Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις άνεμοι, χιονοπτώσεις και ισχυρές βροχές «σφυροκοπούν» τη χώρα. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Πού αναμένονται σφοδρές καταιγίδες και έντονα φαινόμενα. Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται προβλήματα και ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί.

Για μεγάλους όγκους βροχόπτωσης μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Βάσει των προγνωστικών στοιχείων, από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής (24/02), μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης.

Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται για μία ακόμη φορά στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Βλάστη ο υδράργυρος υποχώρησε στους -10,8 βαθμούς, στον Άγιο Παύλο Ημαθίας στους -8,8, στην Κλεισούρα Καστοριάς στους -8,7, στο Μέτσοβο στους -8,5, στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας στους -7,8.

Θυελλώδεις είναι οι άνεμοι στο Αιγαίο, καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού. Οι μεγαλύτερες ριπές σημειώθηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου με 124 χλμ/ώρα, στην περιοχή Ρωμανός στην Πάτρα, με 119 χλμ/ώρα, στην Πεντέλη, με 110 χλμ/ώρα, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με 103 χλμ./ώρα.

Απαγορευτικό απόπλου

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ. Μαρίνας-Νέας Στύρας, Ρίου-Αντιρρίου, Βόλου-Σποράδων, Κυλλήνης-Ζακύνθου, Κυλλήνης-Κεφαλονιάς, Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου, Πρίνου-Θάσου και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, ενώ μετά τις 9 το πρωί έκλεισε η γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας.

Δεν εκτελούνται επίσης τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων.

Καταπλακώθηκαν τουλάχιστον 12 αυτοκίνητα

Τουλάχιστον δώδεκα αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από πεύκο που έπεσε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στη Νέα Σμύρνη. Τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα και ευτυχώς εκτός από τις ζημιές σ’ αυτά δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Στο σημείο έσπευσαν δεκαέξι πυροσβέστες.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τουλάχιστον 129 κλήσεις μόνο για κοπές δένδρων που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους, ενώ περίπου εκατό κλήσεις έχει δεχθεί προκειμένου να απομακρύνει αντικείμενα που έχουν καταπέσει στους δρόμους, κλείνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την κυκλοφορία.

Νωρίτερα έκλεισε η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία, από την συμβολή με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας πτώσης δένδρου από τον αέρα, ενώ στην οδό Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού.

Στα 2 μέτρα το χιόνι στη Σαμοθράκη

Την ίδια ώρα, τα συνεργεία του δήμου Σαμοθράκης και ο στρατός δίνουν μάχη να καθαρίσουν τους δρόμους, καθώς το νησί επλήγη έντονα από την κακοκαιρία. Σε κάποια σημεία το χιόνι έφτασε μέχρι και τα δύο μέτρα.

Όπως αναφέρει το inevros.gr, που δημοσιεύει και υλικό, τα σχολεία στη Σαμοθράκη θα μείνουν αύριο κλειστά, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει στους υπόλοιπους δήμους.

Στο 1 μέτρο το χιόνι στα Τρίκαλα

Ακόμη και στο 1 μέτρο έχει φτάσει το χιόνι σε ορισμένες ορεινές περιοχές των Τρικάλων, που έχουν πληγεί από το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, που δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο, χιονόπτωση σημειώθηκα και μέσα στην πόλη.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στον ορεινό όγκο του Δήμου Πύλης.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αττική

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της Αττικής. Τα προβλήματα έχουν προκληθεί κυρίως από πτώσεις δένδρων στα καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και βλάβες.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για κοπές δένδρων- είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τις δέκα το πρωί είχε κλείσει η οδός Παπανικολή από το ύψος της πλατείας Κένεντυ στο Χαλάνδρι, λόγω δένδρων που είχαν πέσει στο οδόστρωμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, κατά το τελευταίο 24ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα, η Υπηρεσία  στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής δέχθηκε 223 κλήσεις, εκ των οποίων οι 129 κλήσεις αφορούσαν κοπές δέντρων και οι 94 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων. Στην δυτική Ελλάδα η Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για κοπές δένδρων και 10 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων.

Στην Ήπειρο η Υπηρεσία μας δέχθηκε 27 κλήσεις για κοπές δένδρων και 8 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων, και στην υπόλοιπη επικράτεια η Υπηρεσία δέχθηκε 60 κλήσεις, εκ των οποίων οι 52 αφορούσαν κοπές δένδρων και οι 8 κλήσεις αφορούσαν απομάκρυνση αντικειμένων.

Ο χιονιάς επισκέφθηκε και τη Λήμνο

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Λήμνος, καθώς χιόνι και έντονοι άνεμοι ταλαιπωρούν το νησί. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, δέντρα έχουν ξεριζωθεί.

Προβλήματα και στην Κεντρική Μακεδονία

Την ίδια ώρα, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται στα εξής σημεία:

Χαλκιδική

  • από το 65 έως το 98 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιχώρι – Στρατώνι)
  • από το 60 έως το 94 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο -Ταξιάρχης – Αρναία)
  • στις επαρχιακές οδούς Αγ. Προδρόμου – Σανών, Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδα, διασταύρωσης Βάβδου έως Βάβδο και Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου (από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο)
  • στη δασική οδό Ταξιάρχη – Παλαιόχωρας
  • στο οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους

Ημαθία

  • από το 81 έως το 97 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)
  • στο οδικό δίκτυο προς χιονοδρομικά κέντρα 3/5 Πηγάδια και Σέλι
  • από το 21 έως το 39 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου

Κιλκίς

  • από το 18 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων

Σέρρες

  • από το 20 έως το 26 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά

– Διακοπή κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο προς χιονοδρομικό κέντρο Βόρας

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε οδικά σημεία της Χαλκιδικής.