Μώραλης: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καθυστέρηση του Τραμ

Αύριο Τρίτη ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης θα στείλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη, με την οποία θα ζητά ενημέρωση πότε θα ξεκινήσει το Τραμ

Αύριο Τρίτη ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης θα στείλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη, με την οποία θα ζητά ενημέρωση πότε θα ξεκινήσει το Τραμ. Αυτό ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προσθέτοντας: «Δεν θα έπρεπε το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τον Δήμο ποτέ θα ξεκινήσει το Τραμ; Δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση και οφείλω ως Δήμαρχος να ενημερώσω τους Πειραιώτες για το Τραμ».

Ο δήμαρχος Πειραιά, μιλώντας για το έργο του τραμ στον Πειραιά, το οποίο έχει καθυστερήσει με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, επεσήμανε πως είναι τραγικό ένα έργο με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2015, να μην έχει καν ξεκινήσει τη λειτουργία του 4 χρόνια μετά, τονίζοντας: «Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν. Ο χρόνος κατασκευής έχει υπερδιπλασιαστεί, έχουν κλείσει επιχειρήσεις, ταλαιπωρούνται κάτοικοι, το κυκλοφοριακό έχει επιβαρυνθεί στο μέγιστο βαθμό και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, ούτε η ανάδοχος εταιρεία ούτε το αρμόδιο υπουργείο ούτε η αρχαιολογία! Είτε το έργο μελετήθηκε λάθος είτε εκτελέστηκε λάθος, αλλά κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη επιτέλους σε αυτή τη χώρα και να την αναλαμβάνει» λέγοντας χαρακτηριστικά, πως η ανάδοχος εταιρεία επικαλείται για την καθυστέρηση την αρχαιολογία και το αντίστροφο, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Επίσης τόνισε πως η έλευση του Τραμ στον Πειραιά είναι μια απόφαση του 2010 επί δημαρχίας Παναγιώτη Φασούλα, προσθέτοντας πως το έργο υπεγράφη το 2012 από τον τότε Δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο. Ο κ. Μώραλης ξεκαθάρισε πως αν ήταν δήμαρχος εκείνη την περίοδο, δεν θα επέτρεπε, στο βαθμό των δυνατοτήτων του, να γίνει το έργο αυτό στον Πειραιά, καθώς όπως εξήγησε, ήταν ένα αχρείαστο έργο με τεράστια ταλαιπωρία, όπως αποδείχθηκε. «Επειδή όμως πρέπει να κοιτάμε μπροστά, ας δούμε πότε θα ξεκινήσει, να το εντάξουμε στη ζωή μας, να το μάθουμε και ίσως φανεί χρήσιμο».

Σε ό,τι αφορά στο έργο του Μετρό, ανέφερε ότι θα έρθει στην πόλη το 2021, ωστόσο, όπως σημείωσε: «κάθε 2 χρόνια που περνούν, το έργο παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο. Όταν φτάσουμε στο 2020 θα μας λένε ότι θα ολοκληρωθεί το 2022. Πρόκειται για μια ακόμα παθογένεια της χώρας μας. Από την άλλη, η έλευση του Μετρό στον Πειραιά θα αλλάξει φυσικά προς το καλύτερο όλη τη λειτουργία της πόλης και του λιμανιού», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Επιπλέον υπογράμμισε πως «με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης δεν έχει προχωρήσει η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων στη Ράλλειο»

«Η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου και αυτά πρέπει να γίνονται γνωστά, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κόσμος ποιος ευθύνεται» σημείωσε ο κ. Μώραλης για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στη μεταφορά των Δικαστηρίων. Στη συνέχεια ανέφερε: «Παραχωρήσαμε το 2014 το κτήριο της Ραλλείου στο κέντρο της πόλης μας, προκειμένου να μεταφερθούν τα Δικαστήρια. Πέρασαν τέσσερα χρόνια, όπου 4 αρμόδιοι υπουργοί δήλωναν δημοσίως ότι τα Δικαστήρια θα γίνουν στη Ράλλειο και δεν έχουν προχωρήσει βήμα. Δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος περιμένω να δω μια εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό, έστω για τη μελέτη για να πειστώ ότι προχωράει το θέμα. Έχουν γίνει πολύ μικρά βήματα, σε σχέση με αυτά που εμείς περιμέναμε. Τον Μάιο έχουμε εκλογές και πρέπει να πάρουμε μια θέση ως δημοτική αρχή και περιμένω αυτούς τους 3 μήνες κάποια ουσιαστικά βήματα. Είναι καθήκον μου να αξιοποιώ την ακίνητη περιουσία του Δήμου. Η Ράλλειος μαζί με τον Πύργο του Πειραιά, είναι ένα από τα καλύτερα ακίνητα και καθόμαστε και το κοιτάζουμε 4 χρόνια επειδή κάποιοι δεν αποφασίζουν αν θα γίνουν τα Δικαστήρια ή όχι!»

Ο κ. Μώραλης ζήτησε να σταματήσει η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων του Πειραιά και να παρέχει το κράτος ασφάλεια στους πολίτες και σημείωσε ότι ζήτησε από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη μια συνάντηση από τον Νοέμβριο, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να γίνει. Υποχρεώθηκε γι αυτό να κάνει μια επιστολή πριν από λίγες ημέρες, όπου τόνιζε περισσότερα πράγματα και της ζητούσε να ακυρωθεί αυτή η απόφαση της Γ.Α.Δ.Α. κι αν είναι δυνατόν να ενισχυθούν περαιτέρω τα Τμήματα του Πειραιά και η Τροχαία του Πειραιά ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος είπε πως ο Πειραιάς είναι ήδη στο επίκεντρο της ανάπτυξης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος και θα είναι και τα επόμενα χρόνια. «Έχουμε ένα πλάνο το οποίο ακολουθούμε πιστά» και τόνισε ότι ο Πειραιάς έχει ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας: «Η ανάπτυξη της πόλης μας είναι μονόδρομος».

Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk