Οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο συμφώνησαν σε ένα μεγάλο πακέτο δαπανών, το οποίο θα τερματίσει την πολύμηνη διαμάχη που προκλήθηκε από την επιμονή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την κατασκευή του συνοριακού τείχους, αφήνοντας στην άκρη μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα που δίχασαν τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, σύμφωνα με το «Politico».

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας αναμενόταν το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα Ουάσινγκτον), ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του 1/4 των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να αποφευχθεί ένα δεύτερο shutdown από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.

Οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε οι ψηφοφορίες στις ολομέλειες των δύο νομοθετικών σωμάτων να διεξαχθούν ταχύτατα, σήμερα Πέμπτη, καθώς τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, από το προηγούμενο προσωρινό πακέτο χρηματοδότησης.

Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία, σύμφωνα με πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει δηλώσει δημόσια αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ενώ χθες άφησε να εννοηθεί πως ο ίδιος συγκλίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους Ρεπουμπλικάνους για τις προσπάθειες που έκαναν αναφορικά με την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Δεν θέλω να δω ένα shutdown. Η διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα είναι ένα τρομερό πράγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

«Νομίζω ότι μια σειρά από σημαντικά σημεία επισημάνθηκαν [στο τελευταίο shutdown], αλλά δεν θέλω να δω μια άλλη διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ενημέρωσαν χθες τα μέλη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για το πλαίσιο και τους όρους της συμφωνίας.

Η συμφωνία αυτή διαφαίνεται να έχει ευρεία υποστήριξη, παρά τις διαμάχες που προκαλεί μεταξύ των μελών του Κογκρέσου που διακρίνονται για δεξιές και αριστερές τοποθετήσεις.

«Πρέπει να έχουμε μια πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων» προέβλεψε ο Ρεπουμπλικάνος Μπιλ Φλόρες, που εκλέγεται στο Τέξας και είναι ο πρώην πρόεδρος της συντηρητικής επιτροπής (Republican Study Committee). «Μπορεί να είναι ακόμη περισσότεροι. Ωστόσο, η προσέγγιση είναι καθαρά εννοιολογική, καθώς δεν έχουμε να εξετάσουμε κάτι» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προς την ίδια κατεύθυνση για την πορεία των εξελίξεων συγκλίνουν και οι απόψεις που εκφράζουν οι Δημοκρατικοί.

«Με δεδομένες τις συνομιλίες που είχαμε σήμερα [χθες] η συντριπτική πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια αύριο [σήμερα]» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα μέχρι τις 18:30 το απόγευμα, μετά την επιστροφή των μελών της από την κηδεία του Ρεπουμπλικάνου Γουόλτερ Τζόουνς από τη Βόρεια Καρολίνα.

Η συμφωνία για το νομοσχέδιο επιτεύχθηκε ύστερα από δύο ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, κι ενώ το Σαββατοκύριακο είχε γνωστοποιηθεί ότι η διαπραγματευτική προσπάθεια είχε περιέλθει σε αδιέξοδο.

Η Γερουσία μπορεί να αποφασίσει και να ψηφίσει νωρίτερα το νομοσχέδιο, καθώς τόσο ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Μιτς Μακόνελ, όσο και ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Οι διαπραγματευτές συνάντησαν δυσκολίες σε ζητήματα όπως η παράταση εφαρμογής του νομοσχεδίου κατά της βίας των γυναικών (VAWA), αλλά και η καταβολή των αναδρομικών αποδοχών στους υπαλλήλους των ομοσπονδιακών υπηρεσιακών που έμειναν απλήρωτοι από το shutdown διάρκειας 35 ημερών.

Εναλλακτικά, οι δικομματικοί διαπραγματευτές από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τη σύμφωνη γνώμη των αντίστοιχων ηγεσιών, αποφάσισαν να εξαιρέσουν τα ζητήματα αυτά από το πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις δαπάνες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Έτσι, η εφαρμογή του πλαισίου νομοθεσίας κατά της βίας των γυναικών θα εκπνεύσει, ενώ οι πληρωμές των ομοσπονδιακών υπαλλήλων που έμειναν απλήρωτοι κατά το προηγούμενο shutdown θα μείνουν σε εκκρεμότητα.

Για το ζήτημα συνέχισης της εφαρμογής της VAWA ο Μακόνελ ισχυρίστηκε ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ήταν «αντίθετη σε μια μετριοπαθή παράταση της εφαρμογής της» και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο αυτό εκπνέει την Παρασκευή. Οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν πως πρέπει να ακολουθήσουμε μια καθορισμένη διαδικασία για την παράταση της εφαρμογής αυτής της σημαντικής νομοθεσίας, μέχρι να λήξει το οικονομικό έτος που διανύουμε, σε περίπου επτά μήνες».

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, αντέταξαν ότι ο Μακόνελ και ο Λευκός Οίκος είναι αντίθετοι στην πληρωμή των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, που είναι ένα μεγάλο θέμα για τους Δημοκρατικούς.

Ωστόσο, το πιο μεγάλο ερωτηματικό εντοπίζεται στο αν ο πρόεδρος Τραμπ θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο μέσω της υπογραφής του.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μπαράζ ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για τη στάση που θα κρατήσει ο αμερικανός πρόεδρος. Οι ίδιοι απάντησαν ότι ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα το υπογράψει, καλύπτοντας μερικούς Ρεπουμπλικάνους που εμφανίστηκαν να είναι σκεπτικοί για το ίδιο νομοθετικό πακέτο.

Το νομοσχέδιο αυτό βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από συντηρητικούς σχολιαστές.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι, πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων στη Γερουσία, δήλωσε χθες το βράδυ ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ, περιγράφοντας τη συμφωνία ως «μια προκαταβολή» για το συνοριακό τείχος.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο, και ο ίδιος είχε καλή διάθεση. Πρόκειται για την αρχή μιας πολυετούς προσπάθειας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σέλμπι στο Twitter.

Μεταξύ των προοδευτικών Δημοκρατικών επικρατούσε εκνευρισμός κατά τη χθεσινή ημέρα για τη διάθεση κονδυλίου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή φυσικού εμποδίου στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, στις σκέψεις των Δημοκρατικών επικρατούσε το ενδεχόμενο ενός νέου shutdown, για το οποίο θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ως υπεύθυνοι.

Η Δημοκρατική Πραμίλα Τζαγιαπάλ, που ηγείται της προοδευτικής ομάδας στο Κογκρέσο (Congressional Progressive Caucus), όρθωσε το ανάστημά της σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τη συμφωνία συνοριακής ασφάλειας και ειδικότερα για το συμβιβασμό που έγινε στον αριθμό των κρεβατιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Ωστόσο, η ίδια εκφράστηκε θετικά για τις προσπάθειες του κόμματός της αναφορικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας αποφυγής ενός δεύτερου δραματικού shutdown.

Από την άλλη μεριά, μεταξύ των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα ψηφίσει ο μεγάλος αριθμός των νεοεισερχομένων προοδευτικών, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ.

Οι ίδιοι είχαν ζητήσει από τους διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Κόμματος τη μείωση της χρηματοδότησης για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και την κατάργηση των δαπανών για όλες τις συνοριακές και τελωνειακές υπηρεσίες (ICE).

Κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση έγινε και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για την ανάλυση των λεπτομερειών αναφορικά με τη συνοριακή ασφάλεια.

«Δεν βλέπω κάτι που θα με εμποδίσει να το ψηφίσω. Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια χρονική παράταση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή ένα shutdown. Είναι καλύτερο από το τίποτα» δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Γουόμακ, Ρεπουμπλικάνος από το Αρκάνσας.