Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Βενεζουέλα προσγειώθηκε το Σάββατο στην κολομβιανή συνοριακή πόλη Κούκουτα, όπου αποθηκεύονται τρόφιμα και φάρμακα εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πώς και πού θα διανεμηθεί η βοήθεια.

Η αποστολή αυτή αποτελεί τη δεύτερη μεγάλης κλίμακας αμερικανική και διεθνή βοήθεια για τους πολίτες της Βενεζουέλας, πολλοί από τους οποίους έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η ενίσχυση καταφθάνει κατόπιν αιτήματος του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός προσωρινός πρόεδρος τον περασμένο μήνα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η βοήθεια θα εισέλθει στη Βενεζουέλα στις 23 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ο Μαδούρο, ο οποίος θεωρεί τη βοήθεια ενορχηστρωμένη επίδειξη των ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε κρίση, θα επιτρέψει τη διέλευση των προμηθειών στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο αμερικανός γραμματέας Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν στρατιωτικά αεροσκάφη για να στείλουν βοήθεια στα σύνορα της Βενεζουέλας. «Είναι ένα μήνυμα προς τη Βενεζουέλα ότι υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες τους» δήλωσε ο Σανάν, προσθέτοντας ότι η βοήθεια μεταφέρθηκε από τρία αεροσκάφη C-17.

Μιλώντας στην πρωτεύουσα, το Καράκας, σε υποστηρικτές που είχαν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν, ο Γκουαϊδο δήλωσε ότι θα ανακοινώσει λεπτομέρειες τη Δευτέρα για το πώς σχεδιάζει να λάβει βοήθεια στη χώρα από την Κολομβία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες.

«Θα οργανωθούμε» δήλωσε ο Γκουαϊδό, καλώντας τους στρατιωτικούς να επιτρέψουν τη βοήθεια. «Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στις ένοπλες δυνάμεις είναι ότι έχουν μια εβδομάδα για να κάνουν το σωστό. Θα είστε στο πλευρό της οικογένειάς σας και του λαού σας ή του σφετεριστή που λέει ψέματα;»

Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας αναμένεται ταξιδέψουν στα σύνορα για να διασφαλίσουν την αποστολή βοήθειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό σε συνέντευξη Τύπου στην Κούκουτα, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η βοήθεια που χορηγήθηκε το Σάββατο ανήλθε σε περισσότερους από 200 τόνους, ωστόσο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας ανέφερε ότι δεν είχε μετρήσεις της αποστολής.

Οι προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που προορίζονται για τα παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό, φθάνουν από μια βάση Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Φλόριντα, δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία σε ανακοίνωση. Πρόσθετες πτήσεις βοήθειας θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ ιατρικά είδη και φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για χρήση στα νοσοκομεία θα φτάσουν νωρίς την επόμενη εβδομάδα.