Γερμανία : Δημόσια προσφορά αμβλώσεων από τους γιατρούς

Με βάση τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας, οι γιατροί θα επιτρέπεται να διευκρινίζουν, στους ιστοτόπους τους για παράδειγμα, ότι παρέχουν υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης.

Οι έγκυες γυναίκες στη Γερμανία θα μπορούν πλέον ευκολότερα να βρίσκουν γιατρούς για να υποβάλλονται σε άμβλωση, μετά την έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο μεταρρύθμισης, αποτέλεσμα συμβιβασμού των κομμάτων της συμπολίτευσης, για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης των διαφημίσεων για αμβλώσεις.

Η παράγραφος 219Α του γερμανικού ποινικού κώδικα καθιστά αδίκημα για γιατρούς να «διαφημίζουν» δημοσίως ότι παρέχουν υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης. Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Γερμανία, αλλά επιτρέπονται σε συγκεκριμένες συνθήκες κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της εγκυμοσύνης.

Με βάση τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε την Πέμπτη, οι γιατροί θα επιτρέπεται να διευκρινίζουν, στους ιστοτόπους τους για παράδειγμα, ότι παρέχουν υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ποια μέθοδο άμβλωσης χρησιμοποιούν και ασθενής που επιζητά επιπλέον πληροφορίες θα πρέπει να απευθύνεται στις δημόσιες αρχές, σε συμβουλευτικά κέντρα και ιατρικές ενώσεις για περαιτέρω πληροφορίες.

Και κεντρικός κατάλογος

Τα όρια που θέτει η μεταρρύθμιση έχουν επικριθεί από γιατρούς, από εμπλεκόμενες γυναίκες και από κόμματα της αντιπολίτευσης της Γερμανίας.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – των συντηρητικών της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – κατέληξαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε συμβιβασμό μεταρρύθμισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Με βάση τη μεταρρυθμισμένη νομοθεσία θα καταρτίζεται κεντρικός κατάλογος γιατρών, νοσοκομείων και άλλων κέντρων άμβλωσης προς σύσταση, με τον κατάλογο αυτό να ενημερώνεται μηνιαίως και να αναρτάται στο Διαδίκτυο από τις ομοσπονδιακές αρχές υγειονομικής εκπαίδευσης.

Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την άμβλωση οι αντίστοιχοι γιατροί.

Το κόστος επίσης του αντισυλληπτικού χαπιού θα καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις γυναίκες έως την ηλικία των 22 ετών, σε μεγαλύτερη δηλαδή ηλικία από ό,τι οριζόταν πρωτύτερα.

Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk