Είτε του ξέφυγε είτε όχι, γεγονός είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία), απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου CNBC για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η Νέα Δημοκρατία να… κερδίσει τις εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που παραδέχεται κάτι τέτοιο. Εως τώρα ήθελε να… πριμοδοτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις κακές (όπως τις χαρακτήριζε) οικονομικές επιλογές του. Πολύ συχνά, τρολάρει τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι θα τυπώσει αυτοκόλλητα που θα γράφουν… «Save Mitsotakis» και θα τα κολλήσει στα αυτοκίνητα. Μόλις όμως συνειδητοποίησε τι είπε έκανε και αυτός επική kolotoumpa…

■■■

Εσπευσε να το διορθώσει προσθέτοντας ότι στην απίθανη και ατυχή περίπτωση που κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του μόνο και μόνο επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η ΝΔ. Θα στήριζε το αίτημά της για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πάνος ο… μαυροσκούφης

Πρώτο θέμα συζήτησης στη Βουλή ήταν ο Πάνος Καμμένος και οι δηλώσεις του περί… στρατιωτικής επέμβασης στα Σκόπια. Βεβαίως δεν το είπε έτσι αλλά όταν λες «δεν απειλούμαστε γιατί με μια ίλη τεθωρακισμένων σε 20 λεπτά φτάνουμε Σερβία», είναι λογικό να προκαλείς σάλο. Ετσι, λοιπόν, συνάδελφοι του πρώην υπουργού Αμυνας έλεγαν χαριτολογώντας: «Λέτε στην απελπισία του ο Πάνος να έρθει στη Βουλή ντυμένος μαυροσκούφης;». Αλλωστε, είναι γνωστή η αγάπη του στρατάρχη Καμμένου στις στολές εκστρατείας. «Βέβαια», έλεγε βουλευτής της συμπολίτευσης, «πρέπει να προσέξει γιατί είμαστε και στο Τριώδιο».

Οταν οι δημοσιογράφοι γίνονται πολιτικοί

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν γίνει πολιτικοί στα τελευταία 45 χρόνια ούτως ώστε να επαληθευθεί για άλλη μια φορά ότι η δημοσιογραφία οδηγεί παντού, φτάνει να την εγκαταλείψεις νωρίς. Ορισμένοι μάλιστα δημοσιογράφοι έχουν γίνει υπουργοί, υφυπουργοί, πρόεδροι επιτροπών, αντιπρόεδροι της Βουλής, ακόμη και αρχηγοί κόμματος, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς και πρωθυπουργοί αφού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωνε ανάμεσα στα άλλα και δημοσιογράφος λόγω του «Κήρυκα των Χανίων».  Παρουσιαστές ειδήσεων, εκπομπάρχες, ρεπόρτερ, αλλά και εργαζόμενοι στα γραφεία Τύπου κομμάτων έχουν εκλεγεί βουλευτές. Η παρούσα Βουλή διαθέτει τους περισσότερους δημοσιογράφους από κάθε άλλη βουλευτική περίοδο, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν ήταν λίγες φορές που δημοσιογράφοι ψήφισαν νομοσχέδια αντίθετα με τα επαγγελματικά τους συμφέροντα, κάνοντας την ΕΣΗΕΑ να τους διαγράψει. Εάν υπάρχουν στην παρούσα  Βουλή τόσο πολλοί δημοσιογράφοι, φανταστείτε τι θα γίνει στην επερχόμενη  Βουλή.

■■■

Οι περισσότεροι από τους νεοδημοκράτες βουλευτές-δημοσιογράφους αναμένεται να επανεκλεγούν. Νέες υποψηφιότητες δημοσιογράφων στη ΝΔ είναι: Ο Γιάννης Λοβέρδος στη Δυτική Αττική, ο προερχόμενος από το Ποτάμι Δ. Τσιόδρας στην Α’ Αθηνών, ο Θ. Ρουσόπουλος στον βόρειο τομέα, ο επίσης προερχόμενος από το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς στον νότιο τομέα, ενώ ακούγεται το όνομα του κ. Πανούτσου για τον Πειραιά και του Φώτη Καρύδη επίσης στον βόρειο τομέα.

Ο Ψαριανός επιμένει γαλάζια

Και μια και έγινε λόγος για τους αποχωρήσαντες από το Ποτάμι, σας πληροφορώ ότι Γρ. Ψαριανός συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε νεοδημοκρατικές εκδηλώσεις. Τη μια μαζί με τον Αδωνι Γεωργιάδη, την άλλη στο Κιλκίς σε εκδήλωση του Γ. Γεωργαντά, στην οποία χαιρέτισε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο Νιόνιος και οι εγγαστρίμυθοι του Ανδρέα

Ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι γνωστός για το καυστικό του χιούμορ, κυρίως όταν απευθύνεται σε πολιτικούς. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Οχι, δεν έχω καταλάβει ότι είμαστε εκτός Μνημονίου», τονίζοντας ότι «κυβερνά μια αποτυχία της Αριστεράς». Σημείωσε ότι «ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ» και μετά τον θυμό, την πρώτη περίοδο των μνημονίων, «έχει περάσει σε μια παραίτηση ότι δεν γίνεται τίποτα».

■■■

Βεβαίως ο κ. Σαββόπουλος δεν άφησε χωρίς κριτική τον Παύλο Πολάκη. Ερωτηθείς εάν αποτελεί δείγμα του μέσου πολιτικού της Μεταπολίτευσης, απάντησε: «Δεν θα το έλεγα» και συμπλήρωσε: «Μου θυμίζει στη γειτονιά μου όταν φέρνανε μια αρκούδα για να κάνει τη Βουγιουκλάκη. Ο αρκουδιάρης μού θυμίζει σε πολλά τον Πολάκη». Το καλύτερο όμως το είπε στο τέλος: «Κυβερνά μια αποτυχία της Αριστεράς, κυβερνούν εγγαστρίμυθοι του Ανδρέα Παπανδρέου, άνθρωποι που τον μιμούνται». Και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τον στενοχωρούν. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος πως κάτι μπορεί να αλλάξει.

Οι μάνατζερ της ΔΕΠΑ

Κινητικότητα παρατηρείται στον όμιλο ΔΕΠΑ και στις θυγατρικές εταιρείες λιανικής και διανομής, μετά την προαναγγελία για τη διάσπαση της εταιρείας σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών». Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητούν από την κυβέρνηση διαβούλευση και διαφάνεια. Προσφάτως πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ κ. Βεροιόπουλο, οι οποίοι καθησύχασαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, όπως σχολιάζεται στους διαδρόμους του υπουργείου Ενέργειας, τον τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα απαιτείται η πυροσβεστική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για ζητήματα που υποτίθεται ότι τα διαχειρίζονται οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης και Δημήτριος-Ευάγγελος Τζώρτζης και οι καλά αμειβόμενοι σύμβουλοί τους. Και όπως σημειώνεται, τα διάφορα θέματα δεν λύνονται ούτε με διαρροές ούτε με αλληλοκαρφώματα, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα, ακόμη αναμένονται οι εισηγήσεις των κ.κ. Δότση – Τζώρτζη για τη διαχείριση του χρέους της λιπασματοβιομηχανίας ELFE που διαρκώς διογκώνεται…