Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Ακρόπολης για την ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων φουντώνει μέρα με τη μέρα καθώς οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεπερνούν πλέον τις 16.000.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη στείλει επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας να θεσπιστούν ηπιότεροι όροι δόμησης, χαμηλότερα ύψη και απαγόρευση της συνένωσης οικοπέδων στην περιοχή.

Η διαδικτυακή διαμαρτυρία που ξεκίνησε εδώ και καιρό γίνεται καθώς υπάρχει σε εξέλιξη η ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή. Παλαιότερα οι κάτοικοι απέστειλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και τον δήµαρχο Αθηναίων Γ. Καµίνη επιστολή με την οποία τονίζουν ότι εκτός από το δεκαώροφο ξενοδοχείο, «εγκρίθηκε έπειτα από οµόφωνη θετική γνωµοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου. Συνδέουν το πολεοδομικό χάος με την τουριστική έκρηξη στην Αθήνα και τονίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν

Από την πλευρά τους τα υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμούς με κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν ότι παρεμβαίνουν στην υπόθεση, σταματώντας εργασίες και επανεξετάζοντας τις άδειες των δύο κτιρίων.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού προχωράει «στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ):

  • για την πρώτη περίπτωση (Φαλήρου), σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες
  • για τη δεύτερη περίπτωση (Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας – σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ

«Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. «Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου. Γι αυτό θα εξετασθούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι και οι διαδικασίες και είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Σταθάκη, ώστε να λάβουμε συντονισμένα τις σωστές αποφάσεις ως Πολιτεία, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας».