Να μην δίνουν σημασία στο «παραπολιτικό κουτσομπολιό» αλλά να ασχοληθούν με τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, προέτρεψε τους υπουργούς της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας  αναφερόμενος εμμέσως στο σάλο που έχει ξεσπάσει με το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο,  καλωσόρισε τα νέα μέλη της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους στην μεγάλη προσπάθεια που έχει εκκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για να γίνουν τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης έξω από την επιτροπεία και τα δεσμά του Μνημονίου.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα ενώνονται δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς αλλά προέρχονται από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της λαϊκής κεντροδεξιάς ακόμη και του προοδευτικού κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Αναφερθείς στην πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις όλων των προβλέψεων της καταστροφής και αποτυχίας: δημοσιονομικός κόφτης, αποτυχία ολοκλήρωσης αξιολογήσεων και τρίτου προγράμματος, 4ο μνημόνιο, περικοπή των συντάξεων, αποκλεισμός από τις αγορές. «Αποδείχτηκαν τελικά απλώς και μόνο διακαείς πόθοι αντιπολιτευτικοί που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα της εξόδου από τα μνημόνια και από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια στο δρόμο της ανάκαμψης και αποτελεί πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή ειδησεογραφία».

 Στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα που υλοποιεί το κυβερνών κόμμα , όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες και η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «μένει να υλοποιηθεί το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σήμερα όμως, ανέφερε ο πρωθυπουργός,  έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. «Να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια συνολική οριζόντια πολιτική για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας.Και η πολιτική αυτή κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες:Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.Ενώ επίσης πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος».

Δείτε live το υπουργικό Συμβούλιο

Εισήγηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Εισήγηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019