Το κόστος του Brexit στη βρετανική οικονομία υπολογίζεται στα 40 δισ. λίρες το χρόνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως γράφει ο Guardian, σε σημερινό του άρθρο.

«Ένα καταστροφικό σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να επιβάλει έκτακτη περικοπή των επιτοκίων» αναφέρει επίσης το άρθρο.

Ο Γκέρτιαν Βλίγκε, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, δήλωσε ότι από το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016 η οικονομία έχει χάσει περίπου το 2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου δεν θα υπήρχαν σημαντικά εγχώρια οικονομικά γεγονότα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος του Brexit υπολογίζεται στις 40 δισ. λίρες τον χρόνο, ή περίπου 800 εκατ. λίρες τη βδομάδα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι επενδύσεις στη Βρετανία έχουν εκμηδενιστεί, σημειώνοντας μια πτώση του 3,7% το 2018, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7 έχουν παρουσιάσει μια ετήσια αύξηση του 6%.

«Είναι πολύ αφύσικο να μειώνονται τόσο πολύ οι επενδύσεις όταν οι υπόλοιπες χώρες τα πάνε μια χαρά, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.

» Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ασθενέστερη από ότι θα περίμενε κανείς μόνο βάσει των επιδόσεων της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε.

«Με βάση τα όσα συνέβησαν στον υπόλοιπο κόσμο, θα περίμενε κανείς ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιταχυνθεί, αλλά στην πραγματικότητα επιβραδύνθηκε», συμπλήρωσε.