Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) είχε άστοχες επιλογές στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά. Επιλογές που στοίχισαν εκατομμύρια. Και ποιος δεν θυμάται την πρώτη επιλογή που είχε ως Πρωθυπουργός στο όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη (τον οποίο μάλιστα ονόμαζε ως «big asset» της κυβέρνησής του) ή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία επέλεξε για Πρόεδρο της Βουλής, αφού δεν θέλησε να την κάνει υπουργό Δικαιοσύνης. Και πολλές άλλες επιλογές του Πρωθυπουργού σε πρόσωπα αλλά και σε ενέργειες, όπως ήταν το περιβόητο δημοψήφισμα, η συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, οι καβγάδες και οι απειλές που αλληλοεκτόξευσαν υπουργοί του όπως οι Καμμένος και Κοτζιάς (με θεατή το Μαξίμου), η στήριξη στο Μαδούρο, οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι διορισμοί υπουργών με… επιδόματα και πολλά άλλα. Παρά ταύτα, παρότι αναγνωρίζει ότι έκανε άστοχες επιλογές (αλλά ποτέ δεν απολογήθηκε για αυτές) συνεχίζει να κάνει και άλλες. Οπως και τώρα με τον Παύλο Πολάκη και την τηλεφωνική καταγραφή που έκανε στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα (άσχετα εάν ο κ. Πολάκης διαψεύδει ότι τον μαγνητοφώνησε) που το Μαξίμου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήραν συγκεκριμένη θέση, αλλά ζήτησαν και από τις δύο πλευρές να σέβονται την ανεξαρτησία της ΤτΕ και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας. Για την ταμπακιέρα όμως (δηλαδή για τη παράνομη μαγνητοφώνηση της συνομιλίας) ούτε λόγος.

■■■

Καλά, θα πείτε, δεν έχουν επιπτώσεις όλες αυτές οι άστοχες επιλογές του κ. Τσίπρα; Βεβαίως, γιατί τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει την πολιτική (εάν εξαιρέσει κανείς τη ρύθμιση – έτσι όπως έγινε – των «κόκκινων» δανείων). Ασχολείται με μικροπολιτικά θέματα, τα οποία πιστεύει ότι φέρνουν ψήφους, όπως οι διορισμοί στο Δημόσιο, τα σκάνδαλα, τα επιδόματα και οι απόπειρες διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς. Για κυβερνησιμότητα ούτε λόγος.

Ασφαιρο τελεσίγραφο

Αυτή η τριήμερη διορία (ή τελεσίγραφο για πολλούς) που έδωσε ο Παύλος Πολάκης στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να ελέγξει και άλλα δάνεια, διαφορετικά θα πάει να τον συναντήσει από κοντά, δεν ισχύει. Εκτός εάν ο κ. Πολάκης πάρει την Πέμπτη (που λήγει το τελεσίγραφο) το αεροπλάνο και πετάξει έως τη Φρανκφούρτη, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (γιατί εκεί βρίσκεται από την Τρίτη το πρωί ο κ. Στουρνάρας, μαζί με τον κ. Ντράγκι). Αμ το άλλο που λέει ότι θα τον συναντήσει στο γραφείο του, μάλλον άστοχο μου φαίνεται. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη αρχή και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι μπορεί κάποιος να δηλώσει στη φρουρά της Τράπεζας «αναπληρωτής υπουργός Υγείας» και να του δώσουν το «OΚ» να συναντηθεί με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ολοι δικοί μου είναι…

Και μερικές άλλες λεπτομέρειες. Ο κ. Πολάκης βρήκε το προσωπικό κινητό τηλέφωνο του κ. Στουρνάρα και σε αυτό τηλεφώνησε. Αλλωστε, όπως έμαθα, το κινητό τηλέφωνο του κεντρικού τραπεζίτη δεν είναι απόρρητο και δεν είναι δύσκολο σε ένα μέλος της κυβέρνησης να το πληροφορηθεί. Την ώρα του τηλεφωνήματος ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν στο γραφείο του στην ΤτΕ και όταν άκουσε τον κ. Πολάκη να του λέει ότι καταγράφει τη συνομιλία τους ο κ. Στουρνάρας απάντησε με βρετανικό χιούμορ: «Εμείς δεν συνηθίζουμε να καταγράφουμε τους συνομιλητές μας». Εκείνο όμως που έκανε τον κ. Στουρνάρα να γελάσει (ακόμα γελάει) είναι όταν ο κ. Πολάκης του χρέωσε ως… «δικό του» τον κ. Πανταλάκη της Attica Bank. «Ολοι δικοί μου είναι…» ήταν η απάντηση του κεντρικού τραπεζίτη.

■■■

Ο κ. Στουρνάρας ωστόσο εμφανίζεται οργισμένος και κάνει λόγο για «βάναυση θεσμική εκτροπή από Πολάκη». Καλεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να «διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος». Και κάτι ακόμα. Εάν ακούσετε κάποια δήλωση στήριξης του κ. Ντράγκι προς τον κεντρικό τραπεζίτη μην εκπλαγείτε.

Φίλια πυρά

«Πυρά» στον Παύλο Πολάκη για την ηχογράφηση της συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο βουλευτής Νίκος Φίλης. «Δεν ξέρω πώς έγινε, να ερευνηθεί. Δεν είναι στον δικό μου χαρακτήρα να ηχογραφώ κανέναν» είπε.

Οι θρησκευόμενοι του Τσίπρα

Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός δεν λογάριασε καλά όταν είδε τους δύο υφυπουργούς του (τα «ορφανά του Ακη και του ΓΑΠ», όπως τους αποκαλούν στο ΚΙΝΑΛ) να κάνουν τον σταυρό τους κατά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό, να δηλώσει πως έβαλε στην κυβέρνηση και θρησκευόμενους. Γιατί εδώ και χρόνια ο κ. Τσίπρας τοποθετηθεί θρησκευόμενους υπουργούς, αλλά μάλλον δεν πρόσεξε πως έκαναν και αυτοί τον σταυρό τους κατά την ορκωμοσία τους. Ιδού λοιπόν οι θρησκευόμενοι: Ολοι των ΑΝΕΛ, με τον τότε συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο να πηγαίνει τακτικά στο Αγιον Ορος και να έχει σχέση με παλαιοημερολογίτες, ενώ είχε απειλήσει να ρίξει και την κυβέρνηση (τότε μπορούσε) για τα Θρησκευτικά. Εν συνεχεία όρκισε τον πασοκογενή Μάρκο Μπόλαρη, τον Συριζαίο Γιάννη Αμανατίδη, τον Τέρενς Κουίκ, την Ελενα Κουντουρά, τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη και πολλούς άλλους. Αλλωστε τελευταίως, τώρα που οι εκλογές πλησιάζουν, οι Συριζαίοι έρχονται πιο κοντά στην Εκκλησία. Ο κ. Τσίπρας για παράδειγμα, και σταυρό ασπάστηκε και κεράκι άναψε στη Σχολή της Χάλκης.