Τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αξίωσε η Ουάσιγκτον, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με αναφορές από διεθνή ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Ουάσιγκτον ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ενώ σύμφωνα πάντα με το ρωσικό πρακτορείο, τα Ηνωμένα Έθνη φέρονται να αποδέχτηκαν το αίτημα, ωστόσο η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από κάπου αλλού.

Την είδηση επιβεβαιώνει και το πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφέρει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας από τον εν λόγω φορέα να συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπως δήλωσαν οι διπλωμάτες».

Μάλιστα την ίδια είδηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει και στο Sputnik ανώνυμη διπλωματική πηγή.

Η αμερικανική πλευρά προτείνει η έκτακτη συνεδρίαση να διεξαχθεί την αύριο, Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου.

Το Σάββατο, οι προσπάθειες παραλαβής μη εγκεκριμένης ανθρωπιστικής βοήθειας είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αρνήθηκε να δεχθεί την —αμερικανικής προέλευσης— βοήθεια, εξηγώντας ότι πρόκειται για «ψευδο-σόου» και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια ως «πρόφαση» για να παρέμβει στο εσωτερικό της χώρας.

Καθ’όλη τη διάρκεια των επεισοδίων έχουν χάσει τη ζωή του τέσσερις άνθρωποι, ενώ ακόμα 58 έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, οι τέσσερις νεκροί, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, ήταν αυτόχθονες Πεμόν, μέλη δηλαδή μιας φυλής ιθαγενών που ζουν στην πολιτεία Μπολίβαρ.

«Άλλοι εννέα άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή των συνόρων της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα», είπε ο διευθυντής της Foro Penal, Αλφρέδο Ρομέρο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επίθεση εναντίον των αυτοχθόνων, η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν μήνα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γκονσάλο Ιμιόμπ, άλλος εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σημειώνοντας ότι οι ιθαγενείς έχουν στοχοποιηθεί επειδή τάσσονται υπέρ της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό.

Το Σαββατοκύριακο, στις κοινότητες Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν (κοντά στη Βραζιλία), Ουρένια και Σαν Αντόνιο δελ Τάτσιρα (στα σύνορα με την Κολομβία) σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βάλει στη χώρα τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που αρνείται να δεχτεί η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το Foro Penal επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν από σφαίρες είναι υψηλός. «Κάποιοι δέχτηκαν τέσσερις, πέντε πυροβολισμούς (…) Συνολικά έχουμε 58 τραυματίες», είπε ο Ρομέρο. Στο νοσοκομείο Μπόα Βίστα της Βραζιλίας, όπου μεταφέρθηκαν οι πιο σοβαρά τραυματίες, νοσηλεύονται 20 άνθρωποι και οι 19 από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες.

«Η κατάσταση στη Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν είναι πολύ σοβαρή, με νυχτερινές επιδρομές και πυροβολισμούς, όπως χθες το βράδυ (Κυριακή). Η Ουρένια είναι πρακτικά υπό πολιορκία. Δεχόμαστε πολλές καταγγελίες για δράση ένοπλων παραστρατιωτικών στη Σάντα Ελένα αλλά και στην Ουρένια», κατέληξε ο Ρομέρο.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος τεσσάρων προσώπων στη Βενεζουέλα.

Την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στη νέα λίστα των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Ραμόν Καριζάλες, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Χόρχε Γκαρσία Κανέιρο, καθώς και οι πολιτικοί του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ράφεαλ Λακάβα και Ομάρ Πριέτο.

Μεταξύ των προσώπων της χώρας που έχουν ήδη τεθεί υπό αμερικανικούς περιορισμούς είναι η σύζυγος του προέδρου Σίλια Αντέλα Φλόρες Ντε Μαδούρο, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας και ο υπουργός Άμυνας.

«Οι στρατιωτικοί δεν θα πυροβολήσουν για τον Μαδούρο»

Την ίδια στιγμή, «φωτιά» άναψαν οι δηλώσεις του ο Γερμανού, Χάιντς Ντίτεριχ, πρώην συμβούλου του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος δήλωσε πως «ο στρατός δεν θα πυροβολήσει για τον Μαδούρο».

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), o Χάιντς Ντίτεριχ καλείται να διατυπώσει μία πρόβλεψη για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα: «Θα μπορούσε κανείς να προτείνει αυτό που πρότεινε ο (Αμερικανός πολιτικός των Δημοκρατικών) Μπέρνι Σάντερς, δηλαδή να προκηρυχθούν νέες εκλογές για να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι ποιός θα είναι ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας, κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη βοήθεια της Ιταλίας και της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι μία κατάσταση όπως εκείνη που επέφερε την Πτώση του Τείχους: οι ένοπλες δυνάμεις δεν επεμβαίνουν και τα σύνορα ανοίγουν, κάτι που φυσικά θα ήταν το πολιτικό τέλος του σημερινού προέδρου Μαδούρο. Και η τρίτη πιθανότητα είναι μία εξέλιξη παρόμοια με εκείνη στον Κόλπο του Τονκίν το Βιετνάμ το 1964, δηλαδή ένοπλη σύρραξη που δίνει στις ΗΠΑ την αφορμή για να υλοποιήσουν τις απειλές για στρατιωτικό χτύπημα».

«Ανοιχτός πόλεμος» σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι στρατιωτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το καθεστώς Μαδούρο μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Χαιντς Ντρίτριχ επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολη μία ακριβής πρόβλεψη. Ωστόσο, επικαλούμενος την πλούσια εμπειρία του στη Λατινική Αμερική, εκτιμά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, εκτός αν η Βενεζουέλα αντιμετωπίσει έξωθεν εισβολή. «Έχω το προνόμιο να γνωρίζω πολλούς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς έως και στρατηγούς και υποθέτω ότι οι στρατιωτικοί στη Βενεζουέλα δεν θα πυροβολήσουν για τον Μαδούρο. Αλλά υπό έναν όρο, τον οποίο άλλωστε έχουν διατυπώσει και οι ίδιοι: εάν οι ΗΠΑ σχεδιάσουν ή υλοποιήσουν μία στρατιωτική επέμβαση, τότε θα πολεμήσουν, τότε θα είχαμε ανοιχτό πόλεμο».

Ο Χάιντς Ντίτεριχ θεωρεί κατανοητή την αντίδραση του καθεστώτος στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και κυρίως την εκτίμηση του Νίκολας Μαδούρο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί απλώς το πρόσχημα για μελλοντική επέμβαση. Η εκτίμηση του Γερμανού κοινωνιολόγου είναι ότι η Ουάσιγκτον θέλει ούτως ή άλλως να αυξήσει την επιροή της στη Λατινική Αμερική για γεωπολιτικούς λόγους.

«Στον ανταγωνισμό με την Κίνα, την ΕΕ και τη Ρωσία για την μελλοντική παγκόσμια διακυβέρνηση και την νέα τάξη πραγμάτων, οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι πρέπει να ελέγχουν τη Λατινική Αμερική», υποστηρίζει. «Χρειάζονται την αγορά των 650 εκατομμυρίων, χρειάζονται τους φυσικούς πόρους της περιοχής για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στην Κίνα. Από τη στιγμή που μένουν πίσω σε σχέση με την Κίνα στον ανταγωνισμό για την οικονομία και την επιστήμη, από τη στιγμή που μένουν πίσω σε σχέση με τη Ρωσία στον ανταγωνισμό για τα στρατηγικά όπλα, θεωρώ ότι έφτασαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να ελέγχουν τη Λατινική Αμερική για να αντεπεξέλθουν».

«Ένα βήμα πίσω» και από τον Μαδούρο

Ο πρώην σύμβουλος του Τσάβες θεωρεί ότι μόνο η διεξαγωγή νέων και αδιάβλητων εκλογών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- ενδεχομένως με τη συνδρομή του Βατικανού- θα προσέφερε τη δυνατότητα για μία νέα αρχή στη Βενεζουέλα. Πιστεύει μάλιστα ότι αυτό το έχει αντιληφθεί ο Νίκολας Μαδούρο, για την ακρίβεια αναγκάστηκε να το αντιληφθεί υπό την πίεση των στρατιωτικών:

«Οι στρατιωτικοί είναι το μοναδικό του στήριγμα στην εξουσία. Και νομίζω ότι ήδη τον αναγκάζουν να κάνει ένα βήμα πίσω, γιατί μέχρι σήμερα η θέση του ήταν ότι η χώρα έχει εκλεγμένο πρόεδρο, άρα δεν χρειάζονται εκλογές. Αλλά οι στρατιωτικοί του είπαν ότι ‘κοίταξε, εμείς δεν πρόκειται ούτε να σκοτώσουμε, ούτε να πεθάνουμε για σένα’. Γι αυτό λέει τώρα δημοσίως στον (αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν) Γκουαϊδό ότι ‘αφού είσαι τόσο σίγουρος ότι ο κόσμος σε στηρίζει και είσαι ο πρόεδρος, γιατί δεν τολμάς να έρθεις να κάνουμε νέες εκλογές;’ Αυτό ήταν μία ποιοτική διαφοροποίηση από τα όσα έλεγε μέχρι σήμερα ο Μαδούρο…»