Με τους γνωστούς ήρωες από τη νουβέλα «Η παράξενη υπόθεση του δρος Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ», έργο του σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, από τον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας, παρομοίασε το δίπολο Τσίπρα – Πολάκη (φωτογραφία) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας. Ως άλλος δρ Τζέκιλ, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει επί τέσσερα χρόνια να κάνει πάνω στον εαυτό του ένα πείραμα με ένα νέο «πολιτικό» φάρμακο, το οποίο υποτίθεται ότι είχε τη δύναμη να διαχωρίσει μέσα στην ελληνική κοινωνία τους καλούς και ηθικούς συριζαίους από τους κακούς και διεφθαρμένους νεοδημοκράτες.Φαίνεται όμως ότι το πείραμα πήγε στραβά και τελικά το μόνο που πέτυχε ο κ. Τσίπρας είναι να μεταμορφωθεί ο ίδιος στον κακό του εαυτό, δηλαδή τον κ. Παύλο Πολάκη. Αποτέλεσμα αυτού του αριστερού κατορθώματος είναι ο Πρωθυπουργός απέναντι στους δανειστές και  στους εταίρους της χώρας να εμφανίζεται με το πρόσωπο του καλού Αλέξη, ενώ απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους να χρησιμοποιεί το πρόσωπο του κακού Παύλου. Κακός, αλλά όπως προσφυώς ελέχθη από άλλο κυβερνητικό παράγοντα, έντιμος μέχρι…  αηδίας! «Ευτυχώς που πλέον δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ για να διακρίνουμε πού σταματά η εντιμότητα και πού αρχίζει η αηδία» κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας.

Τα κουτσομπολιά και οι χειροκροτητές του Υπουργικού

Ηταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον μίνι ανασχηματισμό (γνωστότερος ως… «ανασχηματισμός Μωραΐτη») και με την υπόθεση Πολάκη σε πλήρη εξέλιξη και ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του να μην ασχοληθούν με αυτήν. Και τούτο επειδή χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «μικροπολιτική αντιπαράθεση και παραπολιτικό κουτσομπολιό». Και όλα αυτά την ώρα που η χάρη του Πολάκη έφτασε σε Bloomberg, στους «FT», ακόμη και στους «New York Times». Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό που πρόσεξα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι θα είναι το μοναδικό Υπουργικό Συμβούλιο στην Ευρώπη (για να μην πω στον κόσμο) που οι υπουργοί χειροκροτούν τον Πρωθυπουργό για όσα τους είπε…

■■■

Δεύτερον, στη συνεδρίαση ξεχωρίζεις αμέσως ποιοι είναι οι… επιμελείς υπουργοί και ποιοι όχι. Είναι πολλών κατηγοριών. Αυτοί που τον κοιτάζουν στα μάτια με αυξημένη προσοχή (όπως, για παράδειγμα, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου), οι άλλοι που κρατούν σημειώσεις (Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου κ.ά.) για να ξέρουν στο τέλος και γιατί χειροκροτούν, και ορισμένοι που κοιτούν το κινητό τους.

■■■

Τρίτον, ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην ανάφερε το παραμικρό για το δάνειο Πολάκη (καλώντας τους υπουργούς του να μην ασχοληθούν με τέτοιου είδους κουτσομπολιά), αλλά δεν παρέλειψε να επιτεθεί εμμέσως πλην σαφώς στον Γιάννη Στουρνάρα αποκαλώντας τον… Κασσάνδρα, επειδή ζήτησε πιστοληπτική γραμμή μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, λέγοντας μάλιστα ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε θα είχαμε τέταρτο μνημόνιο.

■■■

Τέταρτον, δεν ξέχασε το προσφιλές του θέμα, δηλαδή τις επιθέσεις προς τα ΜΜΕ που, όπως είπε, δεν δημοσιεύουν «καλές ειδήσεις» (του τύπου τη χορήγηση μερισμάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επιδότηση ενοικίου) και ότι ασχολούνται μόνον με δευτερεύουσες παραπολιτικές ειδήσεις (όπως, για παράδειγμα, το δάνειο του Πολάκη). Οταν το έλεγε αυτό, έκανε μια απότομη κίνηση και έκλεισε το μικρόφωνό του. Οταν το άνοιξε επιτέθηκε και πάλι σε ορισμένα ΜΜΕ χαρακτηρίζοντάς τα «κρατικοδίαιτα» επειδή, όπως είπε, δεν έχουν ξοφλήσει τα θαλασσοδάνεια που πήραν.

■■■

Πέμπτον, έκανε λόγο για δημοσκοπήσεις που δεν πιάνουν τον παλμό του κόσμου, λέγοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο (και θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως προέβλεψε) ενώ την ίδια ώρα δινόταν στη δημοσιότητα μια δημοσκόπηση της Public Issue που έδινε προβάδισμα 14,5% στη ΝΔ.

Τα total black και το τζιν με τσάκιση

Πάμε τώρα στις ειδησούλες που δεν γράφουν τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στον κ. Τσίπρα. Μου λένε ότι δεν έγινε αισθητό το πέρασμα του Παύλου Πολάκη στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Αφήστε που όταν τον εντόπισαν τελικά στην αίθουσα μερικοί κακεντρεχείς είπαν ότι ήρθε πολύ νωρίτερα για να μην τον τραβήξουν οι κάμερες. Στα κατάμαυρα ήταν ντυμένες (ωσάν να ήταν συνεννοημένες μεταξύ τους) οι Σία Αναγνωστοπούλου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (που το total black ντύσιμό της έσπαγε με ένα καφέ σακάκι) και Εφη Αχτσιόγλου. Τη διαφορά στο dress code του Υπουργικού Συμβουλίου έκανε ο Δ. Παπαγγελόπουλος: φορούσε τζιν παντελόνι (με… τσάκιση), σακάκι και γραβάτα, ξεχώριζε. Ο Κώστας Μπάρκας (από τους πλέον χειροκροτητές του Αλέξη Τσίπρα) θα πρέπει να έραψε καινούργιο κοστούμι για το πρώτο του Υπουργικό Συμβούλιο. Και τούτο γιατί, όπως μου είπαν, φορούσε ένα ανοιχτό γκρι, μαύρη γραβάτα, καινούργιο παπούτσι και είχε την πιο σικ εμφάνιση. Κάθισε δίπλα στον κ. Μοραΐτη που παρακολουθούσε με προσοχή τον Πρωθυπουργό.

Λέγε με Μαρέβα

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξεραν πώς να την προσφωνήσουν. Ορισμένες  κυρία Γκραμπόφσκι, άλλες κυρία Μητσοτάκη, ενώ ελάχιστες ήταν αυτές που την αποκαλούσαν Μαρέβα. Η ίδια στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας προέτρεπε τους πάντες να την αποκαλούν σκέτο Μαρέβα, νιώθει είπε πιο οικεία όταν την αποκαλούν έτσι. Μία κυρία όμως από τη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων δεν ήθελε, για λόγους σεβασμού, όπως δήλωσε, να τη φωνάζει «Μαρέβα» και της το είπε: «Εγώ, ως κυρία Μητσοτάκη σας γνωρίζω, συνεπώς κυρία Μητσοτάκη θα σας φωνάζω, ούτε Μαρέβα ούτε Γκραμπόφσκι». Να σημειώσω ότι το «Μαρέβα» δεν είναι κάποιο σλαβικό ή ανατολικοευρωπαϊκό όνομα, αλλά καθαρά ελληνικό (όπως καμαρώνει να λέει η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη) και προέρχεται από το Μαρία-Εύα. Ετσι τη βάφτισαν, όπως λέει.

Το… ομορφότερο κόμμα

Η Μαρέβα έφθασε με ένα μπεζ Volvo στη Λάρισα, πήγε αμέσως στην εκδήλωση όπου ήταν και το κεντρικό πρόσωπο απευθύνοντας χαιρετισμό. Τι έλεγε σε αυτόν τον χαιρετισμό; Οτι προτεραιότητα της ΝΔ είναι η μέση οικογένεια. Μπορεί η εκδήλωση να διήρκεσε μία ώρα, αλλά η Μαρέβα έκανε άλλη μία ώρα για να βγάζει selfies με γαλάζια στελέχη. Και κάτι ακόμα, παρούσες ήταν οι περισσότερες γυναίκες βουλευτές της ΝΔ (πλην Ντόρας, Ολγας και Νίκης), κάτι που χαροποίησε τον γαλάζιο βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα που αναφώνησε: «Δεν είμαστε μόνον το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα, αλλά και το… ομορφότερο». Και έδειξε τη Μαρέβα, την Ελενα Ράπτη, την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, την Κατερίνα Μάρκου, την Αννα Καραμανλή, τη Φωτεινή Αραμπατζή και βεβαίως την υποψήφια δήμαρχο Λάρισας με τη στήριξη της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου.

Το μονόπρακτο της ΕΡΤ

Το τι έγινε στο Διαδίκτυο μετά τη συνέντευξη Πολάκη στους δημοσιογράφους Ακριβοπούλου, Καψώχα και Παπαχλιμίντζο δεν λέγεται. Ο υπουργός μιλούσε ασταμάτητα επί 55 λεπτά χωρίς να μπορεί να τον διακόψει κανείς, μιας και το γενικό πρόσταγμα ήταν «αφήστε τον να πει ό,τι θέλει». Βέβαια, αυτό δεν ήταν συνέντευξη αλλά, όπως είπε κάποιος μέσα στο Ραδιομέγαρο, «ήταν μονόπρακτο με τον Πολάκη να κάνει μονόλογο». Στο Διαδίκτυο μάλιστα κάποιοι έγραψαν (και σας τα μεταφέρω αυτούσια) πολλά πετυχημένα για τους δημοσιογράφους που… απουσίαζαν. «Σκουντήστε τους μήπως κοιμούνται. Είναι… κέρινα ομοιώματα. Τους πήρε τη λαλιά ο Παυλάρας» κι άλλα τέτοια.