«Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 56 πτώματα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, διότι οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Τζουλφικάρ Ραχμάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς αυξανόταν αλματωδώς όσο πέρναγε η ώρα, από τους 10 στους 41, κατόπιν στους 45, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος Αλί Αχμεντ στο Γαλλικό Πρακτορείο, πριν φθάσει τους τουλάχιστον 56 νεκρούς.

Η πυρκαγιά, η οποία κατά τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασε όταν εξερράγη δεξαμενή αερίου, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στο πολυώροφο ακίνητο, στην κεντρική συνοικία Τσόκμπαζαρ, όπου υπήρχαν κατοικίες αλλά και αποθήκες με εύφλεκτα χημικά, σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής.

Η φωτιά εξαπλώθηκε κατόπιν σε τέσσερα γειτονικά ακίνητα, όπου βρίσκονταν επίσης αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, κυρίως πλαστικά και αεροζόλ.

«Δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν»

Επικράτησε πανδαιμόνιο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, και πολύς κόσμος «δεν μπόρεσε να ξεφύγει» από τις φλόγες, αφηγήθηκε ο Αχμεντ, εξηγώντας ότι οι δρόμοι στη συνοικία είναι πολύ στενοί.

Τρίτος αξιωματικός της πυροσβεστικής τόνισε ότι η φωτιά, που εκδηλώθηκε περί τις 22:40 της Τετάρτης τοπική ώρα (18:40 ώρα Ελλάδας), έχει μεν τεθεί υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει κατασβεστεί ακόμα, παρά τις προσπάθειες 200 και πλέον πυροσβεστών.

«Θα πάρει ώρα, αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη πυρκαγιά», καθώς τα εύφλεκτα χημικά επέτειναν την καταστροφική της φύση, εξήγησε.

Αλλοι τουλάχιστον 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε επιθεωρητής της αστυνομίας μπροστά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκα.

Παρόμοια πυρκαγιά, επίσης σε πολυκατοικία με αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, το 2010.