«Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, που αντί να προσγειωθεί με το Super Puma στα Χανιά, λόγω κακοκαιρίας προσγειώθηκε στο Ηράκλειο.

Μαζί με τον κ. Σπίρτζη, στην Κρήτη έφτασε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλης που συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ και 9μελές κλιμάκιο, για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν, πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης ήδη υπάρχει κλιμάκιο μηχανικών από τις προηγούμενες καταστροφές το οποίο συμπληρώνεται τώρα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές στα προβλήματα στις υποδομές, προσθέτοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης «δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το φορτίο των καταστροφών, οπότε θα συνδράμουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και όσον αφορά τη χρηματοδότηση αλλά την κατασκευή και την επιδιόρθωση όλων των φθορών που είχαμε στα δίκτυα».

«Το θέμα είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις καταστροφές, μέσα στην ένταση των φαινομένων να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική ζωή του, αμέσως μετά, το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι έχει έρθει ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ και με βατραχανθρώπους για να ψάξουν τον αγνοούμενο, αλλά και ειδική ομάδα, πεζοπόρου τμήματος, που θα πάει να απεγκλωβίσει όσους έχουν εγκλωβιστεί από την κατολίσθηση.

«Πηγαίνουμε προς τα Χανιά, θα κάνουμε σύσκεψη με όλους τους φορείς, το ΕΚΑΒ, την τοπική διοίκηση του στρατού, την αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε ποια είναι η κατάσταση. Το νερό που έχει πέσει είναι παρά πολύ και το θέμα είναι ότι είχε προηγηθεί και το προηγούμενο. Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό που είναι ακόμη και ανθρωπίνως δυνατό», εξήγησε ο κ. Ταφύλλης.