Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Πίτερ Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία. Το βραβείο απένειμε στον Φαρέλι η Τζούλια Ρόμπερτς.

Το «Πράσινο Βιβλίο» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών.

Στην ταινία ο Μαχέρσαλα Αλί (Οσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου) υποδύεται τον βιρτουόζο Ντον Σέρλι, έναν αφροαμερικανό πιανίστα της τζαζ, ο οποίος, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του ’60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου ο ρατσισμός είναι πιο κραταιός.

Για να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο ταξίδι, ο Σέρλι προσέλαβε ως σοφέρ και προστάτη του έναν ιταλοαμερικανό μπράβο από το Μπρονξ τον Τόνι Βαλελόνγκα – τον ενσαρκώνει ο Βίγκο Μόρτενσεν.

Οσκαρ Σκηνοθεσίας

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Ρόμα», το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του σκηνοθέτη από το Μεξικό.

Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο με ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία.

Ο μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Οσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «Gravity», το 2014.

«Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του.

Ο περσινός νικητής του Οσκαρ Σκηνοθεσίας, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ήταν εκείνος που απένειμε το βραβείο στον Κουαρόν.

Βασισμένος στις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας στην Πόλη του Μεξικού, ο Κουαρόν στο «Ρόμα» επικεντρώνεται στην καθημερινή ρουτίνα μιας μεσοαστικής οικογένειας και της οικιακής βοηθού της κατά τη διάρκεια ενός έτους που θα αλλάξει δραματικά τις ζωές τους.

Συνυποψήφιοί του για το βραβείο ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος («Ευνοούμενη»), ο Σπάικ Λι («BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση»), ο Πάβελ Παβλικόφσκι («Ψυχρός Πόλεμος»), και ο Ανταμ ΜακΚέι («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»).

Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Η Ολίβια Κόλμαν επικράτησε της Γκλεν Κλόουζ, κερδίζοντας το Οσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, στην οποία υποδύεται τη Βασίλισσα Αννα.

Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Οσκαρ – μέχρι στιγμής – για την ταινία του έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του βραβείου σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε τη βρετανίδα ηθοποιό.

«Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανέναν, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Εμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια, όπως είπε.

Πριν από τη σημερινή τελετή, η βρετανίδα ηθοποιός είχε κερδίσει επίσης το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.

Συνυποψήφιές της στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος», η Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», η Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και η Lady Gaga για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται».

Oσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου

Μόλις δύο χρόνια μετά το Oσκαρ που έλαβε για το «Moonlight» κι έχοντας διακριθεί ήδη στις Χρυσές Σφαίρες, τα SAG, τα BAFTA και τα βραβεία αρκετών κριτικών ενώσεων, ο Μαχερσάλα Αλί κέρδισε το Oσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι.

Πρόκειται για τη δεύτερη βράβευση του ηθοποιού στη δεύτερη υποψηφιότητά του.

«Προσπάθησα να αποδώσω την ουσία του Δρ. Ντον Σέρλεϊ» είπε ο ηθοποιός, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του Βίγκο Μόρτενσεν και τον σκηνοθέτη Πίτερ Φαρέλι, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στη γιαγιά του που τον έπεισε πως ό,τι θέλει, μπορεί να το κάνει.

Συνυποψήφιοί του ήταν οι Aνταμ Ντράιβερ («BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση»), Σαμ Eλιοτ («Ενα Αστέρι Γεννιέται»), Ρίτσαρντ Ι. Γκραντ («Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;») και Σαμ Ρόκγουελ («Vice: Δεύτερος στην Ιεραρχία»).

Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου

Η Ρετζίνα Κινγκ επικράτησε ίσως στην πιο απρόβλεπτη κατηγορία της οσκαρικής βραδιάς, κερδίζοντας Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» του Μπάρι Τζένκινς.

«Είμαι παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί, αν έχεις την αγάπη και την υποστήριξη των γύρω σου» είπε συγκινημένη η ηθοποιός, παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στον Τζέιμς Μπόλντουιν – τον συγγραφέα του βιβλίου που αποτέλεσε τη βάση του σεναρίου της ταινίας – ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τη μητέρα της.

Η Ρετζίνα Κινγκ ήταν η νικήτρια της Χρυσής Σφαίρας στην αντίστοιχη κατηγορία, και βραβεύθηκε επίσης από αρκετές ενώσεις κριτικών.

Συνυποψήφιές της ήταν η Εμι Ανταμς («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), η Μαρίνα Ντε Ταβίρα («Ρόμα») και η Εμα Στόουν με τη Ρέιτσελ Βάις («Ευνοούμενη»).

Το πρώτο βραβείο για το «Ρόμα»

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας για τη «Ρόμα», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία υπογράφει (και) τη φωτογραφία.

Αυτό είναι το τρίτο Οσκαρ που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα ο μεξικανός σκηνοθέτης, αλλά και το πρώτο βραβείο της βραδιάς για το «Ρόμα».

Ο Κουαρόν, παραλαμβάνοντας το βραβείο ευχαρίστησε το Μεξικό, την οικογένειά του, τις ηθοποιούς του και το Netflix, επισημαίνοντας πόσο δύσκολη δουλειά είναι η διεύθυνση φωτογραφίας, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στον Τσίβο Λουμπέσκι, τον διευθυντή φωτογραφίας των προηγούμενων ταινιών του.

Συνυποψήφιοί του για το βραβείο ήταν ο Λούκας Ζαλ («Ψυχρός Πόλεμος»), ο Καλέμπ Ντεσανέλ («Never Look Away»), ο Ρόμπι Ράιαν («Ευνοούμενη») και ο Μάθιου Λιμπατίκ («Ενα Αστέρι Γεννιέται»).

Μία εντυπωσιακή είσοδος

Το «Ρόμα» καλύτερη ξενόγλωσση ταινία

Το «Ρόμα», το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του Αλφόνσο Κουαρόν από το Μεξικό, κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Οσκαρ, το Μεξικό κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο.

«Εμαθα πολλά για τον κινηματογράφο βλέποντας, ως παιδί, ξενόγλωσσες ταινίες, σαν… τον Πολίτη Κέιν, τον Νονό, τα Σαγόνια του Καρχαρία. Ο Σαμπρόλ, όταν ρωτήθηκε για τη νουβέλ βαγκ είπε, «δεν υπάρχουν κύματα, μόνο ο ωκεανός»».

«Νομίζω πως όλοι οι υποψήφιοι απόψε είμαστε μέρος αυτού του ωκεανού», πρόσθεσε ο Αλφόνσο Κουαρόν, που ανέβηκε για δεύτερη φορά στη σκηνή, ενώ ευχαρίστησε τις πρωταγωνίστριές του και την οικογένειά του, που, όπως είπε, του δίνει ώθηση.

Στην ίδια κατηγορία, υποψήφιες ήταν επίσης οι ταινίες: «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί (Λίβανος), «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία), «Never Look Away» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ (Γερμανία) και «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα (Ιαπωνία).