Επιστολή στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κυρία Όλγα Γεροβασίλη, απέστειλε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ζητώντας να μην εφαρμοστεί διαταγή της Γ.Α.Δ.Α./Τμήμα Ένστολου Προσωπικού, βάσει της οποίας τα αστυνομικά τμήματα αποδυναμώνονται περαιτέρω και στον μέγιστο βαθμό, καθώς καλούνται να ενισχύσουν τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά επισημαίνει πως το γεγονός αυτό, θα φέρει διόγκωση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων με τραγικές συνέπειες για τον Δήμο, τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους επισκέπτες.

Ειδικότερα ο κ. Μώραλης στην επιστολή του, τονίζει ότι ο Πειραιάς είναι μια πόλη με ιδιαίτερες ανάγκες, λόγω της λειτουργίας του μεγάλου λιμανιού της χώρας αλλά και της επιβάρυνσης που δέχεται η πόλη από αυτό, όσο και από τα έργα του μετρό και του τραμ τα οποία έχουν καθυστερήσει τραγικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά προβλήματα στο κυκλοφοριακό αλλά και στην ευνομία της πόλης.

Επίσης ο Δήμαρχος παραθέτει τα τρία πιο βασικά προβλήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου, το γεγονός της ελλιπούς τροχονόμευσης, της ανάπτυξης του παραεμπορίου και την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή περιμετρικά του λιμανιού, υπογραμμίζοντας πως οι όποιες ενέργειες της υποστελεχωμένης δημοτικής αστυνομίας, η οποία διαθέτει 18 μόνο δημοτικούς αστυνομικούς, δεν μπορεί να φέρει σε καμία περίπτωση τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιπλέον τονίζει χαρακτηριστικά, πως ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Διοικητές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά και της Τροχαίας και παρά την προθυμία τους, οι προσπάθειες τους δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, λόγω της έλλειψης προσωπικού και μέσων στα τμήματα του Πειραιά.

Μάλιστα όπως σημειώνει, η έλλειψη προσωπικού φτάνει ήδη το 50% σε σχέση με τις οργανικές θέσεις των αστυνομικών υπηρεσιών, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής του Πειραιά για τα αποτελέσματα των οποίων είχαμε προειδοποιήσει, δημιούργησαν περαιτέρω ανασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά».

Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Μώραλης, ζητά από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μην εφαρμοστεί η διαταγή της Γ.Α.Δ.Α., με την οποία αποδυναμώνονται τα αστυνομικά τμήματα, να ενισχυθούν με προσωπικό οι αστυνομικές υπηρεσίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και να εντατικοποιηθούν επιχειρησιακά οι ενέργειες των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Επίσης ο κ. Μώραλης στην επιστολή του, δεν παραλείπει να αναφέρει πως ενώ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη συνάντηση με την Υπουργό από τον Νοέμβριο του 2018, προκειμένου να την ενημερώσει για τα θέματα της πόλης που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό.