«Δικαιοσύνη, όχι διαφθορά», «Ακυρώστε (τα νομοθετικά διατάγματα) και μετά δρόμο», φώναξαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί την Κυριακή μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης και πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στόχος της νέας αυτής κινητοποίησης, διάταγμα που εγκρίθηκε με επείγουσα διαδικασία από την κυβερνητική πλειοψηφία την Τρίτη και τροποποιεί τους κανόνες διορισμού των δικαστικών διαφόρων βαθμίδων, ενώ δίνει επιπλέον εξουσίες σε νέο πειθαρχικό όργανο.

«Ηρθα για να υπερασπισθώ ό,τι απομένει από το κράτος δικαίου», δήλωσε στο AFP 40χρονη γυναίκα, προσθέτοντας ότι «μοναδικός στόχος του PSD είναι ο έλεγχος της δικαιοσύνης».

«Θα είναι η αρχή του τέλους»

«Αυτό που συμβαίνει στη Ρουμανία αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση: θα υποχωρήσει μπροστά στους διεφθαρμένους; Εάν το κάνει, θα είναι η αρχή του τέλους», είπε 68χρονος συνταξιούχος μηχανικός.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της δικαιοσύνης στη Ρουμανία και έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τη ρουμανική κυβέρνηση για τις προσβολές του κράτους δικαίου, και έχει επικρίνει τις νέες τροποποιήσεις, εκτιμώντας ότι τόσο η ουσία όσο και η διαδικασία υιοθέτησής τους χωρίς διαβούλευση με τους δικαστικούς και τις εμπλεκόμενες πλευρές έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Παρασκευή, εκατοντάδες δικαστικοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας, και περί τις δέκα εισαγγελίες αποφάσισαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους από σήμερα Δευτέρα καταγγέλλοντας την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.

Μπροστά στην κατακραυγή, η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα έχει καλέσει εκπροσώπους των δικαστικών για συνομιλίες, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή της στηρίζει «μία σωστή δικαιοσύνη».

Απαιτούν την ακύρωση των διαταγμάτων

Ομως, τρεις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων επιμένουν ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και απαιτούν από την κυβέρνηση την ακύρωση των διαταγμάτων.

Από την επιστροφή του στην εξουσία στο τέλος του 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησε την επίμαχη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος για να διορθώσει τις «καταχρήσεις» των δικαστικών.

Σύμφωνα με τους πολέμιούς της, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η προστασία από τη δικαστική δίωξη του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος έχει καταδικασθεί για εκλογική απάτη, γεγονός που τον εμποδίζει να ηγηθεί τις κυβέρνησης, ενώ δύο ακόμη δικαστικές διαδικασίες εκκρεμούν εναντίον του.