Στους πολιτικούς θα πρέπει κάποιος να πει ότι τα γραπτά μένουν και θα τους κυνηγούν πάντα. Ετσι και για τον άλλοτε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κι από τα «ορφανά» του Γιώργου Παπανδρέου που πλέον έγινε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο θα ανακαλύψει τα όσα έλεγε ο κ. Τόλκας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο το μακρινό 2015 αλλά και το 2017.

Ο ίδιος είχε δεχθεί επιθέσεις από «διαμαρτυρόμενους» και αγανακτισμένους πολίτες.

Το 2015 ο νέος υπουργός, σε ανακοίνωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, κατά όσων υποσχέθηκαν οι βουλευτές ΣΎΡΙΖΑ της Ημαθίας  και τις επιθέσεις που δέχτηκε ο ίδιος ως βουλευτής.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Οι φίλες και φίλοι «δήθεν αντιμνημονιακοί» της Ημαθίας τι θα λένε από σήμερα;

Όσοι μας προπηλάκισαν, μας χλεύασαν, μας λοιδόρησαν, σπίλωσαν ανθρώπους;

Τι έλεγαν οι Βουλευτές και τα στελέχη του Σύριζα Ημαθίας για όσους από εμάς το 2010 κληθήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις; Που όταν λέγαμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη διάσωση της χώρας μας απαντούσαν με ειρωνεία, συνωμοσιολογίες, επιθέσεις, καταλήψεις και μύθους; Δίχασαν, αποπροσανατόλισαν και παραπλάνησαν την κοινωνία.

Πόσο κρίμα για τη χώρα που μας πήρε 5 χρόνια, αλλάξαμε 5 πρωθυπουργούς, κυβέρνησαν 6 κόμματα για να συμφωνήσουν όλοι ότι τελικά δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, με τη χώρα συνεχώς να χρεώνεται.

Και ο δημόσιος λόγος να μένει καθηλωμένος στη διαπραγμάτευση, στα δανεικά, στα προαπαιτούμενα κλπ κλπ».

Το 2017, ως γραμματέας Παιδείας, με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε τα εξής σε ανακοίνωσή του:

Ο τομέας παιδείας του Σύριζα μέσα στο λήθαργο της εξουσίας και της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ θυμήθηκε σε χθεσινή του ανακοίνωση να πιάσει ξανά τα αγαπημένα του θέματα, της εποχής πριν γίνουν οι πιο πιστοί εφαρμοστές των μνημονίων.

Ταυτίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στα θέματα Παιδείας και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την καταστροφική πολιτική τους στην εκπαίδευση που τόσες φορές έχουμε καταδείξει.  Το ΠΑΣΟΚ είναι ταυτισμένο μόνο με τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στην εκπαίδευση.

Σύντροφοι της «πρώτης φοράς αριστερά», η επικαιρότητα, οι επιλογές σας και η ανικανότητα σας σας πνίγει. Απολογηθείτε για όλα τα ψεύδη σας και μη διαστρεβλώνετε τις θέσεις μας.

Μην κάνετε λοιπόν συνδικαλισμό με το ΠΑΣΟΚ ειδικά στο χώρο της παιδείας και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του κου Γαβρόγλου με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – την μόνη Πρόεδρο που δέχτηκε να τον συναντήσει.

Εσείς φτωχοποιείτε και διαλύετε το δημόσιο σχολείο κι έτσι δεν θα  μορφώνεται κανείς παρά μόνο όσοι έχουν δυνατότητα.

Η ΝΔ περιγράφει ένα σχολείο των ανισοτήτων που στηρίζει μόνο όσους έχουν τα οικονομικά μέσα και αφήνει στο περιθώριο όσους δεν τα έχουν.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγείτε στον ίδιο αποτέλεσμα. Στις αγκαλιές της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, φέραμε και αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που δίνει ευκαιρίες και λειτουργεί αναδιανεμητικά υπέρ των πολλών και των ασθενέστερων. Αυτή είναι η διαφορά της σοσιαλδημοκρατίας και σας τρομάζει η ενδυνάμωση της

Κατάργησαν την αξιοκρατία

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο τότε Γραμματέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην Βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας για τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αντισυνταγματικές πολιτικές του Συριζα στην Εκπαίδευση, αναφέρει τα εξής:

Με την απόφαση του ΣτΕ, που ακυρώνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις αποφάσεις για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Διευθυντών Εκπαίδευσης, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Όσα έχουμε τονίσει  για τον κομματικό έλεγχο της Διοίκησης της Εκπαίδευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον επιβεβαιώνονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης κρίνεται αντισυνταγματικός νόμος για τις επιλογές στελεχών. Κατήργησαν κάθε έννοιας αξιοκρατίας. Διέλυσαν το Νόμο 3848/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ λόγω εκδικητικότητας και ιδεοληψιών. Αποδεικνύεται ότι δεν διστάζουν να θυσιάσουν τίποτα μπροστά στην επιβολή μιας κομματοκρατίας.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας άμεσα να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να φέρει νέο νόμο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στην αξιοκρατία, στην αντικειμενικότητα, στις σύγχρονες ανάγκες διοίκησης της εκπαίδευσης και θα στηρίζεται στην ολοκληρωμένη αντίληψη του προϋπάρχοντος νόμου με τις απαραίτητες βελτιώσεις, όπου αυτές χρειάζονται.

Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στα μνημονιακά χρόνια είχε πει ο κ. Τόλκας:  «Υπήρχαν φυσικά και τις πληρώσαμε τόσο συλλογικά όσο και προσωπικά. Αλλά εγώ θα σας ρωτήσω κάτι ακόμη. Ποιες είναι οι ευθύνες όλων των επόμενων, δηλαδή ΝΔ και Σύριζα, οι οποίοι ενώ ήξεραν πολύ καλύτερα πλέον την κατάσταση στη χώρα, με τα πλήρη και αληθινά μεγέθη, όλοι έταζαν ότι θα τα κάνουν καλύτερα τα πράγματα, θα μας απαλλάξουν από τα δυσβάσταχτα μέτρα και τελικά κάθε επόμενος που έρχεται λαμβάνει βαρύτερα μέτρα εις βάρος όλων και ψηφίζει χειρότερα μνημόνια».