Ηταν ο ανασχηματισμός ένα νέο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά; Αυτό το ερώτημα απαντάται εύκολα σήμερα ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι μόνον οι επικριτικές για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα (φωτογραφία) ειρωνείες των Κυρίτση («αναβάθμιση σε ΠαΣοΚ ΒΒ+») και Κουρουμπλή (που χαρακτήρισε έναν νέο υφυπουργό ως πολιτικό απατεώνα και ως «παιδί του Ακη» ο οποίος «κάρφωσε» τον Γιώργο Παπανδρέου στη Φώφη), είναι και το σχέδιο βάσει του οποίου κινήθηκε ο Τσίπρας ώστε να διεμβολίσει (τρόπος του λέγειν) το ΚΙΝΑΛ.

nnn

Με τις επιλογές του ο κ. Τσίπρας (δηλαδή να προτιμήσει στελέχη χωρίς κανένα πολιτικό εκτόπισμα στον δημόσιο βίο της χώρας από το ΚΙΝΑΛ) είναι (όπως μου λένε οι σκληροί της Κουμουνδούρου) ωσάν να περιφρονεί το ίδιο του το κόμμα, τη στιγμή που διαθέτει στελέχη που μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Και δίνουν ως παράδειγμα τον Νίκο Φίλη. Εκτός εάν θεωρεί τα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ αναποτελεσματικά. Και κάτι ακόμη. Μου λένε ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε εάν δεν πετύχει ο ανασχηματισμός να επιρριφθούν αλλού (εκτός Τσίπρα) οι ευθύνες. Για παράδειγμα, τουλάχιστον δύο (πασοκογενή) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ξεκάθαρα ότι ο κ. Σπίρτζης ήταν αυτός που εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό την υπουργοποίηση του κ. Μωραΐτη.

Ο Στουρνάρας, ο Πολάκης και η Attica (SYRIZA) Bank

Δείτε πώς τα φέρνει η (πολιτική) ζωή. Εως τώρα ο Παύλος Πολάκης ήταν ορκισμένος εχθρός του Γιάννη Στουρνάρα. Τώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών της ΤτΕ να ελέγξει τη νομιμότητα του καταναλωτικού δανείου 100.000 ευρώ που έλαβε από την Attica Bank ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Αλλά αν υπάρχουν και άλλα δάνεια που ελήφθησαν με τον ίδιο τρόπο και ποιους αφορούν. Συγκεκριμένα, η αρμόδια Διεύθυνση της ΤτΕ θα εξετάσει εάν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να λάβει το δάνειο αυτό ο κ. Πολάκης, ποιος και πώς το ενέκρινε και τι είδους δάνειο είναι αυτό, αφού υπήρξαν πληροφορίες ότι πρόκειται για ένα… «νέο» δάνειο. Εδώ όμως θέλω να σημειώσω και τούτο…

nnn

Η Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών είχε αναλάβει, όπως ενθυμείσθε, να εξετάσει τι ακριβώς έγινε με τον καβγά (έπαιξαν κανονικά ξύλο) ανάμεσα στα δύο στελέχη της ηγεσίας της Attica Bank, δηλαδή του Θ. Πανταλάκη και του Π. Ρουμελιώτη. Συμπέρασμα δεν έχει βγει ακόμη αν και πέρασε καιρός, και ο κ. Ρουμελιώτης εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του και πιθανώς να εγκρίνει και δάνεια. Οι δυο τους δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα και η ΤτΕ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να ορίσει αντικαταστάτη του κ. Ρουμελιώτη, κάτι που δεν έγινε. Μου λένε ότι εξαντλείται η υπομονή της και σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ορίσει αντικαταστάτη εντός της εβδομάδας τότε θα υποδείξει η ΤτΕ τον αντικαταστάτη του κ. Ρουμελιώτη.

Πώς θα βγει στο μπαλκόνι;

Για πολλούς η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια ήταν στη γραμμή Φλαμπουράρη. Οτι δηλαδή πέρασε η άποψη του υπουργού Επικρατείας για μια ρύθμιση προεκλογικού χαρακτήρα. «Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με χιλιάδες σπίτια στον αέρα» ήταν η άποψη του στενού πυρήνα του υπουργού. Ομως, όπως μου λένε οι πληροφοριοδότες μου στην κυβέρνηση, στο Μαξίμου δεν ήταν όλοι και τόσο χαρούμενοι με τον… κυρ-Αλέκο. «Αν δεν έμπαινε στη μέση ο Αλέξης Τσίπρας με τον… κόφτη, ακόμη θα μιλούσε ο Φλαμπουράρης με τους τραπεζίτες και θα τσακωνόταν με τον Γιάννη Δραγασάκη» λένε. Ισως πάλι αυτά να τα λένε προκειμένου να φτιαχτεί από την αρχή το φιλολαϊκό προφίλ του Πρωθυπουργού: «Πώς θα βγει στο μπαλκόνι να μιλήσει για τη «λαϊκή κατοικία» αν δεν εμφανιζόταν ο ίδιος ότι έκοψε τον γόρδιο δεσμό;» λένε στελέχη κοντά στον Τσίπρα.

Η Λούκα, ο Γιώργος και ο Μπούλμαν

Θα απουσιάσει το Κίνημα Αλλαγής από την εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση των κοινωνικών πολιτικών που οφείλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια εκδήλωση πιο γνωστή ως «εκδήλωση της Λούκας Κατσέλη». Η κυρία Κατσέλη δεν το βάζει κάτω και παρότι ο κ. Τσίπρας την ξεγέλασε πολλές φορές (μη διορίζοντάς την πουθενά), κατάφερε να εξασφαλίσει στην εκδήλωση την παρουσία του Πρωθυπουργού καθώς και του προέδρου της ομάδας Ευρωσοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ακουγόταν και το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση της Κατσέλη, που εάν παραστεί θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Και εξηγούμαι…

nnn

Και τούτο γιατί το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη για τους Τσίπρα (μετά τις μεταγραφές που έκανε με Μωραΐτη και Τόλκα) αλλά και Μπούλμαν είναι βαρύ. Σημειώνω ότι η Λούκα έφαγε πόρτα για την εκδήλωση από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή, ενώ πραγματικά δυσκολεύομαι να μεταδώσω χαρακτηρισμούς που ακούγονται στο ΠαΣοΚ για τον κ. Μπούλμαν επειδή εμπίπτουν στον νόμο περί Τύπου.

Κοτζιάς μηνύει Καμμένο

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία  του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά του Πάνου Καμμένου. Τον κατηγορεί ως φυσικό και ηθικό αυτουργό για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση, απειλή, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε απειλή, διασπορά ψευδών ειδήσεων και κατά πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης.