Στη δημοσιότητα δίνονται, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 7 Αλβανών και της μίας Ρουμάνας, μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέπρατταν συστηματικά ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες, σε διαφορές περιοχές της Ελλάδας και ενέχονται στην υπόθεση ανθρωποκτονίας στην Κηφισιά, σε βάρος του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, η οποία εξαρθρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις και για τον εντοπισμό επιπλέον χώρων στάθμευσης-απόκρυψης κλεμμένων οχημάτων και μοτοσυκλετών που οι παραπάνω είχαν ενοικιάσει.

Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των δραστών μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας, πατώντας εδώ.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476195, 210-6476647 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το χρονικό της εξάρθρωσης της συμμορίας

Στις αρχές Φεβρουαρίου εξιχνιάστηκε η υπόθεση της ανθρωποκτονίας και ένοπλης απόπειρας ληστείας που διέπραξαν σε βάρος του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας του 2018, στο σπίτι του στην Κηφισιά, η συμμορία των Αλβανών κακοποιών.

Ένας από τους δράστες και υπεύθυνος για την δολοφονία του άτυχου 52χρονου επιχειρηματία που πυροβόλησαν τότε στην πλάτη μπροστά στα μάτια της συζύγου και κατέληξε στα τέλη Απριλίου, εντοπίστηκε μετά από πολύμηνη έρευνα των αντρών της Ασφάλειας Αττικής σε προάστιο των Βρυξελών στο Βέλγιο, όπου και είχε καταφύγει μετά τη ανθρωποκτονία και αφού μετέβησαν στο Βέλγιο Έλληνες αξιωματικοί, συνεργάστηκαν με τις βελγικές Αρχές, εντοπίστηκε ο 30χρονος Αλβανός και συνελήφθη.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν συνολικά 12 άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις εκείνη την μοιραία ημέρα, ενώ έχουν συλληφθεί συνολικά 8 άτομα με παράλληλες έρευνες και εφόδους εντός της χώρας. Έχουν ταυτοποιηθεί 10 Αλβανοί, μία Ρουμάνα και αναζητείται ένα ακόμη άτομο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία του και συμμετείχε εκείνη την ημέρα στην δολοφονία, μαζί με τους υπόλοιπους τρεις Αλβανούς που έχουν ταυτοποιηθεί ανάμεσα στους οποίους και ο συλληφθείς.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει προκύψει πως το κύκλωμα ήταν υπεύθυνο για τουλάχιστον δύο ένοπλες ληστείες σε σπίτια, 55 κλοπές-διαρρήξεις σε σπίτια, 9 απόπειρες διαρρήξεις και μία απόπειρα διάρρηξης σε ΑΤΜ, στην Αττική, στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο. Είναι όλοι τους σκληροί κακοποιοί και έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις και ένας από αυτούς και για πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών κατά την διάπραξη ληστείας.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ως προς το χρονικό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Σταματιάδη υπενθυμίζεται πως οι δύο κουκουλοφόροι και ένοπλοι ληστές, τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας του 2018, πήδηξαν την μάντρα και βρέθηκαν στο προαύλιο του σπιτιού του επιχειρηματία. Στη συνέχεια, έσπασαν το αφαλό της κεντρικής εισόδου και εισήλθαν στο εσωτερικό του σπιτιού. Πρώτοι ξύπνησαν ο 52χρονος, μαζί με τη σύζυγό του, ο οποίος άκουσε θόρυβο και βήματα και πετάχτηκε από το κρεβάτι.

Βγαίνοντας από το υπνοδωμάτιο έπεσε κατευθείαν πάνω στους δράστες και όρμησε πάνω τους με τα χέρια. Ο ένας από τους κουκουλοφόρους τον χτύπησε στο κεφάλι με ένα σιδερένιο αντικείμενο, πιθανόν λοστό, παρότι το θύμα όμως έπεσε κάτω από το δυνατό χτύπημα, σηκώθηκε πάλι και όρμησε εκ νέου στους ληστές, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να τον πυροβολήσει δύο φορές στην πλάτη και να τον σωριάσει αιμόφυρτο στο πάτωμα του υπνοδωματίου, μπροστά στα μάτια της συζύγου του, που ξέσπασε σε κραυγές.

Οι δράστες αμέσως μετά την πράξη τους τράπηκαν σε φυγή δίχως να πάρουν τίποτα. Στο σπίτι βρισκόταν και ο ένας γιος του από τα τρία ενήλικα παιδιά του, που άκουσε την συμπλοκή από την σοφίτα που κοιμόταν, όπως και η οικιακή βοηθός. Μέχρι να κατέβει όμως βρήκε τον πατέρα του αιμόφυρτο και τους δράστες να τρέπονται σε φυγή.

Στο σπίτι ακολούθησαν σκηνές πανικού με την σύζυγο και τον γιο του θύματος. Αμέσως κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματά», όπου λόγω της βαρύτητας της κατάστασής του, υποβλήθηκε σε πολύωρες και απανωτές χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεύτηκε στην ΜΕΘ μέχρι που κατέληξε, ύστερα από 18 ημέρες μάχης που έδωσε για την ζωή του.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεση από την ΕΛ.ΑΣ. και οι δηλώσεις αξιωματικών

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος είχε δηλώσει:

«Μέλη αυτής της οργάνωσης είχαν διαπράξει τη ληστεία και ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, εντός της οικίας του στην Κηφισιά τον Απρίλιο του έτους 2018. Μετά από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εξακριβώθηκαν οι τόποι διαμονής τους και προσδιορίστηκε όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Πρόκειται για 10 υπηκόους Αλβανίας και μία υπήκοο Ρουμανίας. Στην οργάνωση συμμετέχει και ένα επιπλέον άγνωστο άτομο. Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 7-2-2019 οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής και Κορινθίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 8 από τα μέλη της οργάνωσης.

Επιπλέον, η συνεργασία μας με τις Βελγικές αστυνομικές Αρχές, απέφερε τη σύλληψη, στις 6-2-2019, στις Βρυξέλλες, ακόμη ενός μέλους της εγκληματικής οργάνωσης. Τα άλλα δύο ταυτοποιημένα μέλη βρίσκονται εκτός Ελλάδας και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, σε συνεργασία με τις Αρχές Ευρωπαϊκών Χωρών.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι στη διάπραξη της ληστείας και ανθρωποκτονίας του ημεδαπού επιχειρηματία συμμετείχε ο συλληφθείς στο Βέλγιο, τα άλλα δύο ταυτοποιημένα άτομα, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας καθώς και το μη ταυτοποιημένο μέλος της οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκε η διάπραξη επιπλέον μίας ληστείας σε οικία, 55 κλοπών και 9 περιπτώσεων απόπειρας κλοπών σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και μία απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ Τράπεζας».

Για την ίδια υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, είχε αναφέρει:

«Όπως προέκυψε από την έρευνα η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2018 και εκτείνονταν σε διάφορες περιοχές και κυρίες σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Άρτα, Φωκίδα, Αρκαδία, Ηλεία.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εισέρχονταν στις οικίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου, ενώ στις περιπτώσεις των ληστειών, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους με την απειλή όπλων.

Τόσο στις ληστείες, όσο και στις διαρρήξεις, ερευνούσαν τους χώρους των οικιών και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα και Ι.Χ. αυτοκίνητα των ενοίκων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως οχήματα μετάβασης και διαφυγής, από και προς τα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση ανθρωποκτονίας 52χρονου ημεδαπού επιχειρηματία, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2018 σε περιοχή της Αττικής.

Σημειώνεται ότι μετά τη διάπραξη της προαναφερόμενης ανθρωποκτονίας, οι δράστες διέφυγαν από τη χώρα, τα λοιπά δε μέλη της οργάνωσης άλλαξαν τη μεθοδολογία δράσης τους, συνεχίζοντας τη δράση τους εκτός Αττικής.

Μάλιστα, επέλεγαν περιοχές όπου πραγματοποιούνταν κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των οικιών ή καταστημάτων.

Μετά τον εντοπισμό της οικίας-«στόχου» τα μέλη της οργάνωσης χωρίζονταν σε φυσικούς αυτουργούς και τσιλιαδόρους. Οι φυσικοί αυτουργοί έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία, εισέρχονταν στις οικίες, ενώ ο τσιλιαδόρος αναλάμβανε την ευθύνη να ειδοποιεί τους συνεργούς του για την κίνηση αστυνομικών δυνάμεων, την τυχόν επιστροφή ενοίκων στις οικίες, καθώς και για την πορεία της κοινωνικής εκδήλωσης.

Μετά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και την επιστροφή τους στην Αθήνα, τα μέλη της οργάνωσης και κυρίως 34χρονη συλληφθείσα, αναλάμβαναν τη διοχέτευση των κλοπιμαίων σε ενεχυροδανειστήρια, αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στην κατοχή και τις οικίες των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας, μεγάλος αριθμός κοσμημάτων (δαχτυλίδια, βραχιόλια, αλυσίδες κ.α.), ηλεκτρονικές συσκευές, όπως φωτογραφικές μηχανές, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α., συσκευή taser, δύο πτυσσόμενα μαχαίρια, φορητός ασύρματος με βάση φόρτισης και Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκε σακίδιο με διαρρηκτικά εργαλεία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».