• Αναζήτηση
 • Θα γιορτάζουν ιστορικά πρόσωπα από κοινού Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία

  Θα τιμηθούν από κοινού, ο τσάρος Σαμουήλ, ο Αγιος Ναούμ και ο Αγιος Κλήμης.

  Ο ιστορικός και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, Πέταρ Τοντόροφ.

  Την απόφαση πήρε η κοινή επιτροπή ιστορικών και εκπαιδευτικών θεμάτων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της το βράδυ της Τετάρτης στα Σκόπια, σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα.

  «Μετά από μακρές συζητήσεις, η κοινή επιτροπή συμφώνησε να συστήσει στις κυβερνήσεις και των δύο χωρών ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την κοινή γιορτή του Αγίου Κλήμεντος, του Αγίου Ναούμ και του τσάρου Σαμουήλ, ως γέφυρα για την οικοδόμηση αμοιβαίων φιλικών σχέσεων, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας», αναφέρει η δήλωση του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας.

  Στη συνάντηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γιορτάζονται από κοινού μερικά ιστορικά στοιχεία που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, ενώ η συζήτηση για τα εγχειρίδια της ιστορίας αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

  Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση της κοινής επιτροπής για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, η οποία συστάθηκε σύμφωνα με τη Συνθήκη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

  «Η Επιτροπή αυτή έχει δύο προτεραιότητες – μία από αυτές είναι η κοινή γιορτή ορισμένων ιστορικών προσώπων και γεγονότων, με έμφαση σε ιστορικά δεδομένα και γεγονότα που αποτελούν πηγή ιστοριογραφίας – πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών και εμποδίζουν την ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ τους», είπε ο ιστορικός και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, Πέταρ Τοντόροφ, σύμφωνα με την τηλεόραση «Νόβα».

  Πηγή: echedoros-a.gr

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk