Νέα παράταση στα Δελτία Εκπαίδευσης Εξέτασης (ΔΕΕ) υποψηφίων οδηγών έως τις 30 Απριλίου 2019 έδωσε με εγκύκλιο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λόγω της αποχής των υπαλλήλων της πλειοψηφίας των Περιφερειών της χώρας από το έργο των εξεταστών. Η παράταση, που στόχο έχει να διευκολύνει τη ροή των προγραμματιζόμενων εξετάσεων που εκκρεμούν μέχρι τώρα, έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής ψήφισης του νομοσχεδίου «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις».

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι αποχές των υπαλλήλων ήταν συνεχείς, καθώς ανέμεναν την ρύθμιση με την οποία δίδεται αναδρομικά από την 1η Μαΐου 2018 και μέχρι τρεις μήνες από την θέση σε ισχύ του σχεδίου νόμου, η μηνιαία αποζημίωση ύψους 240 ευρώ στους εξεταστές, που διενεργούν τις εξετάσεις μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας τους. Έτσι έμειναν στον πάγο χιλιάδες εξετάσεις υποψηφίων οδηγών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας δύνανται να εξετάσουν κατά περίπτωση παράταση ισχύος των ∆ΕΕ που έληξαν, για την αντιμετώπιση του θέματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού λάβουν υπόψη τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 10 του ν.2690/1999 (Α΄45) «Κώδικας Διοικητικής ∆ιαδικασίας» όπως ισχύει.

Το παραπάνω αφορά στους υποψήφιους για τους οποίους είχαν προγραμματιστεί εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν και στους υποψηφίους που είχαν αιτηθεί και για τους οποίους δεν προγραμματίστηκαν εξετάσεις λόγω της προαναφερόμενης αποχής. Σε κάθε περίπτωση η παράταση ισχύος των ανωτέρω ∆ΕΕ δεν μπορεί να υπερβαίνει την 30/04/2019.

Παρότι όμως η προαναφερθείσα ρύθμιση για την αποζημίωση των εξεταστών πέρασε από τη Βουλή, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) αποφάσισε από την Δευτέρα νέα πενθήμερη αποχή, με το επιχείρημα ότι δεν ελήφθη υπόψη από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη, καμία θέση και πρόταση της Ομοσπονδίας, «εκτός από ζητήματα, που σχετίζονται με την απαίτησή μας για διαφάνεια».

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται το εξής: «Το μόνο που «λύνει» προσωρινά είναι η πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων ποσών της αποζημίωσης των συναδέλφων, την οποία στη συνέχεια καταργεί, παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις οδήγησης αποτελούν «ειδικό» έργο που δεν αποτελεί αρμοδιότητα ενταγμένη στα καθήκοντα δουλειάς των υπαλλήλων, στις θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί».

Τα ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονται:

1. Οι πρακτικές εξετάσεις των 74ρηδων, οι οποίοι υποχρεούνται να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους

2. Η αύξηση των παραβόλων που οδηγεί, όπως λένε, σε αύξηση των ασφαλίστρων, που θα μετακυλήσουν στους υποψηφίους οδηγούς κλπ

3. Η ιδιωτικοποίηση του έργου των εξετάσεων, αφού, σύμφωνα με την ΟΣΥΑΠΕ δεν ξεκαθαρίζει ότι οι ειδικές δοκιμασίες του δεύτερου σταδίου για την απόδειξη των δεξιοτήτων οδήγησης των υποψήφιων οδηγών ή των οδηγών, θα διενεργούνται σε διαμορφωμένους χώρους ή σε πίστες εκπαίδευσης δημόσιων φορέων.

4. Ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου των εξετάσεων που δεν διασφαλίζεται και η οδική ασφάλεια

5. Η αποζημίωση για το λεγόμενο «βοηθητικό έργο» των εξετάσεων, στους υπαλλήλους, που το εκτελούν.