Νέες συγκεντρώσεις των Κίτρινων Γιλέκων σε γαλλικές πόλεις

Ηρεμη ατμόσφαιρα, παρά τα καπνογόνα και τα τραγούδια κατά του γάλλου προέδρου

ΔΙΟ Τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν ήδη κάνει μία διαφορά: έβαλαν για τα καλά στη δημόσια συζήτηση το θέμα της φορολογικής δικαιοσύνης καθώς και εκείνο της αγοραστικής δύναμης

Εκατοντάδες διαδηλωτές του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο Παρίσι, στο πάνω μέρος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στην ανατολική Γαλλία, τρεις μήνες μετά την έναρξη αυτής της κοινωνικής αμφισβήτησης στη χώρα.

Γύρω στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί με ηρεμία στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πλατεία Ετουάλ, στο πάνω μέρος των Ηλυσίων Πεδίων, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συγκέντρωση, η οποία επιτηρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διεξάγεται σε ήρεμη ατμόσφαιρα, παρά τα καπνογόνα και τα τραγούδια κατά του γάλλου προέδρου («Εμανουέλ Μακρόν, θα έρθουμε να σε βρούμε στο σπίτι σου»).

Στο Παρίσι η κινητοποίηση θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς αύριο, Κυριακή, κλείνουν ακριβώς τρεις μήνες από την έναρξή της.

«Στις δύο αυτές ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστούν ανεπίσημες συγκεντρώσεις και πορείες» προειδοποιεί η Αστυνομία του Παρισιού.

Στην ανατολική Γαλλία, τα Κίτρινα Γιλέκα επέστρεψαν στις διασταυρώσεις υποχρεωτικής κυκλικής πορείας. Στο Στρασβούργο, περίπου 110 Κίτρινα Γιλέκα συμμετείχαν στη μοναδική συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Πάντως, η λαϊκή υποστήριξη στην κινητοποίηση μειώνεται. Πρώτη φορά η πλειονότητα των Γάλλων (56%) επιθυμεί να σταματήσει η κινητοποίηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Στο Μπορντό και την Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα και ενδέχεται να ακολουθήσουν πορείες.

Συγκεντρώσεις είναι επίσης προγραμματισμένες για σήμερα και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ιδιαίτερα στη Μασσαλία, τη Λιόν, τη Νάντη και τη Λιλ.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk