Η βούληση της ΝΔ είναι να μην προτείνει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρική εκλογή του 2020, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Προφανώς έχει τάξει την θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος. Πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολίτευσης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στο ερώτημα αν ΚΙΝΑΛ και ΝΔ συμπλέουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η κα Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ δεν εκφράζουν αυθεντικά τον κεντροαριστερό χώρο. Με τις επιλογές της το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο. Έχουμε πολιτική και στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Αυτό έχει εκφραστεί και δημόσια με τις διαφοροποιήσεις και αποχωρήσεις στελεχών για τις πολιτικές επιλογές του ΚΙΝΑΛ. Εγώ δεν αναφέρθηκα σε ονόματα. Σε ότι αφορά το άρθρο 32 για την εκλογή ΠτΔ υπάρχει συναλλαγή που στηρίζεται στο φαντασιωτικό σενάριο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές και με τη νέα πλειοψηφία Μητσοτάκης και Γεννηματά θα αλλάξουν το Σύνταγμα και θα διορίσουν κάποιον άλλο Πρόεδρο που δεν είναι ο κ. Παυλόπουλος. Χθες αποκαλύφθηκε αυτό το σχέδιο. Στόχος του είναι να διορίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο από τον χώρο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού ή κάποιον τεχνοκράτη και αυτό θα γίνει με την συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ. Αυτά όμως είναι σχέδια επί χάρτου γιατί δεν υπολογίζουν την βούληση του κυρίαρχου λαού».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε πως «αποκαλύφθηκε και το βαθιά αντιθεσμικό παιχνίδι της ΝΔ με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Παράλληλα σημείωσε πως «αποκαλύφθηκε όμως και πόσο ανόητο είναι το νέο αγαπημένο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για δήθεν στρατηγική δεξιάς παρένθεσης από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε:

Οι παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το άρθρο 32 εξηγήθηκαν χθες με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Ο ομολογημένος πλέον στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργήσει όρους για διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταστρατηγώντας έτσι το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει την επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων όταν πρόκειται για την εκλογή του ΠτΔ που αποτελεί και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αυτό που προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι ότι η βούληση της ΝΔ είναι να μην προτείνει τον νυν Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή του 2020.

«Προφανώς έχει τάξει τη θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρατήρησε πως «πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας».