Με «Το Βήμα της Κυριακής», Αριστοτέλης: «Περί ψυχής», Harper’s Bazaar, Autohub & BHMAgazino

Το αξεπέραστο έργο του οικουμενικού φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αριστοτέλης.

Το αξεπέραστο έργο του οικουμενικού φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αριστοτέλης, ο πανεπιστήμων φιλόσοφος

Ο τίτλος του πανεπιστήμονα φιλοσόφου είναι χαρακτηριστικός της πολυπραγμοσύνης του Αριστοτέλη, ο οποίος ασχολήθηκε στα έργα του με πολλά και ποικίλα θέματα: θέματα λογικής (Κατηγορίαι, Περί ερμηνείας, Αναλυτικά πρότερα κ.ά.), θέματα της φύσης και του κόσμου (Φυσικά, Μετεωρολογικά, Περί ζώων γενέσεως, Περί ψυχής κ.ά.), θέματα μεταφυσικής (Μετά τα φυσικά), θέματα ηθικής (Ηθικά Νικομάχεια κ.ά.), θέματα πολιτικής φιλοσοφίας (Πολιτικά, Αθηναίων Πολιτεία κ.ά.), θέματα ρητορικής και ποίησης (Ρητορική, Ποιητική).

Αυτή την εβδομάδα,

Περί ψυχής

Γραμμένη πιθανότητα στα χρόνια της δεύτερης παραμονής του Αριστοτέλη στην Αθήνα, η Περί ψυχής πραγματεία (που κυκλοφορεί από το «Βήμα» σε μετάφραση, σχόλια και εισαγωγή Ι. Σ. Χριστοδούλου) εξετάζει την ψυχή από τη σκοπιά του φυσικού φιλοσόφου. Επηρεασμένος από τις προηγούμενες βιολογικές του έρευνες, ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι σώμα και ψυχή συνιστούν μία πολυσυλλεκτική ενότητα. Στο έργο παραθέτει τις προηγούμενες απόψεις, ορίζει την ψυχή και εξετάζει τις ικανότητές της, τη θρεπτική ικανότητα, την ικανότητα της αίσθησης και τις πέντε αισθήσεις χωριστά, τη διανοητική ικανότητα και την ικανότητα της επιθυμίας καταλήγοντας στην ιεράρχηση και στη σύνθεσή τους. Για τον Αριστοτέλη, η ψυχή είναι η πρώτη εντελέχεια (αριστοτελικός όρος που δηλώνει τη μετάβαση της ύλης από την αδρανή στην ενεργό κατάσταση λαμβάνοντας κάποια μορφή) ενός φυσικού οργανικού σώματος που έχει τη δυνατότητα της ζωής και επίσης έχει μέσα του την αρχή της κίνησης και της στάσης. «Ψυχή είναι μία υπόσταση με την έννοια της μορφής και αυτό σημαίνει πως η ψυχή είναι αυτό που ένα συγκεκριμένο σώμα ήταν να είναι».

Μαζί,

Harper’s Bazaar

Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο καταγράφει τα 10 κομμάτια-κλειδιά της άνοιξης.

H Carine Roitfeld ντύνει τα κορυφαία top models με τις καλύτερες δημιουργίες της σεζόν.

Eντονα prints μαγνητίζουν το βλέμμα.

Οι νέες τάσεις στο μακιγιάζ υμνούν την κλασική ομορφιά.

 

Autohub

Το πληρέστερο ένθετο για το αυτοκίνητο 

Και

ΒHMAgazino.

Και στην απλή έκδοση των €2.

Πολιτισμός
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk