτή την περίπτωση του φορέα που διαχειρίζεται το Μέγαρο. Να σημειώσω εδώ και τούτα: Πρώτον, τον πρόεδρο του Ζαππείου τον διορίζει η κυβέρνηση, άρα του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Και, δεύτερον, όταν ο Αντ. Σαμαράς  έκανε τα «Ζάππεια 1 και 2» πλήρωνε η Γραμματεία του Πρωθυπουργού (όπως με διαβεβαίωσε η Σοφία Βούλτεψη).

nnn

Τώρα πιθανόν να πείτε πως είμαι γκρινιάρης και πως η όλη εκδήλωση άξιζε τον κόπο, καθώς είδαμε τον έλληνα πρωθυπουργό να επαίρεται ενδεδυμένος με εκείνη την μπορντό – με τον άτσαλο κόμπο –  γραβάτα. Την οποία επιδείκνυε με καμάρι και στον τότε συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο που καθόταν δίπλα στην απαστράπτουσα Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα.

nnn

Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικά γνωρίζοντες – αυτοί δηλαδή που φορούν μονίμως και όχι περιστασιακά γραβάτα – αμφιβάλλουν για το εάν το χρέος μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα βιώσιμο. Οπως λένε, αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να καταγράφει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, αλλά και από το εάν η χώρα θα αναπτύσσεται με ρυθμούς που θα ξεπερνούν το μέσο κόστος δανεισμού της. Απλώς το αναφέρω για την επομένη φορά που θα γιορτάσουμε (με γραβάτα ή χωρίς, με πληρωμένο ή όχι τον χώρο) στο Ζάππειο Μέγαρο την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους…

Οταν ο Ευκλείδης σπάει το εμπάργκο

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας μια γνωστή φιγούρα με ένα κόκκινο σακίδιο στην πλάτη περνούσε την πύλη της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αμερικής. Δεν ήταν ο… Παύλος Πολάκης που πήγαινε να κάνει επιθεώρηση στην ΤτΕ για τα δάνεια που ελέγχει αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είχε ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ηταν ο πρώτος υπουργός ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «έσπασε» το εμπάργκο που έχει επιβάλει το Μαξίμου στον κεντρικό τραπεζίτη. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο κ. Στουρνάρας τον τελευταίο καιρό έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά μόνο με δύο υπουργούς: τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Δημήτρη Λιάκο. Οπως ήταν αναμενόμενο, η παρουσία του κ. Τσακαλώτου στην ΤτΕ και η συνάντηση με τον «υπερτιμημένο τεχνοκράτη», όπως ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε τον  Στουρνάρα, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οχι μόνο οικονομικό και τραπεζικό αλλά και πολιτικό.

nnn

Ο υπουργός Οικονομικών έγινε δεκτός με χαρά από τον κεντρικό τραπεζίτη και φίλο από τα φοιτητικά χρόνια. Οπως μου λένε οι πηγές μου, δεν του έκανε το τραπέζι λόγω της προχωρημένης ώρας, αλλά τον κέρασε καφέ. Τα είπαν για αρκετή ώρα με βασικό θέμα τα «κόκκινα» δάνεια και πώς τα σχέδια της ΤτΕ και του ΤΧΣ θα μπορέσουν να συνενωθούν για να βρεθεί η οριστική λύση. Αν και όπως έλεγαν δηκτικά παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, ήταν ένα ραντεβού που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δύο μήνες, αλλά το Μαξίμου έβαζε «μπλόκα» αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η καθυστέρηση. Πάντως, το ραντεβού πήγε πολύ καλά, όπως ομολογούν κύκλοι και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι φήμες ότι ο κ. Τσακαλώτος πέρασε να πει ένα «γεια» και στη σκωτσέζα σύζυγό του, διευθύντρια για τις μελέτες της ΤτΕ,  Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον, δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

Πώς θα αποκαλούμε τους Σκοπιανούς;

Είναι δουλειά, θα μου πείτε, του δημάρχου Θεσσαλονίκης οι πινακίδες που οδηγούν στα Σκόπια; Εκεί στη Βόρεια Ελλάδα το έχουν αναγάγει, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μεγάλο ζήτημα,  όπως και οτιδήποτε αφορά το Μακεδονικό. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη ΝΔ Νίκος Ταχιάος διαφωνεί. «Πρέπει να συγκρατηθούμε νομίζω. Αυτή η κουβέντα στο τέλος καταντάει αστεία. Το να συζητάμε αν οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια ή Βόρεια Μακεδονία είναι αστείο. Δεν νομίζω ότι ο δήμος έχει ευθύνη για τις πινακίδες» είπε σε συνέντευξη στον Αθήνα 9.84. Ελα όμως που αυτό θα το βρίσκει μπροστά του σε όλη την πορεία της προεκλογικής περιόδου! «Οφείλουμε να είμαστε διακριτικοί στη διαχείριση της συμφωνίας ακόμα και εάν διαφωνούμε. Και εγώ διαφωνώ όσον αφορά την εθνότητα και τη γλώσσα. Προφανώς δεν μας βγαίνει εύκολα από το στόμα να τους αποκαλέσουμε Μακεδόνες, οι άνθρωποι αυτοί όμως είναι άνθρωποι με τους οποίους θα συμβιώσουμε. Ερχονται το καλοκαίρι εδώ. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που μας έβαλε ο κ. Τσίπρας να κάνουμε την επίλυση του ονοματολογικού εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας» είπε και έκλεισε το ζήτημα. Το έκλεισε όμως;

Η επανεμφάνιση της… καβγατζούς

«Καβγατζού» αποκαλούν φίλοι και εχθροί τη Φωτεινή Πιπιλή, λόγω των ομηρικών καβγάδων που έκανε όταν ήταν βουλευτής, μέσα στο Κοινοβούλιο, στην αίθουσα της Ολομέλειας, στο Περιστύλιο, αλλά και στο καφενείο. Σας ενημερώνω ότι ύστερα από ένα διάστημα ξεκούρασης η «καβγατζού» επανέρχεται μάχιμη στον εκλογικό αγώνα, ως υποψήφια στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ. Ηδη, όπως έμαθα, είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλωστε είναι σύμβουλός του για θέματα καθημερινότητας (χωρίς καβγάδες).

Η κουμπάνκα της Μεγαλοοικονόμου

Κουμπάνκα ή παπάχα είναι το γούνινο καπέλο που φορούν οι Κοζάκοι αλλά και οι Ρώσοι τον βαρύ χειμώνα. Με ένα τέτοιο έμαθα ότι κυκλοφόρησε η Θεοδώρα Μεγαλοικονόμου (πρώην της Ενωσης Κεντρώων και νυν ΣΥΡΙΖΑ) στην εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών για τη Βιργινία Τσουδερού. Ηταν και η μοναδική βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που προσήλθε στην εκδήλωση, στην οποία μίλησε η Σοφία Βούλτεψη. Ετσι μετά την πρόταση που της έκαναν να διαφημίσει γυναικεία ρούχα η κυρία Μεγαλοοικονόμου λανσάρει και την κουμπάνκα.