Έκκληση για υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία των ευρωπαϊκών εκλογών στις 26 Μαΐου έκαναν Έλληνες ευρωβουλευτές και βουλευτές, φίλοι της Ευρώπης και εθελοντές στη συνάντηση που έγινε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, καθώς η προεκλογική εκστρατεία βαδίζει στην τελική ευθεία, απέχοντας 100 ημέρες από τις ευρωεκλογές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του ΕΚ και συντονιστής της εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές 2019 Κώστας Τσοτσοπλίδης απαρίθμησε τους αστάθμητους παράγοντες αναφέροντας το brexit, τον πρόεδρο Τράμπ, τη Ρωσία, την έξαρση των fake news, ενώ τόνισε ότι αυτή τη φορά οι εκλογές είναι κρίσιμες και επισήμανε δύο δεδομένα: το ένα ανησυχητικό, καθώς μόλις το 62% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές και το άλλο ενθαρρυντικό, καθώς η Ελλάδα είναι πρώτη σε εθελοντές για την εκστρατεία συμμετοχής και στήριξης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. «Αυτή τη φορά ψηφίζω» είναι η μεγάλη εκστρατεία που έχει ξεκινήσει το ΕΚ και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων τις επόμενες 100 ημέρες.

Η αποχή είναι «λάθος επιλογή έως επικίνδυνη», είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, για να προσθέσει ότι στις ευρωεκλογές έρχονται αντιμέτωπες δύο προτάσεις, η μία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων για βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς και η δεύτερη των συντηρητικών, φιλελεύθερων και ακροδεξιών που συμπλέουν για τη διατήρηση των ίδιων πολιτικών και της λιτότητας.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «η υψηλή συμμετοχή αποτελεί την απάντηση» και υπογράμμισε ότι οι μεγάλες οικογένειες των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ήταν εκείνες που στήριξαν το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη γέννησή της και συνεχίζουν να το στηρίζουν, έναντι των ευρωφοβικών-ευρωσκεπτικιστών και αρνητών της ΕΕ- οι οποίοι υπάρχουν και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. «Πρέπει να υποστηρίξουμε το μεγάλο μας σπίτι που είναι η Ευρώπη και παράλληλα την πατρίδα μας» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Πρέπει να ψηφίσουμε για την Ευρώπη που αγαπάμε κι ας μας έχει πληγώσει τα τελευταία χρόνια, επειδή πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να συμμετάσχουμε, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τις αξίες της για δημοκρατία, δικαιοσύνη και ισονομία, ιδιαίτερα απαραίτητο τώρα που ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι.

Το «παρών» έδωσαν επίσης οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης, Εύα Καϊλή, οι πρώην ευρωβουλευτές Μαριέτα Γιαννάκου και Νίκος Χρυσόγελος.