Κατώτατος μισθός: Οδηγός για εργαζομένους και εργοδότες σε έξι βήματα

Ποιους θα επηρεάσει η μεταβολή των κατώτατων αποδοχών. ποιες εισφορές θα αυξηθούν, ποιοι δικαιούνται τριετίες, ποια επιδόματα θα συμπαρασύρει.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με αναδρομική ισχύ από 1-2-2019. Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 650 ευρώ, ενώ για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 29,04 ευρώ. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019 θα πρέπει οι εργοδότες που αμείβουν τους εργαζομένους τους με τον κατώτατο μισθό να περάσουν τη μεταβολή των αποδοχών στο σύστημα Εργάνη.

Σημειώνεται ότι οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 11.000 ευρώ. Μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ θα παρακολουθούνται 110.000 επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν προέβησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου.

«ΤΑ ΝΕΑ» ετοίμασαν έναν χρηστικό οδηγό για εργαζομένους και εργοδότες σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Πώς διαμορφώνεται ο νόμιμος κατώτατος μισθός για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες;

-Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες;

-Ποιες εισφορές θα αυξηθούν;

-Ποια επιδόματα θα συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Δευτέρας

Οδηγός για εργαζομένους και εργοδότες σε έξι βήματα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Μια σοβαρή συζήτηση Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή για την εξελισσόμενη υγειονομική κρίση είχε εξάρσεις και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Τι είδε η γάτα Αγκύρας; Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι έσπευσε με αστραπιαίες κινήσεις να «σβήσει» τη μικρή κηλίδα από την πολύτιμη «επιφάνεια» στο αγαπημένο emperor... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk