Ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζεται το Eurogroup του Μαρτίου, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Αθήνας απέναντι στους θεσμούς. Με κάποια δύσκολα μέτωπα να παραμένουν, υπάρχουν σημεία στα οποία επέρχεται συμβιβασμός, ενώ οι θεσμοί αναμένετια να δείξουν και κατανόηση για κάποιες καθυστερήσεις.

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την κατάληξη των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αναμένεται ότι θα είναι αυτό που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση του 1 δις ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αισιόδοξο ενώ στην πλευρά των δανειστών, επικρατεί κλίμα αναμονής, με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη συμφωνήσει σε μια άτυπη παράταση της προθεσμίας κάλυψης όλων των προαπαιτούμενων μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαρτίου, πριν τη συνεδρίαση της Καθαράς Δευτέρας στις 11 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή  το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για ενδεχόμενα «ατυχήματα».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έχει έτοιμη λίστα παρεμβάσεων με ισοδύναμα μέτρα 14 εκατ. ευρώ εάν τεθεί ζήτημα –δεν αποκλείεται καθόλου- για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει «καθαρή» έγκριση της δόσης στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε προέγκρισή της με αστερίσκους και εκταμίευση όταν πιστοποιηθεί η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων. Το σενάριο αυτό το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν, καθώς το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει άμεση νέα έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο στα μέσα Μαρτίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να καταγραφεί «γκρίνια» για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ωστόσο εκτιμάται ότι τα σχόλια θα είναι ισορροπημένα τόσο στην πλευρά της προόδου, όσο και στην πλευρά των κινδύνων.

Θα αναλύεται δε η πρόοδος στα βασικά από τα 16 προαπαιτούμενα όπου οι πληροφορίες αναφέρουν:

Δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα

H Ελλάδα να τηρήσει πλήρως τη δέσμευση ο προϋπολογισμός να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, κάτι που σέβεται τους στόχους βασικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο πρόγραμμα του ESM.

Το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι εκτιμάται πως ξεπέρασε το στόχο του 3,5% και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί φέτος σε 3,6%. Στην έκθεση της Κομισιόν θα επισημαίνεται το ρίσκο των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά.

Δέσμευση όσον αφορά την ΑΑΔΕ

Στελέχωση της αρχής με μόνιμο προσωπικό, ώστε να φτάσει τις 12.000 άτομα.

Η προκήρυξη για την κάλυψη 548 θέσεων έχει τρέξει, αλλά οι θέσεις ακόμα δεν έχουν καλυφθεί, λόγω καθυστερήσεων στο ΑΣΕΠ σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία. Η αδυναμία κάλυψης του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου «ισοφαρίζεται» με δράσεις οργάνωσης προσωπικού της ΑΑΔΕ και νέα πληροφοριακά συστήματα.

Δέσμευση για τη διαχείριση δημόσιων οικονομικών

Να αποφευχθεί η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, παρέμειναν, όμως, πάνω από τα 2 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται «γκρίνια» από την πλευρά κρατών μελών για την αδυναμία μηδενισμού τους στην οποία το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να απαντήσει με ένα action plan (μετά από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε συνεργασία με το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών) ενώ όπως έχει υποστηρίξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περίπου 1 δισ. ευρώ είναι «κολλημένο» στα δικαστήρια.

Δέσμευση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Εξασφάλιση της εγκατάστασης του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, και ειδικότερα άνοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έως τα τέλη του 2018.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί 115 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 στο τέλος Φεβρουαρίου, με σημαντικές καθυστερήσεις δεδομένου ότι η δέσμευση αφορούσε το 2018.

Δέσμευση χρηματοπιστωτική αγορά – εργαλεία εκκαθάρισης των NPLs

H Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αποκατάστασης της υγείας του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας εκκαθάρισης των NPLs μέσω της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας του σχετικού νομικού πλαισίου (χρεοκοπία εταιρειών και νοικοκυριών, εξωδικαστικός συμβιβασμός, πωλήσεις NPLs, ηλεκτρονικές δημοπρασίες) και της λήψης όλων των απαραίτητων δράσεων.

Στο συγκεκριμένο προαπαιτούμενο επικεντρώνεται όλο το ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη-Τετάρτη το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο πλέον αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. Εάν υπάρξει συμφωνία, η εκταμίευση της δόσης έρχεται πιο κοντά.

Δέσμευση αναφορικά με την χρηματοπιστωτική αγορά – capital controls

Η Ελλάδα να συνεχίσει τη χαλάρωση των capital controls, ευθυγραμμιζόμενη με τον οδικό χάρτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017.

Το προαπαιτούμενο θεωρείται ότι ικανοποιείται μετά την πλήρη άρση των περιορισμών στις αναλήψεις κεφαλαίων στο εσωτερικό.

Δέσμευση αναφορικά με τη Δικαιοσύνη

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη δικαιοσύνη, η πρώτη φάση της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού συστήματος δικαιοσύνης (e-justice) πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018.

Η πρώτη φάση του έργου paperless trial ολοκληρώθηκε και λειτουργεί.

Δέσμευση για αγορά εργασίας

Προστασία της ανταγωνιστικότητας μέσω μιας ετήσιας επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4172/2013.

Η Κομισιόν θα επισημάνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% είναι πέραν των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων και αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

Δέσμευση για την ενέργεια

Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην ενέργεια περιλαμβάνει την αποεπένδυση της ΔEH από λιγνιτικές μονάδες έως το τέλος του 2018.

Τι συμβαίνει: Ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,82% κρίθηκε άκαρπος και τώρα έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την DG Comp προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός με άλλους όρους.

Δέσμευση όσον αφορά τους διαγωνισμούς

Το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ θα εφαρμόζεται σε συνεχή βάση. Η μεταφορά του Ελευθέριος Βενιζέλος (ΔΑΑ), του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2018.

Τι συμβαίνει: Η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ ολοκληρώθηκε ανοίγοντας το δρόμο για εισπράξεις 1,2 δισ. ευρώ όπως άλλωστε και η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (400 εκατ. ευρώ). Με αυτή την πρόοδο, εκτιμάται πως θα «ισοφαριστούν» οι καθυστερήσεις στο θέμα της Εγνατίας.

Δέσμευση όσον αφορά τη δημόσια Διοίκηση και τους  διορισμούς

Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα και κυρίως στον διορισμό των Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο 4369/2016 έως το τέλος του 2018.

Τι συμβαίνει: Η διαδικασία για τον διορισμό 88 από 90 Γενικών Διευθυντών έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Ο διορισμός Γενικών Γραμματέων, δεν έχει ολοκληρωθεί με επίκληση καθυστερήσεων λόγω ΑΣΕΠ από το αρμόδιο υπουργείο. Στο προαπαιτούμενο αυτό αναμένεται οι θεσμοί να δείξουν κατανόηση.