ΦιλόΔημος: Νέα χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα δημοτικά λιμενικά ταμεία

Στα 2 δισ. ευρώ τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα στους Δήμους

Νέα πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, που αφορά στη χρηματοδότηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μέσα από τη συγκεκριμένη πρόσκληση θα υπάρξει μια συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης μελετών για όλα τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα εκπόνησης masterplan για τα λιμάνια εθνικής σημασίας, τη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων έργων ανάπτυξης λιμένων για τα λιμάνια μείζονος σημασίας, αλλά και την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα λιμάνια τοπικής σημασίας, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αναβάθμιση των λιμανιών και των υποδομών τους, επισημαίνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες έργα σε λιμενικές υποδομές σε όλη τη χώρα, για την αναβάθμιση μαρίνων, για την επέκταση των λιμανιών και τη σύνδεσή τους με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Και αυτό το πρόγραμμα του «ΦιλόΔημου» σχεδιάστηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες, με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι για να μοιραστούν χρήματα δεξιά και αριστερά, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι σε μια πολυνησιακή χώρα όπως η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, το λιμάνι είναι αυτό που συνεισφέρει στη βελτίωση της ακτοπλοΐας, της ναυτιλίας και στην ανάπτυξη του τουρισμού. «Έχουμε όραμα τα λιμάνια μας να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα της χώρας, να γίνουν όχι μόνο βιώσιμα, αλλά και να ενισχυθούν λειτουργικά προκειμένου να βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Γιατί τα λιμάνια είναι αυτά που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη βελτίωση της ακτοπλοΐας, στη βελτίωση της ναυτιλίας. Φιλοδοξούμε τα λιμάνια να γίνουν πυρήνες ανταγωνιστικός και καινοτομίας αλλά και κύτταρο ζωής» είπε ο κ. Σαντορινιός.

Στα 2 δισ. ευρώ τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα στους Δήμους

Πριν την παρουσίαση της νέας Πρόσκλησης ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε την επιτυχία των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε υποδομές στις τοπικές κοινωνίες και για έργα, που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πλέον από τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ έχουν ενεργοποιηθεί, δηλαδή είναι διαθέσιμα προς τους Δήμους κονδύλια τα οποία ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Και νομίζω ότι δείχνει ακριβώς αυτή την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχουμε στην ενεργοποίηση των σχετικών προγραμμάτων. Υπενθυμίζω ότι ξεκινήσαμε πριν από περίπου 7 μήνες, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εντάξεις στον «ΦιλόΔημο» από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα- μέσα σε μόλις επτά μήνες – έφθασαν τα 1,05 δισ. ευρώ και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει την ένταξη 85 νέων έργων, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 172 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι πρώτες εντάξεις 21 αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, με προϋπολογισμό 52 εκατ. ευρώ.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk